CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Pinterest
Reddit
Tumblr

CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Child DevelopmentMathematics and ScienceSocial studiesLanguage-I(Eng)Language-II(Hindi)

Candidate has to do questions number 31 to 90 either from Part-II ( Mathematics and Science ) of from Part-III ( Social Studies/ Social Science).

Social Studies

Directions: Based on your reading of the passage given below, answer the next three questions (Q. No. 31 to 33), by selecting the most appropriate option.

A Letter For You

“Civics is boring.’ You may have heard this from your students. You may have felt that they had a point. Syllabi of Civics in our country tends to focus on formal political institutions of government. The textbooks are full of constitutional, legal and procedural details presented in a dry and abstract manner. No wonder children experience a disconnect between the theory they read in the textbook and what they see in real life around them. This is perhaps what makes Civics ‘boring’ for young adults in a country otherwise full of passion for politics.”

Source: Democratic Politics-I (IX Social Science)

Q31. What is the context in which the word ‘disconnect’ is used in the passage?

(a) Civics teaching is dull in schools

(b) Children find themselves unable to relate what happens in the real world with what they read in the textbooks

(c) It is related to how Civics textbooks are written and transacted

(d) It is related to the attitude of students towards schooling in general and Civics in particular

 Answer: (b) Children find themselves unable to relate what happens in the real world with what they read in the textbooks

Q32. Which one of the following exemplifies the best pedagogical practice for the classroom in transacting the Civics syllabi?

(a) The teacher teaches the Civics textbook cover to cover explaining everything in detail and prepares students well.

(b) The teacher makes the subject interesting by relating anecdotes and short stories but believes firmly in the textbook and lecture method.

(c) The teacher follows her lesson plan meticulously and uses many reference books for making notes.

(d) The teacher involves her students in the youth parliament and encourages them to critically analyze the content in the textbooks by comparing it with what they see in reality.

 Answer: (d) The teacher involves her students in youth parliament and encourages them to critically analyze the content in the textbooks by comparing it with what they see in reality.

Q33. The ‘dry and abstract’ presentation of content in Civics textbooks can be brought alive by a teacher

(a) through real-life examples and episodes followed by debates and discussions

(b) if the abstract aspects are quickly glossed over

(c) through a very clear and thorough explanation of the dry concepts

(d) with the help of short tests to reinforce the difficult concepts

 Answer: (a) through real-life examples and episodes followed by debates and discussions

Q34. Which one of the following statements about water conservation is incorrect?

(a) Water is a non-renewable resource.

(b) The underground water level could be improved with forest or vegetation covers.

(c) Controlling surface runoff is one of the ways to conserve water.

(d) Sprinklers effectively control evaporation.

 Answer: (a) Water is a non-renewable resource.

Q35. Around 3900 years ago, the earliest cities. Harappa and Mohenjo-Daro, began to come to an end because of various reasons, Which one of the following is not one of those reasons?

(a) There were internal rivalry and warfare between cities

(b) Deforestation and floods brought in the destruction

(c) Grazing of blue cover by herds of cattle destroyed the soil cover

(d) Rivers dried up leading to the end of the cities

 Answer: (c) Grazing of blue cover by herds of cattle destroyed the soil cover

Q36. Most of the ‘Mahajanapadas’ were fortified because

(a) of availability of wood, brick, and stones, in the area

(b) they reflected their wealth and power

(c) the rulers were scared of attack and wanted to ensure they were protected

(d) they were symbols of their ‘rich’ warrior tradition

 Answer: (c) the rulers were scared of attack and wanted to ensure they were protected

Q37. When it is 10:00 a.m. in London in June, the Indian Standard Time will be

(a) 2:30 p.m.

(b) 3:00 p.m.

(c) 3:30 p.m.

(d) 2:00 p.m.

 Answer: (c) 3:30 p.m.

Q38. In the following diagram, which arrow shows the South-East direction?

 

CTET_P2_SS_Q38

(a) D

(c) F

(b) B

(d) H

 Answer: (a) D

Q39. A map uses a scale in which I cm on the map covers 20 meters on the ground. If two places are 5 cm apart on the map, the actual distance between them is

(a) 20 meters

(b) 150 meters

(c) 200 meters

(d) 100 meters

 Answer: (d) 100 meters

Q40. For creating an effective administration practice in India, which one of the following was adopted by the British Government?

(a) Military expedition

(b) Practice of surveying

(c) The practice of land revenue collection

(d) The practice of exploiting the native population

 Answer: (b) Practice of surveying

Pages ( 10 of 20 ): « Previous1 ... 9 10 11 ... 20Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!