World Geography MCQ Questions and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
World Geography MCQ Questions and Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q76. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List-I(Iron and steel centre)List-II(Country)
A.  Cleveland1.  Canada
B.  Essen2.  Russia
C.  Hamilton3.  U. S. A.
D.  Tula4.  Germany

​Codes: A B C D

(a) ​       1 4 2 3

(b) ​      3 4 1 2

(c) ​       3 1 2 3

(d) ​      4 3 1 2

Answer: (b)​

Explanation:

Cleveland – USA ​​

Essen- Germany ​​

Hamilton – Canada ​​

Tula – Russia

Q77. Which one of the following matches in case of shifting cultivation is not correct?

​(a) ​Ladang​–​Indonesia ​

(b) ​Ray​–​Vietnam ​

(c) ​Milpa​–​Mexico

​(d) ​Tamrai​–​Brazil

Answer: ​(d)

Explanation:​  Shifting Cultivation is known as Ladang in Indonesia, Caingin in the Philippines, Milpa in Central America & Mexico, Ray in Vietnam, Taungyain Myanmar, Tamrai in Thailand, Chena in Sri Lanka, Conoco in Venezuela, Roca in Brazil, Masole in central Africa.

Q78. In which one of the following areas in the given map was there a recent discovery of copper deposits by the Atomic Minerals Division of Department Atomic Energy?

WG_Quiz-1_Q78

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Answer: (d)

Explanation: In the given map, copper deposits discovered by the Atomic Minerals Division of Department Atomic energy, are at Hasson in Karnataka and are marked as ‘4’.

Q79. Consider the following statements ​

  1. ​Suez Canal is an important link between developed countries and developing countries. ​
  2. ​It joins the Mediterranean Sea with the Gulf of Suez ​
  3. ​It is not a sea-level canal. ​

Which of the statement given above is/are correct? ​

(a) ​1 and 2 ​

(b) ​1 and 3

​(c) ​2 and 3

​(d) ​Only 1

Answer: (b)​

Explanation: The Suez Canal is an artificial sea-level waterway in Egypt, connecting the Mediterranean Sea to the Red Sea through the Isthmus of Suez. It was constructed by the Suez Canal Company between 1859 and 1869.

Q80. Which one of the following lakes forms an international boundary between Tanzania and Uganda?

(a) Chained

(b) Malawi

(c) Victoria

(d) the Zambezi

Answer: (c)

Explanation: Lake Victoria acts as the international boundary between Tanzania and Uganda. It is the largest lake in Africa and 2nd widest freshwater body in the world.

Q81. Match List I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I (Volcano)List-II (Country)
A.  Mount Etna1.  India
B. Kilimanjaro2.  U S A
C.  Katmai3.  Tanzania
D.  Barren Island4.  Italy

​Codes: A B C D

(a)        1 3 2 4

(b)       4 2 3 1

(c)        1 2 3 4

(d)       4 3 2 1

Answer: ​(d)

Explanation:​  Mount Etna is an active stratovolcano on the east coast of Sicily, Italy, in the Metropolitan City of Catania, between the cities of Messina and Catania. ​​Mount Kilimanjaro, with its three volcanic cones, “Kibo”, “Mawenzi”, and “Shira”, is a dormant volcano in Tanzania. ​​Mount Katmai is a large stratovolcano on the Alaska Peninsula in southern Alaska (USA), located within Katmai National Park and Preserve. ​​Barren Island is an island located in the Andaman Sea. It is the only confirmed active volcano in South Asia and the only active volcano along a chain of volcanoes from Sumatra to Myanmar.

Q82. The great Asian river the Mekong does not run through:

(a) China

(b) Malaysia

(c) Cambodia

(d) Laos

Answer: (b)

Explanation: The Mekong is a major river in southeastern Asia. The Mekong is known as the Lancang in China. It runs through Yunan province, China, forms the border between Myanmar and Laos and most of the border between Laos and Thailand, and flows across Cambodia and Southern Vietnam before emptying to South China.

Q83. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:

List-I(Desert)List-II (Country)
A.  Kalahari1.  Angola
B.  Namib2.  Sudan
C.  Nubian3.  Botswana
D.  Atacama4.  Chile

​Code: ​

(a) ​A-4; B-2; C-1; D-3 ​

(b) ​A-3; B-2; C-1; D-4

​(c) ​A-4; B-1; C-2; D-3 ​

(d) ​A-3; B-1; C-2; D-4

Answer: ​(d)

Explanation: The Kalahari Desert is a large semi-arid sandy zone in Southern Africa extending 900,000 square kilometres, covering much of Botswana, parts of Namibia, and regions of South Africa.

