Quiz-3: Mathematics, Science and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Mathematics, Science and Pedagogy MCQ Question with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q31. Select the foods that are rich in dietary fibres:

I. Milk
II. Carrot
III. Egg
IV. Spinach
V. Radish

(a) I, II, V

(b) I, III, IV

(c) II, IV, V

(d) III, IV, V

Answer: (c)

Explanation: Carrot, spinach, and radish are all vegetables and rich sources of dietary fibres. Milk and eggs don’t have dietary fibres.

Q32. Crop rotation is growing crops alternately like

(a) Cereal – leguminous crop – cereal

(b) Cereal – Sugarcane – cereal

(c) Cereal – millets-cereal

(d) Sugarcane – cereal – sugarcane

Answer: (a)

Explanation: Growing a leguminous crop in between two cereal crops makes the soil rich in nitrates. Leguminous plants have nitrogen-fixing bacteria in their root nodules. After harvesting the crop, the roots with nodules and bacteria are left in the soil and the bacteria keep fixing nitrogen for other crops as well. The rest of the combinations (b), (c) and (d) are not helpful to the farmers in terms of fertility. They may have to add fertilizers to enrich the soil.

Q32. In the process of osmosis, water moves through a semi-permeable membrane from

(a) A dilute solution to the concentrated solution

(b) A dilute solution to pure water

(c) A concentrated solution to a dilute solution

(d) A solution at the higher level to the solution at the lower level

Answer: (a)

Explanation: Water molecules move from a solution of low concentration to a solution of high concentration through a semi-permeable membrane. Osmosis has nothing to do with the levels of the solutions.

Q34. Where in the body do you expect to find the tricuspid valve and mitral valve?

(a) Lungs

(b) Alimentary canal

(c) Heart

(d) Kidneys

Answer: (c)

Explanation: In the heart, the tricuspid valve opens to allow the blood of the right atrium to flow down to the right ventricle. Blood of the left atrium comes to the left ventricle through the 7.

Q35. When the copper vessel is kept in moist air for long, it gets a green coating of

(a) Copper hydroxide and copper chloride

(b) Copper hydroxide and copper carbonate

(c) Copper oxide and copper carbonate

(d) Copper carbonate and copper sulphate

Answer: (b)

Explanation: When a copper vessel is exposed to air, it results in the formation of a thin green protective coating (patina) that is a mixture of hydro carbonate, hydrosulfite, and small amounts of other compounds.

Q36. An object is placed at 20 cm from a convex mirror of a focal length of 10 cm. The image formed by the mirror is

(a) Real and at 20 cm from the mirror

(b) Virtual and at 20 cm from the mirror

(c) Virtual and at 20/3 cm from the mirror

(d) Real and at 20/3 cm from the mirror

Answer: (c)

Explanation: 1/v + 1/u = 1/f

⇒1/v + 1/-20 = 1/10

⇒1/v = 1/10 – 1/-20 = 1/10 + 1/20

= 3/20 cm

⇒V = 20/3 cm

Q37. A sound wave has a frequency of 4 kHz and a wavelength of 50 cm. What is the speed of sound and how long will it take to travel 3 km?

(a) Speed = 2000 m/s; Time =1.5 s

(b) Speed = 3000 m/s; Time =1s

(c) Speed = 300 m/s; Time = 10 s

(d) Speed = 200 m/s; Time = 1.5 s

Answer: (a)

Explanation: Speed = 2000 m/s; Time =1.5 s

Frequency, v = 4 kHz = 4000 Hz

Wavelength, 1 = 50 cm = 0.5 m

Speed, v of the wave = Wavelength x Frequency or v = 1 v = 0.5 m x 4000 Hz = 2000 m/s

Time = Distance/Speed = 3000/2000 =1.5 s

Q38. You have the best chance of finding pitcher plants in

(a) Punjab

(b) Karnataka

(c) Maharashtra

(d) Meghalaya

Answer: (d)

Explanation: A pitcher plant is usually found in places where the soil is deficient in minerals due to continuous rainfall and leaching. Out of the four states mentioned in the question, Meghalaya is the one that is hilly, gets a high amount of rainfall and has soil that is deficient in minerals. So, the best chance of finding pitcher plants is in Meghalaya.

Q39. Which of the following is the incorrect match of the diseases and types?

(a) Autism, sickle-cell anaemia: Congenital

(b) Night blindness, anaemia: Deficiency disease

(c) Diabetes, kidney stones: Degenerative diseases

(d) Asthma, hay fever: Infectious disease

Answer: (d)

Explanation: Asthma and hay fever are allergic diseases caused due to exaggerated immune response of the body towards allergens such as dust particles and pollens. Congenital diseases are present from the time of birth in individuals and are genetically controlled. For example, autism, sickle-cell anaemia and haemophilia. Degenerative diseases are characterised by the malfunctioning of vital organs. For example, diabetes and kidney stones. Night blindness and anaemia are deficiency diseases.

