Classification: Reasoning MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Classification MCQ Question with Explanation Answer

 

Direction (Qs.21 to 30): A group of five words are given in each question. Choose the odd one out.

Q21. (a) Hydrogen

(b) Oxygen

(c) Iodine

(d) Nitrogen

(e) Check

Answer: (c)

Explanation: Iodine is liquid where as rest are gases.

Q22. (a) Pupil

(b) Iris

(c) Cornea

(d) Medulla

(e) Retina

Answer: (d)

Explanation: Medulla is the part of brain, where as others are part of eyes.

Q23. (a) Sword

(b) Knife

(c) Shovel

(d) Saw

(e) Axe

Answer: (c)

Explanation: Shovel is a tool for digging the ground. Rest are cutting tools.

Q24. (a) Collection

(b) Compilation

(c) Cluster

(d) Assortment

(e) Assemble

Answer: (c)

Explanation: All denotes collection of selected items, except Cluster.

Q25. (a) Mustard

(b) Sesame

(c) Corn

(d) Olive

(e) Onion

Answer: (e)

Explanation: All are oil seeds except onion.

Q26. (a) Birbal

(b) Abul Fazal

(c) Tansen

(d) Faiz Ahmed

(e) Todar Mal

Answer: (d)

Explanation: All except Faiz Ahmed were among the nine gems in Akbar’s court.

Q27. (a) Jumping

(b) Running

(c) Sprinting

(d) Jogging

(e) Exercising

Answer: (e)

Explanation: All others are different forms of exercising

Q28. (a) Madagascar

(b) Thailand

(c) Cuba

(d) Greenland

(e) Tasmania

Answer: (b)

Explanation: All except Thailand are islands.

Q29. (a) Collection

(b) Compilation

(c) Cluster

(d) Assemblage

(e) Assortment

Answer: (c)

Explanation: All except Cluster denote collection of selected items

Q30.

(a) Capsicum

(b) Pineapple

(c) Cherry

(d) Strawberry

(e) Plum

Answer: (a)

Explanation: All except Capsicum are fruits.

Pages ( 3 of 5 ): « Previous12 3 45Next »
error: Content is protected !!