Quiz-3: Mathematics, Science and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Mathematics, Science and Pedagogy MCQ Question with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Directions (Q. 1-60): Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q1. Which of the following fractions is greater than and less than

(a)

(b)

(c)

(d)

Answer: (b)

Explanation: Make the denominators same in all the given fractions

LCM of 5, 10, 15 = 30

$\frac{3}{5}=\frac{18}{30}$,

$\frac{11}{15}\,\,=\frac{22}{30}$,

$\frac{9}{10}=\frac{27}{30}$,

$\frac{12}{15}=\frac{24}{30}$

Fraction between $\frac{2}{3}=\frac{20}{30}\,\,and\,\,\frac{4}{5}=\frac{24}{30}$ is $\frac{22}{30}=\frac{11}{15}$

Q2. 2 × 105 + 3 × 103 + 5 × 102 + 6 is equal to

(a) 2003005006

(b) 2356 x 105

(c) 203506

(d) 2030506

Answer: (c)

Explanation: 2 x 105 + 3 x 103 + 5 x 102 + 6

= 200000 + 3000 + 500 + 6

= 203506

Q3. The greatest number of four digits that is divisible by 3, 7, 15 and 18 is

(a) 9450

(b) 9999

(c) 9500

(d) 9834

Answer: (a)

Explanation: The greatest number of four digits is 9999 LCM of 3, 7, 15 and 18 is 630. On dividing 9999 by 630, the remainder comes out to be 549.

Required number = 9999 – 549 = 9450

Q34. Factorise 25x² + 80x + 64.

(a) (X + 8)2

(b) (5x–8)2

(c) (5x+8)2

(d) (x – 8)2

Answer: (c)

Explanation: 25x² +80x + 64

= (5x)2 + 2(5x)(8)+(8)

= (5x+8)²

Q5. Find the zeros of the polynomial p(x) = 2x2 – 7x-4.

(a) 0.5 and 4

(b) -0.5 and -4

(c) -4 and 0.5

(d) -0.5 and 4

Answer: (d)

Explanation: Putting p(x) = 0 we have

2x2 – 7x – 4= 0

⇒2x² – 8x + x – 4= 0

⇒ 2x(x – 4) + 1(x – 4) = 0

⇒ (x-4) (2x+1) = 0

⇒ x = 4, or 2x = –1 or x = – 0.5

Q6. The sum of three consecutive even integers is 36.

Find the largest integer.

(a) 10

(b) 12

(c) 14

(d) 16

Answer: (c)

Explanation: Let the smallest integer be x

Therefore two other integers are x + 2 and x + 4

x + x + 2 + x + 4 = 36

⇒3x + 6 = 36

⇒3x = 30

⇒ X = 10

So, the three integers are 10, 12 and 14

Hence, the largest integer is 14

Q7. The length of a rectangle is 3 cm more than its breadth. If its perimeter is 34 cm, find its length.

(a) 7 cm

(b) 10 cm

(c) 17 cm

(d) 13 cm

Answer: (b)

Explanation: Let the breadth of the rectangle be x

Then, the length of the rectangle = x + 3 Perimeter = 34 cm

⇒ 2(x + x + 3) = 34

⇒ 2x + 3 = 17

⇒ 2x = 14

⇒ x = 7 cm

Breadth = 7 cm

Length = 7+3= 10 cm

Q8. The sum of all exterior angles of a convex polygon having 5 sides is

(a) 540°

(b) 360°

(c) 720°

(d) 900°

Answer: (b)

Explanation: The sum of all the exterior angles of any polygon is 360°.

Q9. A polygon with the minimum number of sides is a/an

(a) Pentagon

(b) Square

(c) Triangle

(d) Angle

Answer: (c)

Explanation: A pentagon has 5 sides, a square has 4 sides, and a triangle has 3 sides. An angle is not a polygon. So, a polygon with the minimum number of sides is a triangle.

Q10. The sides of a triangle are 3.4 cm, 5 cm and x cm, where x is a positive number. What is the greatest possible value of x among the following?

(a) 7.9

(b) 8.0

(c) 8.1

(d) 8.2

Answer: (d)

Explanation: We know that the largest side of a triangle is less than the sum of its two other sides. In the given options, the greatest value that is less than 8.4 is 8.2.

Q11. Which of the following is an acute angle?

(a) 54°

(b) 95°

(c) 172°

(d) 90°

Answer: (a)

Explanation: An angle less than 90° is an acute angle.

Q12. Find the volume of a hemisphere whose radius is 21 cm.

