CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Child DevelopmentMathematics and ScienceSocial studiesLanguage-I(Eng)Language-II(Hindi)

Q101. What is the skill among the ones given below that cannot be tested in a formal written examination?

(a) Reading for information

(b) Meaning of words and phrases

(c) Extensive reading for pleasure

(d) Analyzing texts

 Answer: (c) Extensive reading for pleasure

Explain: Reading done for pleasure cannot be tested. Formal written exams can only test for information or meaning of the text read.

Q102. Which of the following is suitable for making students responsible for their own learning?

(a) Discouraging students from making decisions about how they learn best

(b) Using technology to chat and network

(c) Encouraging students to ask more and more questions

(d) Giving a lot of homework, project work and assignments to improve the language skills of students

 Answer: (c) Encouraging students to ask more and more questions

Explain: Asking questions is an effective way of being involved and process the information being imparted in the class. A teacher should always encourage students to ask questions.

Q103. Ania, while teaching paragraph construction, should draw attention to

(a) a large variety of ideas

(b) originality of ideas

(c) topic sentence, supporting details and connectors

(d) a range of vocabulary

 Answer: (c) topic sentence, supporting details and connectors

Explain: A paragraph should present the basic idea of the concerned topic and the details given should be logically consistent.

Q104. Communicative Language Teaching is concerned with

(a) the teaching of vocabulary and grammar through rules of spelling and language

(b) teaching language to learners for written tests

(c) interpreting grammar rules to suit the audience

(d) enhancing receptive and productive skills such as speaking listening, reading, and writing

 Answer: (d) enhancing receptive and productive skills such as speaking listening, reading and writing

Explain: The communicative approach involves communication as the means and the goal of study. Communication competency requires receptive and productive skills. Receptive skills are listening and reading skills where understanding is required. The listener or reader has to decode the message. Productive skills are speaking and writing skills where the language learned has to be applied.

Q105. Formative Assessment is an assessment

(a) at learning

(b) for learning

(c) of learning

(d) in learning

 Answer: (d) of learning

Explain: Formative assessment plays an important role in the Continuous and Comprehensive Evaluation (CCE). It is conducted during the learning process through various formal and informal tests.

Q106. The term ‘Comprehensive” in the Continuous and Comprehensive Evaluation means

(a) scholastic development

(b) co-scholastic development

(c) academic skills

(d) scholastic and co-scholastic development

 Answer: (d) scholastic and co-scholastic development

Explain: “Comprehensive means broad in scope or including all aspects. So the Continuous and Comprehensive Evaluation refers to the scholastic and co-scholastic development.

Q107. A teacher designs a test to find out the cause of the poor grades of her learners through a/an

(a) diagnostic test

(b) proficiency test

(c) achievement test

(d) aptitude test

 Answer: (a) diagnostic test

Explain: In this case, the teacher will give a diagnostic test. Such tests measure the understanding and skill of a student. They help assess the weaknesses of the student so that suitable remedial measure can be taken by the teacher.

Q108. An inclusive class is that in which

(a) differently-abled learners study with normal students

(b) students from different nationalities study together

(c) students from different religions study together

(d) both boys and girls study together

 Answer: (a) differently-abled learners study with normal students

Explain: Unlike a special education class. an inclusive class is where students with and without disability study together. Special attention is required in planning and handling such a class so as to bring out the best in both types of students.

Q109. The ‘concrete operational stage’ is one where the learners are

(a) adolescents

(b) at middle level

(c) toddlers

(d) adults

 Answer: (b) at middle level

Explain: Children in the age group of 7 to 11 are said to be in the concrete operational stage. In this stage, they are capable of performing a variety of mental operations and thoughts using concrete concepts. Their thinking is more rational and coordinated.

Q110. When learners are engaged in a pair activity, taking on the roles of a doctor and a patient, the activity is called

(a) real activity

(b) declamation

(c) simulation

(d) exchanging notes

 Answer: (c) simulation

Explain: This activity is a role-play or simulation, which develops the thinking and creativity of a language learner.

Pages ( 17 of 20 ): « Previous1 ... 16 17 18 ... 20Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!