World History MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
World History MCQ Questions with Answer

Q91. Who said that ‘‘Man by nature is a political animal’’?

(a) Plato

(b) Aristotle

(c) Hobbes

(d) Rousseau

Answer: (b)

Explanation: For Aristotle, the basic unit of association is the household, the next is the village, and the ultimate association is the city, toward which end humans, seeking to attain the highest quality of life, naturally move. Aristotle concludes, “Man is by nature a political animal.” Only as part of a city can people fully realize their nature; separated from the city, they are worse than animals.

Q92. What was the Baghdad Pact renamed as? ​

(a) ​SEATO

​(b) ​CENTO ​

(c) ​Non-Aligned Movement ​

(d) ​None of the above

Answer:​(b) ​

Explanation: The Baghdad Pact was signed which brought Iraq, Iran, Turkey, and Pakistan into a military alliance with the US.  When Iraq, left the Baghdad Pact after a revolution that overthrew the monarchy, the Baghdad Pact was renamed the Central Treaty Organization (CENTO).  These military alliances were used to support many undemocratic regimes in Asia.

Q93. Who discovered the sea route to India?

(a) Vasco-da-gama

(b) Columbus

(c)Magellen

(d)Bartho-lomev-Dias

Answer: (a)

Explanation: Vasco da Gama was a Portuguese explorer who discovered the sea route to India from Europe through the Cape of Good Hope. He was successful in crossing the Indian Ocean and anchored off the city of Calicut, India, on May 20, 1498.

Q94. ​Which of the following statements are correct regarding Jacobin’s Club? ​

i. Maximilian Robespierre was the leader of the Jacobins.

​ii. They imposed a maximum ceiling on wages and prices.

​iii. Peasants were forced to sell their grain at the prices fixed by the government.

​iv. Churches were shut down and their buildings converted into barracks or offices.  ​

(a) ​i & ii ​

(b) ​ii& iii ​

(c) ​iii& iv ​

(d) ​All the above

Answer:​(d) ​

Explanation: Maximilian Robespierre was the leader of the Jacobins.  They practiced a policy of severe control and repression.  Those suspected as the enemies of the republic were arrested, imprisoned, and then tried by a revolutionary tribunal.  They imposed a maximum ceiling on wages and prices.  Meat and bread were rationed.  Peasants were forced to sell their grain at the prices fixed by the government.  Churches were shut down and their buildings converted into barracks or offices.  All citizens were required to eat the pain legality (equality bread) and discard the use of expensive white flour.

Q95. ​Which statement is correct regarding the Battle of Britain (1940)?

​i. This battle was fought between the German Luftwaffe and the Royal Air force of Britain.  ​

ii. Britain lost this battle to Germany. ​

(a) ​Only i

​(b) ​Only ii

​(c) ​Both i & ii

​(d) ​None of the above

Answer:​(c) ​

Explanation: This Battle was fought in the air between the German Luftwaffe and the Royal Air force of Britain.  It is crucial because it was a turning point and served as the first defeat for Germany.  Although Britain served a huge loss of infrastructure in its cities due to the bombing by the Luftwaffe, yet Germany could not defeat the British Air force.  Germany lost 1400 airplanes while Britain lost only 700.  The answer to why Britain won the war lies in the early warning of the airplanes given by the British Radar stations.  Also, German Airplanes focused on bombing London and during this, the British airfields got time to mobilize the air-force.

Q96. . In Greek mythology, Apollo is the god of what?

(a) Prophecy

(b) Medicine

(c) Love

(d) Peace

Answer: (a)

Explanation: Apollo is one of the most important and complex of the Olympian deities in ancient Greek and Roman religion, Greek and Roman mythology, and Greco– Roman Neo-paganism. The ideal of the kouros (a beardless, athletic youth), Apollo has been variously recognized as a god of light and the sun, truth and prophecy, healing, plague, music, poetry, and more. As the patron of Delphi, Apollo was an oracular god— the prophetic deity of the Delphic Oracle. Medicine and healing are associated with Apollo, whether through the god himself or mediated through his son Asclepius, yet Apollo was also seen as a god who could bring ill-health and deadly plague.

Q97. ​Which of the following statements are correct?

​i. ​In 1804, Napoleon Bonaparte became emperor of France.

​ii. ​He was defeated at waterloo in 1815.

​iii. ​Many of his measures that carried the revolutionary ideas of liberty and modern laws of other parts of Europe had an impact on people long after Napoleonic had left.

​(a) ​i& ii

​(b) ​ii& iii

(c) ​Only iii

​(d) ​All the above

Answer:​(d) ​

Explanation: 1804, Napoleon Bonaparte crowned himself emperor of France.  He set out to conquer neighboring European countries, dispossessing dynasties and creating kingdoms where he placed members of his family.  Napoleon saw his role as a modernizer of Europe.  He introduced many rules such as the protection of private properties and a uniform system of weights and measures provided by the decimal system.  Initially many saw Napoleon as a liberator who would bring freedom for the people.  But soon the Napoleonic armies came to be viewed everywhere as an invading force.  He was finally defeated at waterloo in 1815.

Q98. Which of the following group of thinkers influenced Fascism?

(a) Plato, Machiavelli and Herbet Spencer

(b) Aristotle, St. Augustine and T.H. Green

(c) Kant, Fichte, Hegel and Rosenberg

(d) Karl Marx, Engels and Lenin

Answer: (a)

Explanation: Early influences that shaped the ideology of fascism have been dated back to ancient Greece. In The Republic, Plato emphasized the need for the absolute and unlimited authority of a philosopher-king in an ideal state. There were a number of influences on fascism from the Renaissance era in Europe. Niccolo Machiavelli is known to have influenced Italian Fascism, particularly his promotion of the absolute authority of the state. Machiavelli rejected all existing traditional and metaphysical assumptions of the time— especially those associated with the Middle Ages and asserted as an Italian patriot that Italy needed a strong and all-powerful state led by a vigorous and ruthless leader who would conquer and unify Italy. Spencer developed an all-embracing conception of evolution as the progressive development of the physical world, biological organisms, the human mind, and human culture and societies. He was “an enthusiastic exponent of evolution” and even, “wrote about evolution before Darwin did.

Q99. Peking is the sacred place of

(a) Taoism

(b)Shintoism

(c) Confucianism

(d)Judaism

Answer: (c)

Explanation: Peking (Beijing) is the sacred place of Confucianism. It was founded by King Fu Tsu, better known as Confucius, in 500 BC. Its sacred text is ‘The Analects’.

Q100. Zend-Avesta is the sacred book of the

(a) Parsees

(b) Jains

(c) Jews

(d) Buddhists

Answer: (a)

Explanation: The Avesta is the primary collection of sacred texts of Zoroastrianism, and is composed in the Avestan language. The word Zend literally meaning “interpretation”, refers to late Middle Persian language paraphrases of and commentaries on the individual Avestan books:  they could be compared with the Jewish Targums.

Pages ( 10 of 10 ): « Previous1 ... 9 10

Read Important Article

error: Content is protected !!