Basic Computer MCQ questions and answers

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Basic Computer MCQ questions and answers
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q1. ​A computer virus is a ​

(a)​ Fungus ​

(b)​ Bacterium ​

(c) ​IC 7344

​(d)​ Software program

Answer: (d)​

Explanation: A computer virus is a software program and its objective is to destroy data or other programs by entering into to computer system. The viruses are built by man and they enter into the computer systems by making their duplicates. Now the antivirus programs have been made to prevent the entrance of viruses into the computer system.

Q2. CAD stands for–

(a) Computer Automatic Design

(b) Computer-Aided Decode

(c) Computer Automatic Decode

(d) Computer-Aided Design

Answer: (d)

Explanation: Computer-Aided Design (CAD) is the use of computer programs to create two or three-dimensional (2D or 3D) graphical representations of physical objects. CAD software may be specialized for specific applications. CAD software replaces manual drafting with an automated process. CAD systems require a high-quality graphics monitor, a mouse, light pen or digitizing tablet for drawing and a special printer or plotter for printing design specifications.

Q3. In binary code, the number 7 is written as – [Bihar J. Service 2016] ​

(a)​ 110 ​

(b)​ 111

​(c) 101 ​

(d)​ 100

Answer: (b)​

Explanation: Binary 111= (1× 22) + (1 × 21) + (1 × 20) = 4 + 2 + 1 = 7

Q4. In Microsoft Word, _______ allows us to change the colour of selected text.

(a) Font Color

(b) Text Color

(c) Change Color

(d) Background Color

Answer: (a)

Explanation: Font Color is used to change the default colour in MS­Word to change colour select the text to change the font colour click the down arrow next to the colour icon. After clicking the down arrow for the colour, select the colour you want to make the text.

Q5. With reference to ‘Geospatial Technology’, which of the following statements is/are correct? ​

1. Geospatial Technology relating to the collection or processing of data that is associated with location”. ​

2.​ Geospatial Technology involves GPS (global positioning systems), GIS (geographical information systems), and RS (remote sensing). ​

Select the correct option from the codes given below:

​(a) ​Only 1 ​

(b)​ Only 2 ​

(c)​ 1 and 2 ​

(d) ​None of the above

Answer: (c)

 

Q6. ________ are designed to read and interpret HTML.

(a) Browser

(b) Java Script

(c) SQL

(d) String

Answer: (a)

Explanation: A browser is an application program that provides a way to look at and interact with all the information on the world wide web. The browsers are designed to read and interpret Hyper Text Mark-up Language.

Q7. In computer terminology, what is the full form of FTP?

(A) Final Transfer Position

(B) File Transfer Position

(C) File Transfer Packet

(d) File Transfer Protocol

Ans. (d)

Explanation: FTP stands for File Transfer Protocol is a set of rules or instructions which defines how the files are communicated with each other. File Transfer Protocol uses the client-server model. FTP ensures the communication of files from client to server.

Q8. What is the full form of ISDN?

(a) International Service Digital network

(b) Indian Service Digital Network

(c) Integrated Service Digital Network

(d) Internal Service Digital Network

Answer: (c)

Explanation: ISDN stands for Integrated Services Digital Network is a set of CCITT standards for circuit-switched transmission of data over various media. ISDN enables the transmission of digital data over standard phone lines. ISDN can be used for voice calls as well as data transfers.

Q9. Who among the following gave the term ‘Nanotechnology’ and when? ​

(a) ​Richard Feynman, 1959 ​

(b) ​Noria Taniguchi, 1974 ​

(c)​ Eric Drexler, 1986

​(d)​ Sumiolima, 1991

Answer: (b)​

Explanation: The term “nano-technology” had been coined by Norio Taniguchi in 1974 to describe semiconductor processes involving control on the order of a nanometer (10–9 m).

Q10. Constantly running system-program processes are known as

(a) Daemons

(b) Processes

(c) Process Block

(d)  Process control Block

Answer: (a)

Explanation: Daemons is running the background process rather than being under the direct control of an interactive user.

Q11. A communication network that is used by large organizations over regional, national or global areas is called–

(a) LAN

(b) WAN

(c) MAN

(d)  VAN

Answer: (b)

Explanation: Wide Area Network (WAN) spans a large geographic area such as a state or country. It connects multiple smaller networks such as LANs and MANs

Q12. IC – Chips’ for computers are usually made of–

(a) Silicon

(b) Lead

(c) Chromium

(d)  Gold

Answer: (a)

Explanation: Integrated Circuit (IC)­chips is a Crip set of electronic circuits on one small chip can be made very compact having up to several billion transistors and other electronic components in an area the size of a fingernail of semiconductor material normally silicon.