Q40. The deficiency of thyroxin in a body is linked with

(a) Iron

(b) Iodine

(c) Potassium

(d) Magnesium

Answer: (b)

Explanation: Thyroxin is a hormone produced by thyroid glands, which are located near the base of the neck. It controls the metabolic reactions in the body. The deficiency of iodine in the body causes the enlargement of the thyroid gland no thyroxin is and hence produced. This condition is called goitre.

Q41. A trainee teacher needs to demonstrate a food test for proteins in a lab. Which of the following reagents would she choose for doing the same?

(a) Iodine

(b) Sudan III

(c) Fehling’s solutions – A and B

(d) Copper sulphate and caustic soda

Answer: (d)

Explanation: The solutions of copper sulphate and caustic soda are used to test the presence of proteins in food items. Food items containing proteins such as crushed pulses or peas turn violet in the presence of solutions of copper sulphate and caustic soda.

Q42. Two liquids A and B in two identical vessels are exerting the same amount of pressure. The density of liquid A is three times more than the density of liquid B. What would be the height of liquid B in the vessel if the height of liquid A in its vessel is 12 cm?

(a) 5 cm

(b) 4 cm

(c) 6 cm

(d) 3 cm

Answer: (b)

Explanation: p = hPg where p = pressure, h = height, P = density and g= gravity

Here pressures of the two liquids is equal, so pA = pB and density of A is three times that of B, i.e. PB =3 PA,

hA = 12 cm

Since the pressures are equal, hAPAg = hB PB g

⇒12*PA*g = hB* 3PA*g

⇒ hB = 4 cm

Q43. What is the speed of a train when it is covering a distance of 60 m in one minute?

(a) 1 m/h

(b) 1 km/h

(c) 1 m/s

(d) 1 km/h

Answer: (c)

Explanation: 1 m/s. Speed = Distance/time.

Distance = 60 m, Time = 1 minute = 60 seconds

Speed = 60/60 = 1m/s

The unit of speed is either km/h or m/s

Q44. Which of the following are examples of uniform motion

(a) A car moving on a road with heavy traffic

(b) A train running between two stations

(c) Hands of a clock

(d) A horse in a procession

Answer: (c)

Explanation: Hands of a clock (hour hand, minute hand, second hand) constantly move at a uniform speed and give us the correct time. Car moving on a busy road has to keep on changing the speed depending on the traffic and traffic signals. The train is slow at the stations whereas in the middle of the path it may also assume a uniform motion. A horse in a procession has to move according to the people around and has to stop many times in between.

Q45. Animals that produce sound in the infrasound range are

(a) Whales, bats and elephants

(b) Rhinoceros, whales and elephants

(c) Elephants, dolphins and bats

(d) Dolphins, bats and rhinoceros

Answer: (b)

Explanation: Rhinoceros, whales, and elephants produce low-frequency sounds (infrasound range). Dolphins, bats and porpoises produce high-frequency sounds (ultrasound range).

Q46. A boy shouted the name of his friend standing on the cliff of a nearby mountain and heard his own echo after 3 seconds. At what distance is the cliff if the speed of the sound, v, is taken as 346 m/s?

(a) 1038 m

(b) 1083 m

(c) 529 m

(d) 519 m

Answer: (d)

Explanation: Speed of sound, v = 346 m/s, Time taken for hearing the echo, t=3s

Distance travelled by the sound = v x t = 346 m/s x 3 s= 1038 m

In 3 s, sound has to travel twice the distance between the cliff and the boy. Hence, the distance between the cliff and the boy = 1038 /2 =519 m.

Q47. Which of the following is not true about plants?

(a) Plants provide nutrition and shelter to animals.

(b) Oil cannot be extracted from mustard seeds by crushing

(c) Plants like teak, deodar and sal provide wood for furniture.

(d) Plants can be used as medicines to cure diseases.

Answer: (b)

Explanation: Plants like mustard, groundnut and sunflower provide us oil. Oil is extracted from these plants by crushing their seeds.

Q48. There are animals that stay awake at night. These animals can see things only in

(a) Violet and blue colours

(b) Green and yellow colours

(c) Black and white colours

(d) Red and orange colours

Answer: (c)

Explanation: Nocturnal animals generally do not see colour at night. So, at night the world is seen by them in monochrome.

Q49. Which of the following sequences correctly represents the life cycle of a silkworm?

(a) Eggs-Larva-Pupa-Adult

(b) Larva-Eggs-Pupa-Adult

(c) Eggs-Pupa-Larva-Adult

(d) Pupa-Egg-Larva-Adult

Answer: (a)

Explanation: The life cycle of a silkworm starts with the egg, develops into larvae, transforms into a pupa and then metamorphoses into an adult.

Q50. Which one of the following animals’ front teeth keeps on growing throughout its life? It has to keep gnawing on things to keep its teeth from becoming too long

(a) Squirrel

(b) Lizard

(c) Rat

(d) Termite

Answer: (a)

Explanation: Squirrels have four front teeth that grow throughout their lives so that the teeth don’t wear down due to constant gnawing.

