English and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
English and Pedagogy MCQ Questions with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4

Directions (Q.Nos. 61-66): Read the poem given below and answer the questions that follow by choosing the most appropriate option.

It takes much time to kill a tree

Not a simple job of the knife

will do it. It has grown

Slowly consuming the earth,

Rising out of it, feeding

upon its crust, absorbing

Years of sunlight, air, water

And out of its leprous hide

Sprouting leaves.

So hack and chop

But this alone won’t do it

The bleeding bark will heal

And from close to the ground

Will rise curled blue twigs

Miniature boughs

Which if unchecked will expand again

To former size. No,

The root is to be pulled out.

Q61. Killing a tree

(a) is very easy

(b) is not as easy as one thinks

(c) requires a knife

(d) is a crime

Answer: (b) is not as easy as one thinks

Explanation: Killing a tree is not as easy as one thinks.

Q62. If the tree is hacked, it will ……… itself soon.

(a) kill

(b) blue

(c) heal

(d) pull

Answer: (c) heal

Explanation: Heal’ should be filled in.

Q63. The expression ‘to kill a tree’ suggests

(a) the trees must be pulled out

(b) it is heinous to uproot a live tree

(c) killing a tree is easy

(d) None of the above

Answer: (b) it is heinous to uproot a live tree

Explanation: To kill a tree’ suggests that it is heinous to uproot a live tree.

Q64. The expression “bleeding bark’ suggests

(a) the tree also bleeds

(b) the tree gets hurt too

(c) blood will come out of its bark

(d) None of the above

Answer: (b) the tree gets hurt too

Explanation: ‘Bleeding bark’ suggests that the tree gets hurt too.

Q65. ‘Job‘ in the poem is used as

(a) a verb

(b) an adjective

(c) a noun

(d) a jargon

Answer: (c) a noun

Explanation: Job’ is used as a ‘noun’.

Q66. A tree can’t live without

(a) sunlight, minerals, air

(b) sunlight, air, water

(c) air, water, minerals

(d) sunlight, water, minerals

Answer: (b) sunlight, air, water

Explanation: A tree cannot live without sunlight, air, and water.

Q67. Suppose a student lacks accuracy in the task he/she has learned. In which stage of the learning process would someone generally face this problem?

(a) Acquisition

(b) Generalization

(c) Proficiency

(d) Expertisation

Answer: (c) Proficiency

Explanation: The proficiency stage lays emphasis on practice. It is through practice that a student is able to master a skill.

Q68. ‘Students need to brainstorm ideas, organize them, draft, edit and revise their work, is a ‘process’ which reflects

(a) reading skills

(b) listening skills

(c) writing skills

(d) speaking skills

Answer: (c) writing skills

Explanation: Brainstorming ideas, organizing them, drafting, editing and revising the work are all related to writing skills.

Q69. The learning experiences that offer a vicarious experience to learners are

(a) real objects and specimens

(b) abstract words, case study

(c) display boards, film clips

(d) field trips, observations

Answer: (c) display boards, film clips

Explanation: Using an audio-visual teaching aid (like display b0ards and film clips) during the teaching process makes the learning process effective and permanent 1or students.

Q70. Which approach emphasizes interaction as the means and the goal of learning a language?

(a) Oral-aural

(b) Silent way

(c) Immersion

(d) Communicative

Answer: (d) Communicative

Explanation: Interaction is possible only through communication. It is considered not only a means but also a goal of learning a language.

Pages ( 7 of 7 ): « Previous1 ... 6 7

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!