​​Namib is a coastal desert in southern Africa. The name Namib is of Nama origin and means “vast place”. ​​

The Nubian Desert is in the eastern region of the Sahara Desert, spanning approximately 400,000 km² of northeastern Sudan between the Nile and the Red Sea.

Q84. Which one of the following does not border Panama?

(a) Coast Rica

(b) The Pacific Ocean

(c) Colombia

(d) Venezuela

Answer: (d)

Explanation: The Panama Canal joins the Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Colombia, and Coast Rica.

Q85. The neighbouring country of India which has the largest area is ​

(a) ​Bangladesh ​

(b) ​China ​

(c) ​Pakistan

​(d) ​Nepal

Answer: (b)​

Explanation: With an area of about 9.6 million km², the People’s Republic of China is the 3rd largest country in a total area behind Russia and Canada, and very similar to the United States, in area.

Q86. Which one of the following countries does not border Lithuania?

(a) Poland

(b) Ukraine

(c) Belarus

(d) the North Sea

Answer: (b)

Explanation: Ukraine does not border Lithuania. The border countries to Lithuania are Latvia, Russia, Poland, and Belarus. The Baltic Sea is located in the west.

Q87. The river also known as Tsangpo in Tibet is ​

(a) ​The Brahmaputra

​(b) ​Indus ​

(c) ​Sutlej ​

(d) ​Teesta

Answer: (a)​

Explanation: About 1,800 miles (2,900 km) long, the Brahmaputra is an important river for irrigation and transportation. The average depth of the river is 124 feet (38 m) and the maximum depth is 380 feet (120 m). The river is prone to catastrophic flooding in spring when the Himalayan snows melt.

Q88. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I (City)List-II (River)
A. Washington, D.C.1. River Manzanares
B. Berlin2. River Seine
C. Paris3. River Spree
D. Madrid4. River Potomac

Codes:

(a) A-2; B-3; C-4; D-1

(b) A-4; B-1; C-2; D-3

(c) A-2; B-1; C-4; D-3

(d) A-4; B-3; C-2; D-1

Answer: (d)

Explanation:

City        –             River
Washington, D.C. – 4. River Potomac
Berlin –   3. River Spree
Paris – 2. River Seine
Madrid – 1. River Manzanares

Q89. Which among the following monoculture crops provide(s) immediate cash to the farmers? ​

  1. ​Tea in Assam ​
  2. ​Rubber in Africa
  3. Sugarcane in Malaysia ​
  4. ​Coffee in Brazil ​

(a) ​Only 1 ​

(b) ​2 and 3 ​

(c) ​3 and 4 ​

(d) ​1 and 4

Answer: ​(c)​

Explanation: A cash crop is an agricultural crop that is grown for sale to return a profit. It is typically purchased by parties separate from a farm.

Q90. Directions: The following question consists of two statements one labelled as ‘Assertion (A)’ and the other as ‘Reason (R)’.  You are to examine these two statements carefully and select the correct answer to this question using the codes given below.

Assertion (A): The percentage of the Earth’s surface covered by India is 2.4%.

Reason (R): On the Mercator’s map of the world, India is shown much smaller than Canada. ​

Codes:

(a) ​Both A and R are true and R is the correct explanation of A ​

(b) ​Both A and B are true and R is not the correct explanation of A ​

(c) ​A is true, but R is false.

​(d) ​A is false, but R is true.

Answer: ​(b)​

Explanation: Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A.

Q91. Consider the following statements:

  1. Great Britain comprises England, Wales, Scotland, and Northern Ireland.
  2. England covers less than 60% of the total area of the United Kingdom.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

Explanation: The total area of the United Kingdom is 94, 226 sq miles (244, 044 sq km), where England covers 50, 344 sq miles (130, 365 sq km) i.e. less than 60 % of the total land area of the United Kingdom. Great Britain does not comprise Northern Ireland.

Q92. The boundary between North Korea and South Korea is​​ marked by which one of the following?​

​(a) ​16 Parallel ​

(b) ​29 Parallel ​

(c) ​38 Parallel ​

(d) ​49 Parallel

Answer: ​(c)

Explanation:​ ‘38 parallel’ separates North Korea and South Korea.

Q93. Through which, one of the following groups of countries does the Equator pass?

