CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

 

CTET 2011 Question Paper-2 with Answer

Child DevelopmentMathematics and ScienceSocial studiesLanguage-I(Eng)Language-II(Hindi)

CHILD DEVELOPMENT

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q1. A creative learner refers to one who is

(a) very talented in drawing and painting

(b) highly intelligent

(c) capable of scoring consistently good marks in tests

(d) good at lateral thinking and problem solving

 Answer: (d) good at lateral thinking and problem solving

Explain: Creative children fall under the category of gifted children. They are divergent thinkers and try to solve problems in many ways.

Q2. Individual learners differ from each other in

(a) principles of growth and development

(b) rate of development

(c) sequence of development

(d) general capacity for development

 Answer: (b) rate of development

Explain: The rate of development of one child is different from the other. This principle is known as the principle of individual differences. For instance, some children learn to walk in eight months and some take more than a year to walk.

Q3. Every learner is unique means that

(a) no two learners are alike in their abilities, interests, and talents

(b) learners do not have any common qualities, nor do they share common goals

(c) a common curriculum for all learners is not possible

(d) it is impossible to develop the potential of learners in a heterogeneous class

 Answer: (a) no two learners are alike in their abilities, interests, and talents

Explain: Each learner has his/her own style of learning. It is also possible that children of the same age have a difference in potential. Thus, no two learners are alike in their abilities, interests, and talents.

Q4. Constructivism as a theory

(a) focuses on the role of imitation

(b) emphasizes the role of the learner in constructing his/her own view of the world

(c) emphasizes memorizing information and testing through recall

(d) emphasizes the dominant role of the teacher

 Answer: (b) emphasizes the role of the learner in constructing his/her own view of the world

Explain: Constructivism lays emphasis on the role of the learner in constructing his/her own view of the world. It believes that the learner is not a blank slate, rather he/she has his/her own ideas about the world. A teacher can help develop these ideas by providing opportunities to the learner for the construction of knowledge.

Q5. Development of concepts is primarily a part of

(a) emotional development

(b) intellectual development

(c) physical development

(d) social development

 Answer: (b) intellectual development

Explain: Concepts are developed in the mind, which is the cognitive or intellectual aspect of learning

Q6. Heredity is considered a …………. social structure.

(a) primary

(b) secondary

(c) dynamic

(d) static

 Answer: (d) static

Explain: Heredity is a phenomenon that cannot be changed, so it is a static social structure.

Q7. The most intense and crucial socialization takes place

(a) throughout the life of a person

(b) during adolescence

(c) during early childhood

(d) during adulthood

 Answer: (b) during adolescence

Explain: During adolescence, a child faces hormonal changes and peer pressure. Socialization in this period is intense and crucial.

Q8. Helping learners recapitulate or recall what they have already learned is important because

(a) it is a convenient beginning for any classroom instruction

(b) relating new information to prior knowledge enhances learning

(c) it is an effective way of revising lessons

(d) it enhances the memory of learners thereby strengthening learning

 Answer: (b) relating new information to prior knowledge enhances learning

Explain: If the current learning is related to previous learning it becomes easy for learners to comprehend.

Q9. According to Piaget, during the first stage of development (birth to about 2 years age), a child learns best by

(a) using the senses

(b) comprehending neutral words

(c) thinking in an abstract fashion

(d) applying the newly acquired knowledge of the language

 Answer: (a) using the senses

Explain: According to Piaget, the sensory-motor stage falls between 0-2 years when a child only uses his/her senses. Activities such as grasping, crying and sucking are the common activities of this stage.

Q10. The theory of leaning that totally depends on observable behavior is associated with the theory of learning

(a) cognitivist

(b) development

(c) behaviorist

(d) constructivist

 Answer: (c) behaviorist

Explain: Behaviorists believe that learning depends on observation. Learning can be modified by changing condition, offering a reward, etc.

Pages ( 1 of 20 ): 1 2 ... 20Next »
error: Content is protected !!