CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Pinterest
Reddit
Tumblr

CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Child DevelopmentMathematics and ScienceSocial studiesLanguage-I(Eng)Language-II(Hindi)

Q41. The two main systems of Indigo cultivation were

(a) Nij and Kij

(b) Nij and Ryoti

(c) Kharif and Rabi

(d) Nij and terrace farming

 Answer: (b) Nij and Ryoti

Q42. What problems did shifting cultivators face under the British rule?

(a) Exploitation

(b) The decline in their agricultural production

(c) Their movement was restricted

(d) Unemployment

 Answer: (c) Their movement was restricted

Q43. What was the main reason behind the destruction of Somnath temple by Sultan Mahmud of Ghazni?

(a) He wanted to build a palace there

(b) He did not like the architecture of the temple

(c) He tried to win credit as a great hero of Islam

(d) He wanted to use the temple for some other purpose

 Answer: (c) He tried to win credit as a great hero of Islam

Q44. During the medieval period in India, temples were regarded as a hub of

(a) architecture

(b) cultural activities

(c) extensive foreign trade

(d) Sufi movement

 Answer: (d) Sufi movement

Q45. In Bengal, temples and other religious structures were often built by individuals or groups who were becoming powerful in order to

(a) ensure that they did good ‘karma’

(b) demonstrate a marvel of architecture to the society

(c) add value to the surroundings

(d) demonstrate their power, proclaim their piety and gain followers

 Answer: (d) demonstrate their power, proclaim their piety and gain followers

Q46. A system of structure and practice in which men dominate, oppress and exploit women is called

(a) Hierarchy

(b) Fascism

(c) Monarchy

(d) Patriarchy

 Answer: (d) Patriarchy

Q47. Which of the following statements is not an objective of social advertising?

(a) To change attitudes and mindset, as people influence people

(b) To target social networks and social groups

(c) To advertise products on social networking sites for personal commercial value

(d) To motivate members of the public to engage in voluntary social activity

 Answer: (c) To advertise products on social networking sites for personal commercial value

Q48. Which of the following statements about ‘prasastis’ is an incorrect statement?

(a) The achievements of rulers or kings are described in ‘prasastis’.

(b) They were written by scholars/poets/ learned people for the purpose of praising the kings and earning their patronage.

(c) Usually, the kings themselves wrote them.

(d) They are valuable sources of the history of the period to which they belong.

 Answer: (c) Usually the kings themselves wrote them.

Q49. What does PHC stand for?

(a) Private Health Centre

(b) Public Health Court

(c) Primary Health Centre

(d) Public Health Corporation

 Answer: (c) Primary Health Centre

Q50. Which of the following is not a primary economic activity?

(a) Mining

(b) Agriculture

(c) Trading

(d) Fishing

 Answer: (c) Trading

Pages ( 11 of 20 ): « Previous1 ... 10 11 12 ... 20Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!