CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Child DevelopmentMathematics and ScienceSocial studiesLanguage-I(Eng)Language-II(Hindi)

Q11 The multilingual character of Indian society should be seen as

(a) a hindrance in the teaching-learning process

(b) a resource for the enrichment of school life

(c) a challenge to the teacher’s capacity to motivate students to learn

(d) a factor that makes school life a complex experience for learners.

 Answer: (b) a resource for the enrichment of school life

Explain: The multilingual character of the Indian society should be seen as a resource for enrichment of school life because it makes learners learn and respect one another’s language during school life.

Q12. Creative answers require

(a) direct teaching and direct questions

(b) content-based questions

(c) open-ended questions

(d) a highly disciplined classroom

 Answer: (c) open-ended questions

Explain: An open-ended question is a good way of getting creative answers. Because of divergent thinking, creative children answer all questions in a different way, so they should be asked open-ended questions for enhancing their creativity.

Q13. Diagnosis of gaps in the learning of students should be followed by

(a) appropriate remedial measures

(b) intensive drill and practice

(c) systematic revision of all lessons

(d) reporting the findings to learners and parents

 Answer: (a) appropriate remedial measures

Explain: Remedial education is used to assist the students facing problems in learning. It involves measures taken to improve students ability to read, write or do mathematics, especially when they find difficulties at any stage.

Q14. Which of the following statements cannot be considered as a feature of learning?

(a) Learning is a process that mediates behavior.

(b) Learning is something that occurs as a result of certain experiences.

(c) Study of behavior is learning

(d) Unlearning is also a part of learning.

 Answer: (c) Study of behavior is learning

Explain: Study of behavior is not a feature of leaning. It is a psychological process.

Q15. ‘Self-regulation’ of learners refers to

(a) their ability to monitor their own learning

(b) creating regulations for student behavior

(c) rules and regulations made by the student body

(d) self-discipline and control

 Answer: (a) their ability to monitor their own learning

Explain: The ability to control one’s own behavior, thoughts and emotions are known as self-regulation.

Q16. Which of the following does not reflect ‘teaching for understanding’?

(a) Ask students to explain a phenomenon or a concept in their own words

(b) Teach students to provide examples to illustrate how the law works

(c) Help students see similarities and differences and generate analogies

(d) Enable students to memorize isolated facts and procedures

 Answer: (d) Enable students to memorize isolated facts and procedures

Explain: Enabling students to memorize facts and information does not reflect teaching for understanding. Memorization of isolated facts and procedures does not allow students to learn and understand the facts at the same time.

Q17. Which of the following statements is true about learning?

(a) Errors made by children indicate that no learning has taken place.

(b) Learning is effective in an environment that is emotionally positive and satisfying for learners.

(c) Learning is not affected by emotional factors at the stage of learning.

(d) Learning is fundamentally a mental activity.

 Answer: (b) Learning is effective in an environment that is emotionally positive and satisfying for learners.

Explain: Learning is effective in an environment that is emotionally positive and satisfying for learners. If a learner’s emotions are taken into account during the teaching-learning process, It will create a good and positive learning environment.

Q18. Human development is based on certain principles. Which of the following is not a principle of human development?

(a) Continuity

(c) General to specific

(b) Sequentiality

(d) Reversibility

 Answer: (d) Reversibility

Explain: Human development does not contain any type of reversibility or reversible process, so it is not a principle of development. Once the learner has crossed a stage in development, he/she cannot go back to that stage.

Q19. The main purpose of assessment should be

(a) to point out the errors of the learners

(b) to measure the achievement of learners

(c) to decide if a student should be promoted to the next class

(d) to diagnose and remedy gaps in learning

 Answer: (d) to diagnose and remedy gaps in learning

Explain: The main aim of the assessment is to help students in learning and not judge students according to set parameters. A good assessment should be appreciated and enjoyed by students.

Q20. The centrally-sponsored scheme of integrated education for disabled children aims at providing educational opportunities to children with disabilities in

(a) regular schools

(b) special schools

(c) open schools

(d) blind relief association schools

 Answer: (a) regular schools

Explain: The centrally-sponsored scheme of integrated education for disabled children aims at providing educational opportunities to children with disabilities in regular schools without any discrimination on the basis of their disability. This step was taken to eliminate the feeling of inferiority among disabled children.

Pages ( 2 of 20 ): « Previous1 2 3 ... 20Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!