(a) 14553 cm3

(b) 29106 cm3

(c) 19404 cm3

(d) 1525 cm3

Answer: (c)

Explanation: Volume of hemisphere

= $\frac{2}{3}\pi r^3$

=$\frac{2}{3}\times \frac{22}{7}\times 21^3$

= 19404 cm3

Q13. Find the curved surface area of a right circular cylinder whose radius is 14 cm and height is 12 cm.

(a) 1056 cm2

(b) 528 cm2

(c) 2112 cm2

(d) 3145 cm2

Answer: (a)

Explanation: Curved surface area of cylinder = 2nrh

= $2\times \frac{22}{7}\times 14\times 12$ = 1056 cm2

Q14. The radii of two spherical balls are in the ratio of 2:3. What is the ratio of their volumes?

(a) 2:3

(b) 4:9

(c) 8:27

(d) 3:2

Answer: (c)

Explanation: Let the radii of two spheres be 2r and 3r.

Volume of the first spherical ball, V1 = $\frac{4}{3}\pi \left( 2r \right) ^3$

Volume of the second spherical ball, V2 = $\frac{4}{3}\pi \left( 3r \right) ^3$

Ratio = $\frac{\frac{4}{3}\pi \left( 2r \right) ^3}{\frac{4}{3}\pi \left( 3r \right) ^3}=\frac{8}{27}$ = 8 : 27

Q15. If the median of 15, 18, 21, x, x + 2, 30, 35 and 40 is 25, find the value of x.

(a) 21

(b) 23

(c) 19

(d) 24

Answer: (d)

Explanation: Here, n is even, i.e., 8

∴ Median = $\frac{\left( \frac{n}{2} \right) ^{th}observation\,\,+\left( \frac{n}{2}+1 \right) ^{th}observation\,\,}{2}$

⇒ 25 = $\frac{\left( \frac{8}{2} \right) ^{th}observation\,\,+\left( \frac{8}{2}+1 \right) ^{th}observation\,\,}{2}$

⇒ 25 = $\frac{4^{th}observation\,\,+5^{th}observation\,\,}{2}$

⇒50 = x + x + 2

⇒48 = 2x

⇒ X = 24

Q16. The mean of 50 observations was found to be 45. Afterwards, it was discovered that the values of two items were misread as 12 and 19, instead of 21 and 91 respectively. Find the correct mean.

(a) 46

(b) 47

(c) 46.62

(d) 46.52

Answer: (c)

Explanation: Sum of 50 numbers = 50 x 45 = 2250

Correct sum of 50 observations = 2250 – (12 + 19) + (21 + 91) = 2331

Correct mean = $\frac{2331}{50}$ = 46.62

Q17. Four positive integers a, b, c and d are such that a + b = 15, b + c = 17, c + d = 21 and d + a = 23. What is the mean of a, b, c and d?

(a) 8

(b) 9

(c) 10

(d) 9.5

Answer: (d)

Explanation: a+b = 15

b+c=17

C + d = 21

d + a= 23

Adding all these, we get

2a + 2b + 2c + 2d= 76

a + b + c + d = 38

Mean = $\frac{Sum\,\,of\,\,all\,\,observations}{Total\,\,number\,\,of\,\,observations}$

= $\frac{38}{4}=9.5$

Q18. The largest factor of 280 is

(a) 140

(b) 280

(c) 2

(d) 279

Answer: (b)

Explanation: The largest factor of any number is that number itself.

Q19. Shown below are expressions given to Nishima, Shweta, Rahul and Pranjal, with their answers:

Nishima: 4 – 16 ÷ 8 + 2 = 0

Shweta: 12 – 6 ÷ 2 x 8 = 0

Rahul: 12 ÷ 6 – 2 x 8 = 1

Pranjal: 24 ÷ 8 – 3 × 1 = 0

Who has got the correct answer?

(a) Nishima

(b) Shweta

(c) Rahul

(d) Pranjal

Answer: (d)

Explanation: As per the rule of BODMAS, first divide, then multiply, then add and then subtract

∴ 24 ÷ 8 – 3 × 1 = 3 – 3 = 0

Thus, Pranjal has got the correct answer

Q20. The value of $7+\frac{7}{10}+\frac{7}{100}+\frac{7}{1000}$ is

(a) 7.777

(b) 7.077

(c) 7.707

(d) 7.007

Answer: (a)

Explanation: $7+\frac{7}{10}+\frac{7}{100}+\frac{7}{1000}$

= 7 +0.7 +0.07 +0.007

=7.777

Q21. Which one of the following is the correct reason to assign homework to the students of upper primary classes?

