CTET July 2013 Question Paper-2

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
CTET July 2013 Question Paper-2 with Answer
Child DevelopmentMath and ScienceSocial ScienceLanguage-I(Eng)Language-II(Hindi)
Language-I(Eng)

Directions: Read the given passage and answer the questions that follow (Q. Nos. 91 to 99) by selecting the most appropriate option:

Renowned educationalist Sir Tim Brig house observed that an outstanding school has four factors that are visible. “Teachers talk about teaching. teachers observe each other’s practice, teachers plan, organize and evaluate their work together rather than separately, and that teachers teach each other.”

He continues: “One of the reasons I like that is that you can immediately see ways in which you could make it more likely that teachers talk about teaching.

Sir Tim then encouraged schools to focus on activities that were a low effort but high impact, describing them as “butterflies”. Some examples he gave included rotating staff meetings around different classrooms with the host, at the start, describing the room layout and displays, or discussing other teaching techniques and approaches. With modern technology, teachers could observe their own lessons and then when viewing them back, decide whether they want to share them with a mentor.

The role of mentoring was vital and suggested that more schools could send teachers out in small groups to learn from colleagues in other schools.

He said: “If this were widespread practice, if people were to attend to their butterflies, the outcome in terms of teacher morale and teacher satisfaction would be positive. We all agree that professional development is the vital ingredient”

Q91. In the mode suggested by Sir Tim, teachers may self-evaluate and self-reflect

(a) using technology

(b) without technology

(c) through a students’ survey

(d) interviewing each other

 Answer: (a) using technology

Q92. Teachers talk about teaching’ means that they

(a) make some suggestions

(b) discuss their own practices

(c) criticize one another

(d) freely change opinions

 Answer: (b) discuss their own practices

Q93. ‘Low effort but high impact’ in this context implies that schools

(a) pay teachers a lower salary

(b) extract more work for the same pay

(c) decrease the work load and salary

(d) create opportunities within the system for development

 Answer: (d) create opportunities within the system for development

Q94. In this extract, it is observed that technology supports teachers to

(a) improve students

(b) conduct meetings for teachers

(c) follow-up/remediation activities for students.

(d) self-diagnose their practices

 Answer: (d) self-diagnose their practices

Q95. Here, ‘visible‘ means

(a) seen

(b) obvious

(c) appealing

(d) bright

 Answer: (c) appealing

Q96. ‘Rotating staff meetings in the classrooms’ permits teachers to

(a) be informal with each other

(b) miss some of them

(c) share their own practices with others

(d) keep busy all the time

 Answer: (a) be informal with each other

Q97. A synonym for the word, ‘counseling‘, from the passage is

(a) describing

(b) mentoring

(c) discussing

(d) teaching

 Answer: (b) mentoring

Q98. The talk by Sir Tim is about the

(a) teachers who dress like butterflies.

(b) visiting schools to socialize.

(c) knowledge teachers gain for job growth.

(d) schools who control their teachers.

 Answer: (c) knowledge teachers gain for job growth.

Q99. “Butterflies” here refer to

(a) the dress code

(b) a practice of staff interaction

(c) changing schools

(d) going to classes in rotation

 Answer: (b) a practice of staff interaction

Directions: Read the given poem and answer the questions that follow (Q. Nos. 100 to 105) by selecting the most appropriate option:

As I Watch You Grow

Do you know how much you mean to me?

As you grow into what you will be.

You came from within, from just beneath my heart

It’s there you’ll always be though your own life will now start.

You’re growing so fast it sends me a whirl,

With misty eyes I ask, Where’s my little girl?

I know sometimes to you I seem harsh and so unfair,

But one day you will see, I taught you well because I care.

The next few years will so quickly fly,

With laughter and joy, mixed with a few tears to cry

As you begin your growth to womanhood, this fact you must know,

You’ll always be my source of pride, no matter where you go.

You must stand up tall and proud, within you feel no fear,

For all your dreams and goals, sit before you very near.

With God’s love in your heart and the world by its tail,

You’ll always be my winner, and victory will prevail.

For you, this poem was written, with help from above,

To tell you in a rhythm of your Mother’s heartfelt love!

Kay Theese

Q100. Do you know how much you mean to me? is a ………. question.

(a) rhetorical

(b) restrictive

(c) convergent

(d) divergent

 Answer: (d) divergent

Explain: A divergent question is a question that has no specific answer. It either has more than one answer or a finite limit. A divergent question makes one analyze and encourage greater involvement and have more accurate assessment.

Q101. An antonym for the word “harsh‘ is

(a) severe

(b) mild

(c) grim

(d) clashing

 Answer: (b) mild

Q102. In the expression “It sends me a whirl’, ‘it’ refers to

(a) travelling far

(b) growing up

(c) new experiences

(d) the real world

 Answer: (b) growing up

Q103. To ‘stand up tall‘ is

(a) growing up healthy

(b) be tall like the boys

(c) being fearless

(d) getting ambitious

 Answer: (c) being fearless

Q104. The phrase the world by its tail’ means to

(a) be a good follower

(b) overcome challenges

(c) face one’s enemies

(d) to avoid challenges

 Answer: (b) overcome challenges

Q105. The poem addresses a

(a) friend

(b) daughter

(c) mother

(d) girl

 Answer: (b) daughter

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option :

Q106. A person sitting behind you in a cinema starts talking on the mobile phone and you want to tell him/her to stop.

