CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Child DevelopmentMathematics and ScienceSocial studiesLanguage-I(Eng)Language-II(Hindi)

Directions: Based on your reading of the case study given below, answer the next two questions (Q. No.71 & 72), by selecting the most appropriate option.

Rashmi has the habit of asking the surnames of persons whom she comes across for the first time. She has to place the concerned person in the varna system of Indian society. This inquiry about caste identity is resented by many people thought it is not expressed openly. Things are more complicated. when she meets a person from another region or part of India. She is unable to figure out their caste status even if that person reveals the surname. This ‘world view of Rashmi, according to her, does not affect/influence her teaching-learning transaction process. She says that it is part of her primary socialization and she cannot help it.

Q71. Primary socialization is

(a) social networking at the primary level

(b) learning from family and friends at an early age

(c) learning from society during adolescence

(d) memorizing and imitating the teacher

 Answer: (b) learning from family and friends at an early age

Q72. The resentment is justified because of the teacher’s attitude

(a) highlights the need for socialization

(b) is purely based on personal biases

(c) is not an indictment of the stereotypes it creates’

(d) perpetuates social, political and economic inequalities

 Answer: (d) perpetuates social, political and economic inequalities

Q73. Most people during the 19th century felt education will have a ‘corrupting’ influence on women. Which of the following brings out the contextual meaning of corrupting’ in the above sentence?

(a) Women were more corrupt than men

(b) It would bring them more money

(c) The power they gain through education would take them away from their traditional roles

(d) They would become impure

 Answer: (c) The power they gain through education would take them away from their traditional roles

Q74. A teacher gives the following exercise to her students: Imagine you are a member of a nomadic community that shifts residence every 3 months. How would this change your life?

(a) The question will prove that a student’s life is far safer and more enjoyable than the life of people in such situations

(b) The question will make students less egocentric and promote universal brotherhood

(c) The question will impress upon the students that facts are more important than a reflection in Social Science

(d) The question will help students place themselves in new situations to gain a better understanding of the concepts involved

 Answer: (d) The question will help students place themselves in new situations to gain a better understanding of the concepts involved

Directions: Based on your reading of the passage given below, next two questions (Q. No.75 & 76), by selecting the most appropriate option.

“The popular perception of Social Science is that it is a non-utility subject. As a result, low self-esteem governs the classroom transactions, with both teachers and students feeling uninterested in comprehending its contents. From the initial stages of it is often suggested to students that the Natural Sciences are superior to the Social Sciences.”

Source: NCF – 2005 (Teaching of Social Sciences)

Q75. What is the context in which the term ‘non-utility subject’ is used in the above extract?

(a) Social Science has nothing to offer to improve human civilization

(b) Studying Social Science does not lead to well-paid jobs and material wealth

(c) Social Science is a subject that cannot be learned for its utility

(d) Social Science is a dry and difficult subject having no use for educators or learners

 Answer: (b) Studying Social Science does not lead to well-paid jobs and material wealth

Q76. Which of the following best conveys the essence of the above extract?

(a) The way Social Science is taught to students does not enthuse them to take Social Science seriously

(b) Natural Sciences need to be given importance in the school curriculum

(c) Students considered good in Natural Sciences are considered bright

(d) Social Sciences are inferior to Natural Sciences since they are non-utilitarian subjects

 Answer: (a) The way Social Science is taught to students does not enthuse them to take Social Science seriously

Q77. The significance of language in the teaching-learning of Social Science cannot be over-emphasized. Which of the following statements does not convey the above idea?

(a) Effective understanding of the meaning and use of a language enhances learning in Social Science

(b) Language is of least significance in a fact-oriented subject like Social Science

(c) Only a language teacher can do justice to the teaching-learning process of Social Science

(d) Since language is important, a Social Science teacher should include comprehension and grammar questions in Social Science tests

 Answer: (b) Language is of least significance in a fact-oriented subject like Social Science

Q78. Which of the following statements is incorrect about Social Science?

(a) Social Science encompasses diverse concerns of society, including historical, geographical, economic and political dimensions

(b) Social Science creates and widens human values such as freedom, respect for diversity, etc.

(c) As Social Science deals with people, the nature of inquiry is not scientific

(d) Social Science lays the foundations for an analytical and creative mindset

 Answer: (c) As Social Science deals with people, the nature of inquiry is not scientific

Q79. Which of the following is not source material for writing oral history?

(a) The anecdotes of a person who participated in the ‘Quit India Movement’

(b) A British soldier’s oral account of the Sepoy Mutiny

(c) The memories of a person who migrated to Pakistan from India at the time of Partition

(d) A scholar talking about today’s education system

 Answer: (d) A scholar talking about today’s education system

Q80. Which of the following statements about the title of NCERT History textbook, ‘Our Pasts’, as expressed by the authors, is not correct?

(a) It is about the pasts of neighboring countries

(b) It does not talk about the times of kings and queens only

(c) It tries to bring out the contribution of various groups or communities like farmers and artisans

(d) It emphasizes the notion that India does not have just ‘one past’ but ‘many pasts’

 Answer: (a) It is about the pasts of neighboring countries

Pages ( 14 of 20 ): « Previous1 ... 13 14 15 ... 20Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!