Classification: Reasoning MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Classification MCQ Question with Explanation Answer

 

Direction (1 to 10): Choose the word which is least like the other words in the group.

Q1. (a) Zebra

(b) Lion

(c) Tiger

(d) Horse

(e) Giraffe

Answer: (d)

Explanation: All animals belong to wild group except Horse (which can be domesticated)

Q2. (a) Boil

(b) Peel

(c) Back

(d) Fry

(e) Roast

Answer: (b)

Explanation: Peeling is different from cooking. Rest all are related to cooking processes.

Q3. (a) January

(b) February

(c) March

(d) July

(e) October

Answer: (b)

Explanation: February has of 28 or 29 days, rest all have of 31 days.

Q4. (a) Violet

(b) Blue

(c) Green

(d) Yellow

(e) White

Answer: (d)

Explanation: Except white all are the colours of the rainbow.

Q5. (a) Tea

(b) Cinchona

(c) Rubber

(d) Chalk

(e) Cardamom

Answer: (d)

Explanation: Chalk is obtained from Stone, rest are from trees.

Q6. (a) Cheeta

(b) Lion

(c) Leopard

(d) Tiger

(e) Bear

Answer: (e)

Explanation: Except Bear, rest all are of Cat family.

Q7. (a) Bajra

(b) Mustard

(c) Rice

(d) Barley

(e) Wheat

Answer: (b)

Explanation: Rest all are food grain or we can say staple food. While Mustard is an oil seed.

Q8. (a) Football

(b) Kho-Kho

(c) Hockey

(d) Carom

(e) Kabbadi

Answer: (d)

Explanation: Carom is an indoor game, all others are outdoor game

Q9. (a) Pear

(b) Apple

(c) Guava

(d) Litchi

(e) Orange

Answer: (e)

Explanation: Orange is the only citrus fruit among them.

Q10. (a) Hangar

(b) Dock

(c) Platform

(d) Park

(e) Bus Stand

Answer: (d)

Explanation: Except park, all are stations or Halting places.

Pages ( 1 of 5 ): 1 2 ... 5Next »
error: Content is protected !!