World History MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
World History MCQ Questions with Answer

Q81. Herodotus is considered the father of

(a) History

(b) Geography

(c) Political Science

(d) Philosophy

Answer: (a)

Explanation: Herodotus has been called the “Father of History”, and was the first historian known to collect his materials systematically, test their accuracy to a certain extent, and arrange them in a well-constructed and vivid narrative. The Histories—his masterpiece and the only work he is known to have produced—is a record of his “inquiry”, being an investigation of the origins of the Greco-Persian Wars and including a wealth of geographical and ethnographical information.

Q82. ​The European Renaissance of the fifteenth century is noted for great advances in:

​(a) ​Mathematics

​(b) ​Art and Architecture

​(c) ​Medicine

​(d) ​All the above

Answer:​(b)

Explanation: The term Renaissance literally means “rebirth” or “revival”.  It also refers to the significant changes that took place in Europe during the transition period between the medieval and modern.  It led to the progress of science, art, architecture, sculpture, painting, literature, geography, and religion, and also the Spirit of individualism and humanism.  The religious transformation was symbolized by the Reformation.

Q83. Match the following:

List-IList-II
A. Cold War1. Mao (China)
B. Holy War2. 1917
C. The Long March3. Crusades
D. The Russian4. US vs. USSR Revolution

Codes:   A B C D

(a)          4 1 3 2

(b)          3 2 1 4

(c)           4 3 1 2

(d)          2 1 4 3

Answer: (c)

Explanation: Cold War:  undeclared and silent war between the USA and the former Soviet Union which ended with the fall of Berlin Wall and disintegration of the USSR; Holy War:  The Crusades of 11th, 12th, and 13th-century were religious wars led with an exceptionally high grade of religious feeling; The Long March:  a military retreat is undertaken by the Red Army of the Communist Party of China under Mao Tse-Tung to evade the pursuit of the Kuomintang (KMT or Chinese Nationalist Party) army.; and Russia:  Revolution of 1917.

Q84. Marco polo is known for

(a) Discovering Greenland

(b) Travelling to China, India, and Asia

(c) Travelling around the Cape of Good Hope

(d) Discovering Canada

Answer: (b)

Explanation:  Marco polo (1254-1324) was a Venetian merchant traveler. He extensively traveled to China, India, and other parts of Asia.

Q85. Who said:  “Where there is no law, there is no freedom”?

(a) Bentham

(b) Lenin

(c) Marx

(d) Locke

Answer: (d)

Explanation: John Locke in his Second Treatise of Civil Government, Chapter 6, said that the end of law is not to abolish or restrain, but to preserve and enlarge freedom. According to him, in all the states of created beings capable of laws, where there is no law, there is no freedom.

Q86. Which statement is correct regarding Industrial Revolution?

​i. New chemical manufacturing and iron production processes were started

​ii. Machines were used rather than hand production methods

​iii. Industrial revolution started in USSR.  ​

(a) ​i & ii ​

(b) ​ii& iii ​

(c) ​Only ii

​(d) ​All the above

Answer:​(a) ​

Explanation: The Industrial Revolution marks a major turning point in history; almost every aspect of daily life was influenced in some way.  More was created in the last 250+ years than in the previous 2500+ years of known human history.  The Industrial Revolution was the transition to new manufacturing processes in the period from about 1760 to sometime between 1820 and 1840.  It began in Great Britain and within a few decades had spread to Western Europe and the United States.

Q87. Like Vedic Aryans, the custom of Sacrificial-fire was also followed by

(a) Romans

(b) Greeks

(c) Iranians

(d) All the above

Answer: (d)

Explanation: The practice of worshipping sacrificial fire or ‘Yajna’ was common to the Aryans, the population of Greece and Rome, and the Iranians. The antiquity of the belief and reverential practice of the sacred fire was common among people of the Mediterranean, and the Iranian plateau, and the peninsula of India.

Q88. Who speaks of the Cabinet system as “the steering wheel of the ship of state”?

(a) Lowell

(b) Muir

(c) Marriot

(d) Bagehot

Answer: (b)

Explanation: Prof. Ramsay Muir describes the cabinet as “the steering wheel of the ship of state”. Ramsay Muir was a British historian and thinker who made a significant contribution to the development of liberal political philosophy in the 1920s and 1930s.

Q89. . ​Which statement is correct regarding Helsinki Agreement?

​i. It was signed by Brezhnev from USSR and Gerald Ford from the US.

​ii. Russia promised to respect Human Rights, the Right to Speech, and the Right to leave the country in the communist states.

​iii. Division of Germany was accepted.

​(a) ​i& ii ​

(b) ​ii& iii ​

(c) ​Only ii ​

(d) ​All the above

Answer:​(d)

Explanation: ​Helsinki Agreement (1975)  was signed by Brezhnev from USSR and Gerald Ford from US along with Canada and many European nations (totaling 35 signatory nations) .  Here Russia promised to respect Human Rights, the Right to Speech, and the Right to leave the country in the communist states.  The member nations recognized the existing frontiers in Europe (and thus accepted the division of Germany).  But the accord was non-binding as it did not have treaty status.

Q90. What is the name of the world’s smallest republic which has an area of 21 sq. km only?

(a) Nauru

(b) Palermo

(c) Vatican City

(d) Namur

Answer: (a)

Explanation: Nauru, formerly known as Pleasant Island, is an island country in Micronesia in the South Pacific. It is the world’s smallest republic, covering just 21 square kilometers. With 9,378 residents, it is the second least-populated country after Vatican City.

Pages ( 9 of 10 ): « Previous1 ... 8 9 10Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!