(a) To relieve the teacher from teaching some part of the syllabus in the class

(b) To make students practice

(c) To ensure that the students do not have too much of leisure time available at home

(d) To deal with the problem of covering all topics and sub-topics mentioned in the curriculum

Answer: (b)

Explanation: Homework is given to students primarily to inculcate the habit of self-study and to practice the lesson taught in school.

Q22. “All students can learn mathematics and that all students need to learn mathematics.” This expectation reflected in NCF 2005 can be achieved by

(a) Grouping the students ‘ability wise’ and adopting different methods of teaching

(b) Developing an easy curriculum for weak students

(c) Providing situations that engage and challenge students

(d) Assigning more periods to mathematics in the school timetable

Answer: (c)

Explanation: The students need to be involved in challenging tasks. There should be adrift from the focus on repetitive tasks (which are often boring) to challenge students with meaningful problems. Hands-on activities, group work, problem-solving etc. provide an environment where students can indulge in intense and joyful mathematical learning.

Q23. Which of the following statements about mathematics is least appropriate?

(a) It is a language in itself.

(b) It is based on a set of assumptions that are built using logic.

(c) It has its own set of symbols, words and syntax.

(d) It is independent of any understanding of a language.

Answer: (d)

Explanation: If a student does not understand language, he would probably not understand mathematics. Mathematics is a language in itself and has its own set of symbols, words and rules of syntax.

Q24. A student was asked to express 5 m in cm. His answer was 50 cm. What type of error is it?

(a) Regrouping error

(b) Basic fact error

(c) Wrong algorithm

(d) Incorrect operation

Answer: (b)

Explanation: It is a basic fact error. The student does not know that 1 m = 100 cm.

Q25. Who said that “Mathematics is the classification and study of all possible patterns”?

(a) Bertrand Russell

(b) Walter Sawyer

(c) J. J. Sylvester

(d) John Locke

Answer: (b)

Explanation: It was Walter Warwick Sawyer who said that mathematics “is the classification and study of all possible patterns”.

Q26. The problem sums like “Mother made 180 puris, 5 people ate 32 puris each, and how many were left?”

Provide

(a) Scope for promoting gender bias

(b) An easy way to understand word problems

(c) No correlation to real-life situations

(d) Increased difficulty level of problems

Answer: (b)

Explanation: Such problem sums are related to real-life situations and so are easy to understand.

Q27. It is argued that mathematics should be the first subject to be taught to children because

(a) It helps in making the brain think more logically than creatively

(b) It inculcates the habit of reasoning at an early stage

(c) It enables them to become mathematicians

(d) It helps them qualify for higher studies

Answer: (b)

Explanation: To turn the children into mathematicians or to enable them to qualify for higher studies is not the qualifying reason for teaching mathematics at an early stage. Mathematics also does not hinder Mathematics helps in shaping the brain to think logically in order to inculcate the habit of reasoning.

Q28. Which one of the following techniques is not appropriate for students to learn mathematics in a class?

(a) Listening to the teacher carefully

(b) Observing how the teacher solves a problem

(c) Trying to solve the problems on their own

(d) Thinking about a problem deeply

Answer: (d)

Explanation: Merely thinking about a problem does not necessarily lead to working out a solution to the problem. Moreover, thinking about a problem is not a part of the methods on which the techniques of teaching mathematics are based.

Q29. A teacher divides the class into groups of 4 children each and gives a squared paper to each group. She gives them the following instructions, “Cut as many rectangles as possible of 24 square units each. After cutting out such rectangles from the squared paper, find out their perimeters and try to see which rectangle has got the biggest perimeter?”

What is the purpose of this activity?

(a) To engage the students in an activity so that they can finish their work

(b) To make the students work in groups so that they may socialise

(c) To assess the understanding of the students about the area and perimeter of rectangles

(d) To prepare material for the mathematical wall

Answer: (c)

Explanation: Assessing the understanding of her students about the area and perimeter of rectangles is what the teacher targets through this activity. She is in fact doing a formative assessment to find out how much the students have assimilated and how to proceed next on this topic.

Q30. A teacher explained the concept of similarity and congruence of triangles to her class. The next day, she drew two triangles on the blackboard and asked the students, “How do you know if these two triangles are similar or congruent?” To her surprise, she found that only a few students were able to answer the question correctly. What could be the reason for this?

(a) The concept was not taught properly to the class

(b) The teacher could not come up with an effective instructional strategy appropriate for the students

(c) The teacher did not draw the two triangles in the previous class while explaining the concept.

(d) Students were not willing to learn the concept

Answer: (b)

Explanation: As only a few students were able to answer the question, the teacher has to change her instructional strategy to attain the teaching objective of the class. She needs to redesign her instructions in such a way that students are able to understand the concept effectively.

Pages ( 1 of 2 ): 1 2Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!