CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Child DevelopmentMathematics and ScienceSocial studiesLanguage-I(Eng)Language-II(Hindi)

Q51. Industrialists set up industries when

(a) they can develop their own native places

(b) they find favorable government policies

(c) towns can be developed

(d) incentives provided by the government reduce their profit

 Answer: (b) they find favorable government policies

Q52. Which one of the following explains the term ‘market’?

(a) A local area which has conducive conditions for setting up an industry

(b) A shop to sell the goods manufactured by the industrialist

(c) The potential trade in a particular type of good being produced by an industry

(d) A mall which sells products

 Answer: (c) The potential trade in a particular type of good being produced by an industry

Q53. Which of the following pedagogical approaches exhibited by four different teachers for teaching ‘Industrialization’ is most appropriate?

(a) The teacher believes that she must cover the entire process of industrialization in detail and brings in copious material to the class

(b) The teacher asks the class to read the entire lesson silently and asks questions if they have not understood

(c) The teacher is a believer in the timeless glory of the textbook and teaches by explaining every word and asking comprehension questions to students

(d) The teacher is aware of multiple approaches to pedagogy and plans a trip to an industry in the nearby area to demonstrate the concepts, discuss and debate in groups the issues and then in a plenary, sum up the conclusions

 Answer: (d) The teacher is aware of multiple approaches to pedagogy and plans a trip to an industry in the nearby area to demonstrate the concepts, discuss and debate in groups the issues and then in a plenary, sum up the conclusions

Q54. Which of the following statements about ‘ancient manuscripts’ is not correct?

(a) Some manuscripts were engraved on stone or metal

(b) They were usually written on palm leaves

(c) They are the primary sources of the period they reflect

(d) They were handwritten and then printed

 Answer: (d) They were handwritten and then printed

Q55. In the middle of the 19th century, British historians divided the history of India into three periods – Hindu India, Muslim India, and British India. What is the basis of this division?

(a) It was convenient and easy to remember

(b) It was based on the idea that the religion of the rulers was an important historical change

(c) History of England is also written in a similar way

(d) Britishers felt they were more knowledgeable at that point of time in history and so used this division

 Answer: (b) It was based on the idea that the religion of the rulers was an important historical change

Q56. Match the following and pick the correct option:

List-IList-II
a. AgricultureI. Cultivation of grapes
b. HorticultureII. Growing crops and farming
c. PiscicultureIII. Growing flowers, fruits, and vegetables
d. Viticulture IV. Breeding of fish

(a) a-I, b-IV, c-II, d-III

(b) a-II, h-III, c-IV, d-I

(c) a-III, b-II, c-I, d-IV

(d) a-II, b-IV, c-III, d-I

 Answer: (b) a-II, b-III, c-IV, d-I

Q57. Which development facilitated the debates and discussions about social customs and practices on a wider scale during the 19th century?

(a) Magazines

(b) Theatre

(c) Movies

(d) Radio

 Answer: (a) Magazines

Q58. Social reformers like Raja Ram Mohan Roy used the following strategy to campaign about the prevailing social injustices (e.g. sati) against women.

(a) They took the help of the popular social milieu

(b) They used the influence of the government

(c) They used a verse or sentence which is in the ancient sacred texts to prove their stand

(d) They took the help of popular nationalist leaders

 Answer: (c) They used a verse or sentence which is in the ancient sacred texts to prove their stand

Directions: Based on your reading of the passage given below, answer the next two questions (Q.No. 59 & 60), by selecting the most appropriate option.

“By the end of the nineteenth century, women themselves were actively working for reform. They wrote books, edited magazines, founded schools and training centers and set up women’s associations. From the early twentieth century, they formed political pressure groups to push through laws for female suffrage (the right to vote) and better health-care and education for women. Women from all communities joined various kinds of nationalist and socialist movements from the 1920s.

In the twentieth century, leaders such as Jawaharlal Nehru and Subhas Chandra Bose lent their support to demands for greater equality and freedom for women. Nationalist leaders promised that there would be full suffrage for all men and women after Independence. However, till then they asked women to concentrate on the anti-British struggles.”

Source: ‘Our Pasts’- III, Part-II

Q59. Which of the following statements best describes the inference that can be drawn from the above extract with respect to the strategy used by leaders of India’s national movement?

(a) Participation of women would make the struggle for Independence much more attractive

(b) Women and men were encouraged to follow a policy of ‘give and take’

(c) Indian women through their speeches could draw many more people into the movement

(d) Nationalist leaders enlisted the support of the women to their cause by promising them the right to vote after Independence

 Answer: (d) Nationalist leaders enlisted the support of the women to their cause by promising them the right to vote after Independence

Q60. Which one of the following statements regarding women’s rights is untrue based on the passage?

(a) Women were now becoming vocal in their demands for rights, including political rights

(b) Many women from all communities came forward to join the struggle for freedom

(c) Women got the support of nationalist leaders

(d) Women’s writings were not appreciated

 Answer: (d) Women’s writings were not appreciated

Pages ( 12 of 20 ): « Previous1 ... 11 12 13 ... 20Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!