Q13. Breaking physical memory into fixed-sized called as

(a) Packets

(b) Frames

(c) Page

(d) Segments

Answer: (b)

Explanation: Frame is the parts of a larger memory segment. The memory is broken into fixed-sized blocks.

Q14. SMTP in Computer Science stands for?

(a) Simple Mark-up Transfer Protocol

(b) System Mail Transfer Protocol

(c) Simple Mail Transfer Protocol

(d) Systems Memory Transfer Protocol

Answer: (c)

Explanation: SMTP Stands for Simple Mail Transfer Protocol is responsible for the transfer of E­mail from one email server to another. SMTP uses port 25.

Q15. Where is the National Institute of Excellence in the field of Information Technology and Allied Sciences proposed to be set up?

(a) Bangalore

(b) Hyderabad

(c) Pune

(d) Allahabad

Answer: (d)

Explanation: National Institute of Excellence in the field of Information Technology is situated at IIT­ Allahabad. It was established in 1999 as a centre of excellence in information technology and allied areas. The institute was conferred as deemed university status by the Government of India in the year 2000.

Q16. What is the size of floppy diskette which is used normally?

(a) 3½”

(b) 5”

(c) 4”

(d)  3”

Answer: (a)

Explanation: The normal size used Floppy Disks are 3½” and of size 1.44 MB.

Q17. What is the generation of the computers which are built with VLSI technology and microprocessor?​​​​​​​ ​

(a)​ First ​

(b)​ Fourth

​(c)​ Third ​

(d)​ Second ​

(e)​ Other than those given as options

 

Answer: (b)​

Explanation: After 1971 the fourth generation computers were built. The fourth-generation computers were the extension of third-generation technology. The fourth-generation computers emerged with the development of the VLSI (Very Large Scale Integration). With the help of VLSI technology microprocessors came into existence.

Q18. Which of the following is an example of a database manager?

(a) Organizer

(b) Paradox

(c) Quattro pro

(d)  Corel draw

Answer: (a)

Explanation: A database manager is a set of computer programs that provides basic database management functionalities including the creation and maintenance of the database. The organizer does the function such as address book and calendar.

Q19. C language is a–

(a) Low-level language

(b) High-level language

(c) Machine level language

(d) Assembly level language

Answer: (b)

Explanation: C is a high-level programming language developed by Dennis Ritchie in Bell Laboratory ‘C’ considering the change it has brought in programming and the later more powerful and developed versions borrowing from it, gave it the status of mother of many programming languages.

Q20. What is an organization’s introductory web page called?

(a) Portal

(b) Mortal

(c) Homepage

(d) Web site

Answer: (c)

Explanation: An organization’s introductory web page is called the home page. The first page that appears upon to open a web browser program, which is also called start page, index page or main page.

Q21. The first computer language developed was–

(a) COBOL

(b) BASIC

(c) FORTRAN

(d) PASCAL

Answer: (c)

Explanation: FORTRAN (Formula Translation) was the first high-level programming language, invented by John Backus for IBM in 1954. FORTRAN is still used today for programming scientific and mathematical applications.

Q22. A bug in a program is–

(a) Statement

(b) Error

(c) Syntax

(d)  Both ‘b’ and ‘c’

Answer: (b)

Explanation: A bug is a programmable error that causes a program to crash or produce invalid results.

Q23. The UNIX operating system is generally known as–

(a) Multi-User Operating System

(b) General Application

(c) Single User Operating System

(d) Single User Application Program

Answer: (a)

Explanation: UNIX (UNIX for the trademark) is a multitasking, Multi-User Computer Operating System that exists in many variants. The original UNIX was developed at ‘AT & T’s Bell Labs research centre by Ken Thompson, Dennis Ritchie and others. From the power user’s or programmer’s perspective, Unix systems are characterized by a modular design that is sometimes called the ‘Unix Philosophy’, which means the OS provides a set of simple tools that each perform a limited, well-defined function, with a unified file system as the main means of communication and a shell scripting and command language to combine the tools to perform complex workflows.

Q24. In the field of the Internet, WWW stands for–

(a) World Wide Wrestling

(b) World Wide Web

(c) World Wide WordStar

(d)  World without Wrestling

Answer: (b)

Explanation: WWW stands for World Wide Web. The World Wide Web is a system of internet servers that support specially formatted documents. The documents are formatted in a mark-up language called HTML (Hyper Text Mark-up Language) that supports links to other documents, as well as graphics, audio and video files. This means one can jump from one document to another simply by clicking on hot spots.

Q25. The period of the second generation computers was–

(a) 1946 ­1958

(b) 1940 ­1960

(c) 1959 ­1964

(d)  1965 ­1975

Answer: (c)

Explanation: The period of first-generation computers was 1946­1958. In this period, vacuum tubes were used. After the invention of transistors, the size and ability were made more convenient and it was termed second-generation computers in 1959 ­1964.

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!