(a) Brazil, Zambia, and Malaysia

(b) Colombia, Kenya, and Indonesia

(c) Brazil, Sudan, and Malaysia

(d) Venezuela, Ethiopia, and Indonesia

Answer: (b)

Explanation: Colombia, Kenya, and Indonesia are countries through which the equator passes.

Q94. Which one of the following trains/railways passes through Germany, France, Austria, Hungary, and Romania?

​(a) ​Trans-Siberia ​

(b) ​Cape-Cairo ​

(c) ​Orient Express ​

(d) ​Union and Central Pacific

Answer: (c)​

Explanation: Orient-Express passed through France, Austria, Germany, Hungary, and Romania.

Q95. Other than India and China, which one of the following groups of countries border Myanmar?

(a) Bangladesh, Thailand, and Vietnam

(b) Cambodia, Laos, and Malaysia

(c) Thailand, Vietnam, and Malaysia

(d) Thailand, Laos, and Bangladesh

Answer: (d)

Explanation: Thailand, Laos, and Bangladesh are countries bordering Myanmar.

Q96. Which one of the following cities does not have the same clock time as that of the other three cities at any given instant?

(a) London (UK)

(b) Lisbon (Portugal)

(c) Accra (Ghana)

(d) Addis Ababa (Ethiopia)

Answer: (d)

Explanation: London, Lisbon, and Accra in Ghana are close to Greenwich Meridian. But, Addis Ababa is situated in the eastern part of Africa (i.e., longitude 38.74 E). So, Addis Ababa has a different clock time than that of London, Lisbon, and Accra.

Q97. E-Agriculture is a new area of knowledge emerging out of the convergence of IT and farming techniques.

Consider the following sentences in the context of E-Agriculture.  ​

  1. ​It uses a host of technologies like Remote Sensing,​Computer Simulation, and Assessment of speed​and direction of Wind, Soil quality assays, Crop​​​Yield predictions, and Marketing using IT. ​
  2. ​The E-Agriculture is part of the Mission Mode Project​​ which has been included in NeGP (under the National​​​E-governance Plan). ​

Which of the above sentence(s) is/are true?

​(a) ​Only 2 ​

(b) ​Only 1

​(c) ​1 and 2

​(d) ​None of the above

Answer: ​(c)​

Explanation: E- Agriculture is a new area of knowledge emerging out of the convergence of IT and farming techniques. ​

1.​It uses a host of technologies like Remote Sensing, Computer Simulation, Assessment of Speed and Direction of Wind, Soil quality assays, crop yield predictions, and Marketing using IT. ​

2.​The E – Agriculture is a part of the Mission Mode Project which has been included in NeGPC under the National E-governance plan

Q98. The largest coral reef in the world is found near the coast of which one of the following countries?

(a) Australia

(b) Cuba

(c) Ghana

(d) The Philippines

Answer: (a)

Explanation: The largest coral reef is the Great Barrier Reef, located just off the north-eastern coast of Australia. The 1200 mile (1900 km) long reef is protected as a Marine Park.

Q99. As a result of their annual survey, the National Geographic Society and an international polling firm Globe Scan gave India top rank in Greendex 2009 score.

What is this score?

(a) It is a measure of efforts made by different countries in adopting technologies for reducing the carbon footprint.

(b) It is a measure of environmentally sustainable consumer behaviour in different countries.

(c) It is an assessment of programs/ schemes undertaken by different countries for improving the conservation of natural resources.

(d) It is an index showing the volume of carbon credits sold by different countries.

Answer: (b)

Explanation: In the third annual survey of National Geographic Society and Globe Scan, Indian top-ranked in Greendex 2009 due to environmentally sustainable consumer behaviour.

Q100. Consider the following statements: ​

  1. ​The Labrador Current is a cold current in the North Atlantic Ocean.
  2. ​The Falkland current is a warm current that flows along the Chile coast of the South Pacific Ocean.  ​

Which of the statements given above is/are correct?

​(a) ​Only 1

​(b) ​Only 2 ​

(c) ​Both 1 and 2 ​

(d) ​Neither 1 nor 2

Answer: (a)

Explanation: The Labrador Current is a cold current in the North Atlantic Ocean that flows from the Arctic Ocean south along the coast of Labrador and passes around Newfoundland, continuing south along the east coast of Nova Scotia. ​​The Falkland Current is a cold water current that flows northward along the Atlantic coast of Patagonia as far north as the mouth of the Río de la Plata.

Pages ( 4 of 4 ): « Previous1 ... 3 4

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!