Environment and Biodiversity MCQ Questions and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Environment and Biodiversity MCQ Questions and Answer

Q21. Consider the following statements

  1. ​The Pacific salmon fish uses the Earth’s magnetic field to find their way ​
  2. ​Machli, Queen Mother of the tiger dynasty was found in the Ranthambhore National Park, India. ​

Which of the above statements is/are correct?

​(a) ​1 only ​

(b) ​2 only ​

(c) ​Both 1 and 2

​(d) ​None of these

Answer: (c)​

Explanation: It is believed that other sea creatures such as turtles, sharks, and whales may also use Earth’s magnetic field to roam the oceans. ​​

The 17-year-old Machli is the longest living wild tigress in the world, besides being the most photographed big cat. The tigress was identified as T-16. Machli had survived in the dense forest by hunting her own prey despite her advanced age.

Q22. ​The amount of energy as it passes on from one trophic level to another in an ecosystem ​

(a) ​Increases ​

(b) ​Decreases ​

(c) ​remains constant

​(d) ​None of these

Answer: ​(b)

Explanation:​ The amount of energy in an ecosystem decreases as it passes from one trophic level to another. For example, in a food chain not 100 percent of energy is transferred from one trophic level to the other as only a fraction of it is transferred and the rest is lost to the atmosphere.

Q23. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) ​ Kyoto Protocol — Carbon Trading

(b) ​ Environmental impact assessment — Leopold Matrix

(c) ​ The year without summer — 1816

(d) ​ Milankovich Theory — on the Origin of Species

Answer: ​(d)​

Explanation: The Milankovitch theory is an explanation of long-term climate change. The book ‘On the Origin of Species was written by Charles Darwin, published on 24 November 1859.

Q24. Which of the following is the largest BiosphereReserve of India?

(a) Nilgiri

(b) Nanda Devi

(c) Sundarban

(d) Gulf of mannar

Answer: (d)

Explanation: This Biosphere Reserve is also known as the Gulf of Mannar Marine National Park. It is the largest biosphere reserve in India. It is located between India & the Sri Lankan Indian Ocean as shallow water bodies. A rare species of dugong (Sea cow) is found here.

Q25. ​Which of the following is a correct statement about the Ozone?

​(a) ​Ozone in the troposphere is good for breathing ​

(b) ​Ozone in the troposphere is not good for breathing

​(c) ​Ozone is present only in the troposphere.

​(d) ​All of the above

Answer: (b)​

Explanation: Ozone present in the stratosphere, acts as a protection from U.V. light. Without this protective shield, all life would be more susceptible to cancer, impaired immunity, and other health issues. Whereas the ozone present in the troposphere, which is close to the earth’s surface, can damage our lungs. Hence it is not good for breathing.

Q26. Heri Tiera Fomes (Sundari tree) is a type of which of the following plants?

(a) Tidal Forest

(b) Thorn Forest

(c) Mountain Forest

(d) Taiga Forest

Answer: (a)

Explanation: Heritiera Fomes (Sundari tree) is a type of mangrove tree mostly found in the Sundarban delta of the Ganga Brahmaputra rivers. It constitutes over 70% of the forest in this area.

Q27. The steps taken by the Government of India for the conversion of endangered species are ​

  1. ​The Central Government has enacted the Wild Life (Protection) Act, 1972 for the protection of wildlife including birds. ​
  2. ​Wetland (Conservation and Management) Rules 2010 have been framed for the protection of wetlands, in the States, which are habitats of birds. ​
  3. ​Wildlife Crime Control Bureau has been established for the control of illegal trade in wildlife, including endangered species of birds and their parts and products. ​
  4. ​The Centrally Sponsored Scheme of National Plan for Conservation of Aquatic Eco-System also provides assistance to the States for management of wetlands including Ramsar sites in the country.

​Select the answer from the codes given below-

​(a) ​1, 2, and 3

​(b) ​2, 3, and 4

​(c) ​1, 3, and 4 ​

(d) ​All of the above

Answer: (d)

Explanation:​For the conservation of endangered species Wildlife Crime Control Bureau has been established for the control of illegal trade in wildlife, including endangered species of birds and their parts and products. Research and monitoring activities on birds are promoted by the Government through reputed research organizations. Wildlife Institute of India, Bombay Natural History Society, and Salim Ali Centre for Ornithology and Natural History are some of the research organizations undertaking research on the conservation of birds. The Indian government has banned the veterinary use of diclofenac drugs that has caused a rapid decline in the vulture population across the Indian Subcontinent. Conservation Breeding Programmes to conserve these vulture species have been initiated at Pinjore (Haryana), Buxa (West Bengal), and Rani, Guwahati (Assam) by the Bombay Natural History Society.

Q28. Which was the first scheme of “Biosphere Reserve Areas”?

(a) Sundarban Biosphere Reserve

(b) Nilgiri Biosphere Reserve

(c) Nanda Devi Biosphere Reserve

(d)Gulf of Mannar Biosphere Reserve

Answer: (b)

Explanation:Biosphere Reserve Areas’ are the regions established by the Indian government as ‘Biosphere Reserve’ in accordance with IUCN Category-V Protected areas.

These are larger areas of natural habitat including one or more National Parks accompanied by buffer zones. Nilgiri Biosphere Reserve was the first of this kind.

Q29. Which of the following are the new species of freshwater catfish discovered in the Idukki and Pathanamthitta districts of Kerala in November 2013?

  1. Horabagrusmelanosoma ​
  2. ​Mystusheoki ​
  3. ​Mystusindicus ​
  4. ​Mystusmiami

​Select the answers from the codes given below: ​

(a) ​1 only

​(b) ​1 and 2 only ​

(c) ​1, 2, and 3 only ​

(d) ​All of the above

Answer: (c)

Explanation:​ Along with the first 3 species Mystusmenoni species of Catfish were discovered from the Manimala river. Catfish are freshwater, bottom-dwelling fish. Unlike other fish, they have no scales and are smooth-skinned. They are known for growing whiskers, called “barbels,” at some point during their lifespan. Catfish use their barbels as feelers as they swim along the bottom of the various bodies of water in which they live. There are 2,900 species of catfish worldwide. They range in size from 1.5 to 2 inches to more than 8 feet in length.

Q30. Consider the following statements:

Assertion (A): Plants are called primary producers.  ​

Reason (R): Plants produce their food themselves through the process of photosynthesis.

​Select the correct answer from the codes given below: ​

(a) ​Both A and R are true and R is the correct explanation of A.  ​

(b) ​Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.  ​

(c) ​A is true but R is false.

​(d) ​A is false but R is true.

Answer: (a)

Explanation:​ Plants are called primary producers because they produce their food themselves through the process of photosynthesis.

Pages ( 3 of 10 ): « Previous12 3 4 ... 10Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!