Environment and Biodiversity MCQ Questions and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Environment and Biodiversity MCQ Questions and Answer

Q11. Which of the following state has the highest percentage of forest cover?

(a) Jammu and Kashmir

(b) Haryana

(c) Mizoram

(d) Assam

Answer: (c)

Explanation: Mizoram has 90% (approx) of its area under forest which is the highest percentage-wise. It is nearly followed by Lakshadweep.

Q12. Consider the following protected areas: ​

  1. ​Bandipur ​
  2. ​Bhitarkanika ​
  3. ​Manas ​
  4. ​Sunderbans ​

Which of the above are declared Tiger Reserves? ​

(a) ​1 and 2 only ​

(b) ​1, 3, and 4 only ​

(c) ​2, 3, and 4 only ​

(d) ​1, 2, 3 and 4

Answer: (b)​

Explanation: Bandipur National Park, a tiger reserve is located in the south Indian state of Karnataka. ​​

Manas National Park or Manas Wildlife Sanctuary is a National Park, UNESCO Natural World Heritage site, a Project Tiger Reserve, an Elephant Reserve, and a Biosphere Reserve in Assam.

The Sundarban National Park is a National Park, Tiger Reserve, and a Biosphere Reserve in India. It is a part of the Sundarbans on the Ganges Delta of India and Bangladesh. ​​

Bhitarkanika National Park is a national park located in the Kendrapara District Odisha, which is not specifically for Tiger reserve.

Q13. Chipko movement was basically against ​

(a) ​Water pollution ​

(b) ​Noise pollution ​

(c) ​Deforestation ​

(d) ​Cultural pollution

Answer: ​(c)​

Explanation: Chipko Movement was an ecological movement by rural villagers in India in the 1970s aimed at protecting trees and forests slated against deforestation/cutting of trees.

Q14. Bharatpur Bird Sanctuary is located in which state?

(a) Karnataka

(b) Orissa

(c) Kerala

(d) Rajasthan

Answer: (d)

Explanation: Bharatpur bird sanctuary is located in Rajasthan state & bordering the state of Uttar Pradesh. Also known as Keoladeo Ghana Bird Sanctuary or Keoladeo National Park. Being a World Heritage Site it is famous for migratory Siberian Cranes.

Q15. The Red Data Books published by the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) contains lists of ​

  1. ​Endemic plant and animal species present in the biodiversity hotspots.
  2. ​Threatened plant and animal species.  ​
  3. ​Protected sites for the conservation of nature and natural resources in various countries. ​

Select the correct answer using the codes given below:

​(a) ​1 and 3

​(b) ​2 only ​

(c) ​3 only ​

(d) ​2 and 3

Answer: ​(b)​

Explanation: The IUCN Red List of threatened species or the Red Data Book is the state document established for documenting rare and endangered species of animals, plants, and fungi existing within the territory of the state or country.

Q16. The cycling of elements in an ecosystem is called

​(a) ​Chemical cycles

​(b) ​Biogeochemical cycles ​

(c) ​Geological cycles ​

(d) ​Geochemical cycles

Answer: (b)

Explanation:​ A biogeochemical cycle is a pathway through which a chemical element moves through the biotic and the abiotic factors of an ecosystem. It includes living factors like living organisms and non-living factors such as rocks, air, water, chemicals, etc.

Q17. Biodiversity forms the basis for human existence in the following ways:

  1. Soil formation ​
  2. ​Prevention of soil erosion ​
  3. ​Recycling of waste ​
  4. ​Pollination of crops ​

Select the correct answer using the codes given below:

​(a) ​1, 2, and 3 only

​(b) ​2, 3, and 4 only ​

(c) ​1 and 4 only ​

(d) ​1, 2, 3 and 4

Answer: (d)​

Explanation: Biological diversity helps in the formation and maintenance of soil structure and the retention of moisture and nutrient levels. Trees, on the other hand, lower the water table and remove deposited salt from the upper soil horizons.

Q18. The orderly sequence of change in the vegetation of an area over time is described as ​

(a) ​Biomes

​(b) ​Succession ​

(c) ​Trophic level ​

(d) ​Climax

Answer: (b)​

Explanation: The orderly sequence of change in the vegetation of an area over time is described as succession or ecological succession. It is a phenomenon or process by which an ecological community undergoes more or less orderly and predictable changes following a disturbance or the initial colonization of a new habitat.

Q19. The Ozone layer restricts ​

(a) ​Visible light

​(b) ​Infrared radiation ​

(c) ​X-rays and Gamma rays ​

(d) ​Ultraviolet radiation

Answer: (d)

Explanation:​ The Ozone layer restricts Ultraviolet radiation (UV rays). Overexposure to UV rays can cause sunburn and skin cancer.

Q20. This is the only sanctuary where Kashmiri Deer are found?

(a) Kanha

(b) Dachigam

(c) Gir

(d) Mudumalai

Answer: (b)

Explanation: Dachigam National Park is located near Srinagar in Jammu & Kashmir. It has an area of 141km 2 Dachigam is ‘Das gaam’ meaning ‘10 villages’. It is famous for KashmirStag also known as hangul.

Pages ( 2 of 10 ): « Previous1 2 3 ... 10Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!