Q51. Which of the following is not an identified indicator for the assessment of science in class VI?

(a) Discussion

(b) Expression

(c) Classification

(d) Memorisation

Answer: (d)

Explanation: Memorisation is not an indicator for the assessment of science at the class VI level. Emphasising more on thought processes and less on memorisation is one of the learning objectives.

Q52. The collection of all forms of a child’s work during a term can be called

(a) Anecdotal records

(b) Teacher’s diary

(c) Portfolio

(d) Report

Answer: (c)

Explanation: The systematic collection of all forms of a child’s work during a defined period or a term that describes his achievements in one or more subjects is called a portfolio. It includes worksheets, observation reports, assignments, oral work reports, etc.

Q53. If a student is able to express his thoughts and perception about things in his surroundings with his friends and teachers easily in a school as compared to at home, it shows that he

(a) Considers school a casual place

(b) He feels proud to share his thoughts in school

(c) Finds acknowledgement for his expression in a school

(d) He loves to chat with his friends and teachers, but not with his family

Answer: (c)

Explanation: Children love to express their thoughts and this must be encouraged. Sometimes, they do not find the environment suitable for their expression of thoughts as they are discouraged. A school is a place where students gain new knowledge and share their experiences, and are acknowledged for the same. This helps them in improving their skills.

Q54. A teacher can identify a stressed child when the child shows the following behaviour:

(a) Over-concentration on studies

(b) Excessive talking

(c) Hyperactivity

(d) Aggressive behaviour

Answer: (d)

Explanation: According to research, a stressed student believes that by showing aggression in the class, he/she can overcome the stress-causing factor. This academic stress is often marked with abrupt changes in personal style or violent outbursts. Here, a good thing for the teacher to do is discuss the case with the colleagues, principal or counsellors for suggestions to help the problem student. Approaching the student with a concerned attitude can also make an instant impact on the behaviour or performance of the student.

Q55. What is the best way to sensitise students about the importance of trees in our environment?

(a) Using textbook content to explain different uses of trees

(b) Giving examples of different products that we get from trees

(c) Showing the chart of different types of trees to students

(d) Taking students to a garden to understand the products and services we get from trees

Answer: (d)

Explanation: The best way to sensitise students about the importance of trees in our environment is by observation of trees and their products and services. Trees provide food, air, space for the nesting of birds, etc. This can be observed and understood by going to the garden.

Q56. Which of the following techniques is not applied for the objective assessment of students?

(a) Oral test

(b) Hands-on activities

(c) Essay-type questions

(d) Alternative response-based questions

Answer: (c)

Explanation: Essay-types questions are applied for the subjective assessment of students. Students are allowed to write answers to these questions in their own way of understanding.

Q57. Read the following points:

I. Using specialised language
II. Relating previous knowledge to the newly given knowledge
III. Including group learning
IV. Promoting active participation of students and use of audio-visual aids

Which of the given points is/are not relevant while introducing a new concept in a science class?

(a) I, II and III

(b) III and IV

(c) II only

(d) I only

Answer: (d)

Explanation: The teacher should use simple language while introducing a new concept. No specialised or technical term should be used before the learners develop some idea about the new concept and correlate it with their pre-knowledge.

Q58. Which one of the following is the core objective of Continuous and comprehensive evaluation (CCE)?

(a) Following term-end evaluation

(b) Involving learner-centred activity

(c) Taking easiest way for teaching

(d) Involving continuous and formal observations of students to be shared with them and their parents

Answer: (b)

Explanation: The core objective of CCE is making the teaching-learning process a ‘learner-centred activity for the overall development of a child.

Q59. How could a teacher make the students understand the interdependence of things in the environment?

(a) Asking them to complete a worksheet based on the knowledge they have about the interrelationship among different organisms and their physical environment

(b) Showing them short clips illustrating how different components of the natural environment are interdependent followed by the summarisation from the teacher

(c) Discussing the concept of the interrelationship of different components of the environment verbally

(d) Telling them to observe the model of food web hanging on the wall of a classroom

Answer: (b)

Explanation: Audio-visual (multimedia) aids like video clips engage all the senses of a student. Learning with the help of such aids is very effective for students. So, the teacher can make the students understand the concepts by showing them small video clips. These video clips clearly illustrate how different components of the natural environment are interdependent. These clips may show how plants make food or animals get their food and perform respiration.

Q60. Which of the following techniques helps learners to sharpen their problem-solving and thinking abilities?

(a) Use of flashcards

(b) Inclusion of maps and globes

(c) Using poems and storytelling

(d) Inclusion of riddles and puzzles

Answer: (d)

Explanation: The use of riddles and puzzles helps students to sharpen their problem-solving, reasoning, critical and creative thinking abilities.

Pages ( 2 of 2 ): « Previous1 2

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!