Environment and Biodiversity MCQ Questions and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Environment and Biodiversity MCQ Questions and Answer

Q31. Earlier there was a balance between the formation and destruction of the Ozone layer but after the release of varieties of harmful substances into the atmosphere, this balance has been disturbed.  Now the rate of destruction is higher than the rate of formation of the Ozone layer which is causing the widening of the Ozone hole.  CFC (Chlorofluorocarbons) is one of the sources responsible for causing a hole in the Ozone layer, which of the following statement is correct about the CFC: ​

  1. ​CFC is made of chlorine, fluorine, and carbon ​
  2. ​CFC is released from the refrigerant, foams in plastic manufacturing, etc ​
  3. ​Refrigerant is the major source of CFC ​

(a) ​1 only ​

(b) ​2 only ​

(c) ​1 and 2 only ​

(d) ​1, 2 and 3

Answer: (d)

Explanation:​It has been proved that CFCs are a major cause of depletion of the earth’s stratospheric ozone layer and contribute to the greenhouse effect. ​​Large quantities of CFCs are used as refrigerants in a number of refrigerating and air conditioning systems. Though the refrigerant moves in a closed cycle, there are lots of leakages that escape to the atmosphere and cause destruction of the ozone layer. CFCs have exceptionally long atmospheric life, which can extend up to 100 years.

Q32. Which is the longest National Highway in India?

(a) NH4

(b) NH44

(c) NH10

(d) NH5

Answer: (b)

Explanation: NH44 with a length of about 3,745 km is the longest national highway in India. Although NH7 running over2,369 km is the longest “Single” national highway in India.NH44 is a merger of different national highways and runs from Srinagar to Kanyakumari.

Q33. ​Flea beetles alone are unlikely to eliminate all of the leafy spurges in a region.  Instead, the number of leafy spurge plants and the number of flea beetles in a particular community may stabilize.  At this point, the leafy spurge and flea beetle populations: ​

(a) ​Have exhibited exponential growth followed by a crash ​

(b) ​Have experienced constant growth

​(c) ​Are still experiencing exponential growth

​(d) ​Are experiencing environmental resistance

Answer: (d)

Explanation:​The flea beetles have proved to be an effective means of controlling leafy spurge. The flea beetles typically take 3-5 years to establish and impact leafy spurge infestations.

Q34. The word ‘Ecology’ was coined in 1866 by ​

(a) ​Charles Darwin

​(b) ​Robert Whittaker ​

(c) ​Arthur Tansley

​(d) ​Ernst Haeckel

Answer: (d)​

Explanation: The term ecology was coined in 1866 by, Ernst Haeckel from the Greek word “Oikos” meaning house and “logos” meaning study.

Q35. Gujarat is the largest producer of salt in India because

(a) It has extensive dry coast

(b) Its coastal waters are very saline

(c) It has extensive shallow

(d) Besides producing salt from saline water, it has reserves of rock salt

Answer: (a)

Explanation: Gujarat lies in a subtropical high-pressure zone towards west India. It is characterized by semi–arid & arid conditions. The coastal zone of the state remains dry during most part of the year. Hence, salt production is high.

Q36. The Delhi Metro is the first-ever railway system in the world to be awarded the prestigious Gold Standard Foundation (GSF) certification standard for ​

(a) ​Providing security to the people

​(b) ​Using the energy efficiently

​(c) ​Carrying the largest number of passengers ​

(d) ​All of the above

Answer: (b)

Explanation:​GSF standard certification is a globally accepted certification standard for carbon mitigation projects. The Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) registered for the certification standard for its energy efficiency measures undertaken in 51 stations in Phase II of the DMRC Project. The energy efficiency measures were primarily undertaken in the heating, venting, and air conditioning (HVAC) systems, lighting systems, and other energy-efficient measures of station buildings; the measures adopted in the HVAC system resulted in a reduction in electrical energy consumption.

Q37. The maximum biodiversity is found in ​

(a) ​Tropical rain forests ​

(b) ​Temperate forests ​

(c) ​Coniferous forests

(d) ​Arctic forests

Answer: (a)​

Explanation: The maximum diversity is found in tropical rain forests. Tropical forests are some of the richest areas on Earth. About 80% of the world’s documented species can be found in tropical rainforests.

Q38. As an ecosystem, wetlands are useful for which of the following? ​

(a) ​For nutrient recovery and cycling ​

(b) ​For releasing heavy metals through absorption by plants.  ​

(c) ​They maintain the rivers and control floods.  ​

(d) ​All the above

Answer: (d)

Explanation:​As an ecosystem, wetlands are useful for nutrient recovery and cycling, releasing heavy metals through absorption by plants. They also control and maintain floods.

Q39. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List-IList-II
A.  Biodiversity1.  G. Tansley
B.  Wildlife2.  E. O.  Wilson
C.  Ecosystem3.  E.  Haeckel
D.  Ecology4.  W. T. Hornaday

Codes: A B C D

(a) ​       2 4 3 1

(b) ​      2 4 1 3

(c) ​       4 2 3 1

(d) ​      4 2 1 3

Answer: (b)​

Explanation: The concept of biodiversity was propounded by E.O. Wilson. The concept of wildlife was proposed by W. Hornaday. The concept of ecosystem given by G. Tansley. The concept of Ecology was given by E. Haeckel.

Q40. Consider the following statements about the Ozone Hole

​(I) ​Ozone formation and destruction keep on happening

​(II) ​Ozone destruction rate is higher than its formation rate

​(III) ​Ozone destruction rate is equal to its formation rate ​

Which of the above statements is/ are true? ​

(a) ​(I) only ​

(b) ​(I) and (II) Only ​

(c) ​(I) and (III)  ​

(d) ​(III) Only

Answer: ​(b)

Explanation: ​In a pollution-free stratosphere, the production and destruction of ozone are in balance and hence the concentration of O3 remains constant with time. When CFCs are released into the lower troposphere, they diffuse up into the stratosphere since their lifetime is 50-100 years when CFCs reach the middle stratosphere; UV radiation liberates the chlorine atom.

CFC + UV → Cl ​​

Cl is then able to destroy as many as 100,000 O3 molecules.

Pages ( 4 of 10 ): « Previous1 ... 3 4 5 ... 10Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!