Science and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Science and Pedagogy MCQ Questions

Quiz-1Quiz-2

Q1. The pseudopodia of Amoeba are used for

(a) movement

(b) movement and capture of food

(c) sensing the food

(d) capture of food

Answer: (b) movement and capture of food

Q2. Below are given some organisms.

A. Yeasts B. Bedbugs C. Leeches  D. Cuscuta  E. Algae  F. Lice  G. Mushrooms  H. Lichens

The organisms, which may be classified in the group of parasites are

(a) B, C, D, and F

(b) C, D, E, and G

(c) A, C, F, and G

(d) B, C, D, and H

Answer: (a) B, C, D, and F

Q3.The dietary fibers are

(a) made up of collagen fibers

(b) made up of proteins

(c) also called roughage

(d) made up of cellulose and proteins

Answer: (c) also called roughage

Q4. Which one of the following man-made fibers is also called artificial silk?

(a) Acrylic

(b) Polyester

(C) Nylon

(d) Rayon

Answer: (d) Rayon

Q5. If the frequency of vibrations of a body is decreased and its amplitude is increased, then

(a) pitch increases but loudness decreases

(b) pitch decreases but loudness increases

(c) both pitch and loudness of sound produced will decrease

(d) both pitch and loudness of sound produced will increase

Answer: (b) pitch decreases but loudness increases

Also Practice: Subject wise GK Questions with Solution

Q6. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists

List-I(Vitamins)List-II(Chemical Names)
A. Vitamin B1. Ascorbic acid
B. Vitamin B22. Riboflavin
C. Vitamin-A3. Thiamine
D. Vitamin-C4. Retinol

Codes:  А B С D

(a)          4 2 3 1

(b)          3 2 4 1

(c)           2 3 4 1

(d)          3 1 4 2

Answer: (b)

Q7. A convex mirror is used to form an image on a real object. Point out the wrong statement.

(a) Image lies between pole and focus

(b) Image is diminished in size

(c) Image is erect

(d) Image is real

Answer: (d) Image is real

Q8. Identify the wrong match

(a) Sleeping sickness-Trypanosoma

(b) Amoebic dysentery-Entamoeba

(c) Chicken pox-Bacteria

(d) Malaria-Plasmodium

Answer: (c) Chicken pox-Bacteria

Q9. Silicious cell wall is present in

(a) blue-green algae

(b) diatoms

(c) fungi

(d) bacteria

Answer: (b) diatoms

Q10. Identify the false statement.

(a) Frog can respire both through lungs and skin

(b) Bile juice is secreted by the liver

(c) During inhalation volume of the thoracic cavity is increased

(d) Microsporum is a pathogenic bacteria

Answer: (d) Microsporum is a pathogenic bacteria

Pages ( 1 of 6 ): 1 2 ... 6Next »
error: Content is protected !!