Choose how you will make the request.

(a) Stop talking so loudly !”

(b) “Please don’t use the mobile phone inside the theatre.”

(c) Can’t you not use the mobile phone please ?”

(d) “Could you possibly stop using the mobile phone here

 Answer: (d) “Could you possibly stop using the mobile phone here?

Q107. Exemplar for homonym would be

(a) aisle/isle

(b) beer/bear

(c) stale/stall

(d) stock/stoke

 Answer: (a) aisle/isle

Q108. Which is a lexical word?

(a) love

(b) is

(c) the

(d) might

 Answer: (a) love

Q109. While learning about the passive voice form, students learn about

(a) use of “by’

(b) position of verbs

(c) position of nouns

(d) use of verb form

 Answer: (d) use of verb form

Q110. Students can leave the school premises at 12.30 pm.

Students ought to leave the school premises at 12.30 pm.

The two given statements can be differentiated by drawing students’ attention to the

(a) differences in the arrangement of words

(b) meaning conveyed by the modals/verb modifiers

(c) the roles of the subject and object in both sentences

(d) absence of change in the verb form

 Answer: (b) meaning conveyed by the modals/verb modifiers

Explain: Modals/verb modifiers are the verb forms such as can, could, may, might, shall, should, will, would, must, ought to, used to, need, had better, and dare. They are all used with other verbs to express ideas such as possibility permission, or intention. In the given sentences, ‘can’ implies the order while ‘ought to’ is used to say that someone should do something because it is the best or most sensible thing to do.

Q111. Which learning domain constitutes higher order thinking?

(a) remembering

(b) understanding

(c) application

(d) evaluation

 Answer: (d) evaluation

Q112. The process of word-formation consists of

(a) compounding and at fixes

(b) opposites and meaning

(c) verbs and nouns

(d) using synonyms or euphemisms

 Answer: (a) compounding and at fixes

Explain: The process of forming new words from existing ones by adding affixes to them, like shame + less + ness = shamelessness.

Compounding: A compound is a word formed by stringing together older words, like the formation of an earthquake from earth and quake.

Q113. When reading. to ‘decode’ means to

(a) an action used in ICT

(b) solving a complex puzzle

(c) to analyze and understand

(d) understanding a foreign language

 Answer: (c) to analyze and understand

Explain: Decoding is the ability to apply your knowledge of letter-sound relationships, including knowledge of letter patterns, to correctly pronounce written words. Understanding these relationships gives children the ability to recognize familiar words quickly and to figure out words they haven’t seen before.

Q114. Speaker 1: We had an enjoyable holiday this winter.

Speaker 2: Where did you go?

Speaker 1:Where?

Speaker 2: Yes, which place did you visit?

During the assessment of students’ speaking-listening skills, mark/s would be deducted during this exchange for

(a) Speaker 1

(b) Speaker2

(c) Both

(d) Neither

 Answer: (a) Speaker 1

Explain: Marks would be deducted from speaker 1 because he has not given answer and question properly.

Q115. While writing, ‘ellipses‘ is a

(a) phrasal verbs

(b) semantic linker

(c) prepositional phrase

(d) adjectival form

 Answer: (b) semantic linker

Q116. If a longer piece of writing is brief, complete, in the third person, without digressions and emotional overtones and logically arranged, it is a

(a) classified advertisement

(b) memorandum

(c) report

(d) newspaper article

 Answer: (c) report

Explain: A report is any informational language (usually of writing, speech, television or film) made with the specific intention of relaying information or recounting certain events in a widely presentable form.

Written reports are documents that present focused, salient content to a specific audience. Reports are often used to display the result of an experiment, investigation, or inquiry. Reports are used in government, business, education, science, and other fields.

Q117. The politician had been making promises long before election time. The statement is in the ………. tense.

(a) past continuous

(b) present perfect

(c) present perfect continuous

(d) past perfect continuous

 Answer: (d) past perfect continuous

Explain: We use the past perfect continuous when we talk about the continuity or duration of a situation or activity. Ex: She had been traveling for about 48 hours.

Q118. Gender sensitization’ in the school curriculum implies

(a) children should be differentiated as boys and girls

(b) sex education from primary school onwards

(c) respectful approach towards defining gender roles

(d) promote co-education in high school.

 Answer: (c) respectful approach towards defining gender roles

Explain: Gender sensitization refers to theories which claim that modification of the behavior of teachers and parents (etc.) towards children can have a causal effect on gender equality.

Q119. Identify where the collective form is an error: A

(a) host of angels

(b) congress of baboons

(c) clutch of ducks

(d) shoal of fish

 Answer: (c) clutch of ducks

Q120. An exemplar of a question to funnel’ or restrict a respondent’s answer is

(a)”What do you think of the weather?

(b) “How many books are there?

(c) “Tell me about your most recent holiday.

(d) What are your goals?

 Answer: (a)”What do you think of the weather?

Explain: A strategy for ordering questions in a questionnaire in which the sequence starts with the general questions, which are followed by progressively more specific questions, in order to prevent specific questions from biasing general questions, is called the funnel approach.

Pages ( 4 of 5 ): « Previous1 ... 3 4 5Next »
error: Content is protected !!