CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Pinterest
Reddit
Tumblr

CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Child DevelopmentMathematics and ScienceSocial studiesLanguage-I(Eng)Language-II(Hindi)

Q81. The following question is given under the heading ‘Let’s discuss’ at the end of a chapter: ‘Why do you think ordinary men and women did not generally keep records of what they did? What is the relevance of asking this question?

(a) Such questions encourage guesswork and so should not be given

(b) Ordinary men and women lead common lives. There is nothing great or of significance to write about them

(c) It is good to ignite a discussion and let students come out with their reasoning

(d) Questions which do not have fixed answers should not be given, as they will confuse the students

 Answer: (c) It is good to ignite a discussion and let students come out with their reasoning

Q82. Which type of questions will not develop critical thinking among students?

(a) Closed-ended questions

(b) Open-ended questions

(c) Probing questions

(d) Divergent questions

 Answer: (a) Closed-ended questions

Q83. While discussing gender roles in the classroom, you would assert that

(a) there are different professions for men and women

(b) boys need to attend school as they are the future earning members of the family

(c) gender stereotypes in society need to be addressed meaningfully

(d) household work should not be seen as productive

 Answer: (c) gender stereotypes in society need to be addressed meaningfully

Q84. The approach of the Social and Political Life’ textbooks of NCERT is to

(a) give the learner one correct answer for a question

(b) focus the attention of the learners on the factual content of lessons

(c) use definitions, to sum up a concept

(d) use case studies and narratives to explain concepts

 Answer: (d) use case studies and narratives to explain concepts

Q85. Which of the following questions would help build the critical thinking skills of students?

(a) ‘All communicable diseases are water borne’. State whether true or false.

(b) Comment on the ‘double burden of women’s work’.

(c) Write two measures the government has adopted to control pollution.

(d) What is the government’s role in Indian Health and Indian Education?

 Answer: (b) Comment on the ‘double burden of women’s work’.

Q86. You are teaching ‘Unity in Diversity to the students of Class-VIII. Which of the following activities would you do to make the students understand the concept effectively?

(a) Write an essay on the river disputes between the States of India

(b) Prepare a model of the Hydro-electric project near the school

(c) Conduct’ a test after the lesson is thoroughly taught

(d) Present a feature on the different dance forms of our country appreciating their underlying similarities and differences

 Answer: (d) Present a feature on the different dance forms of our country appreciating their underlying similarities and differences

Q87. Diagnostic testing in Social Science will help a teacher understand

(a) the part of the topic the student has not memorized

(b) learning difficulties a student is facing in Social Science

(c) how revision work has helped her students

(d) how intelligent her students are

 Answer: (a) the part of the topic the student has not memorized

Q88. Choose the most inappropriate statement regarding the teaching of Social Science in middle school.

(a) Social Science should be taught as it helps to acquire an understanding of human relationships

(b) Social Science should be taught as it helps sensitize children regarding the social reality

(c) Social Science should be taught because it helps students debate and reflect on social issues

(d) Social Science should be a part of the curriculum so that the learners ‘ knowledge about the lives of kings and the battles they fought

 Answer: (d) Social Science should be a part of the curriculum so that the learners ‘ knowledge about the lives of kings and the battles they fought

Q89. Doing activities with children will be effective only if

(a) the teacher does not know why she is doing it

(b) the teacher conducts them to complete her ‘Lesson Plan’

(c) the teacher does them as a pretense to obey her principal’s directions for activity-based learning

(d) she believes that activity-based education will help the child in understanding the concepts

 Answer: (d) she believes that activity-based education will help the child in understanding the concepts

Q90. Which of the following should not be a part of the Social Science instructional process?

(a) Planning

(b) Dictation of facts

(c) Feedback mechanism

(d) Implementation

 Answer: (b) Dictation of facts

Pages ( 15 of 20 ): « Previous1 ... 14 15 16 ... 20Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!