World Geography MCQ Questions and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

World Geography MCQ Questions and Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q51.  “From Aceh in the far northwest to Torres Strait in the east is 5000 miles, almost as far as from London to Baghdad. The archipelago has 14,000 islands, some mere equatorial rocks, others some of the largest in the world.” This description best fits:

(a) West Indies

(b) Japan

(c) the Philippines

(d) Indonesia

Answer: (d)

Explanation: Indonesia consists of 13,677 islands (nearly 14,000) and this country is 5000 miles from Torres Strait 4th largest country in Asia.

Q52. Which continent of the world does not have a desert?

(a) ​Australia

​(b) ​Europe

​(c) ​Asia ​

(d) ​North America

Answer: ​(b)

Explanation:​Europe does not have a desert. It has Accona desert- a semi-desert in central Italy.

Q53. One astronomical unit is the average distance between which of the following?

(a) Earth and Sun

(b) Earth and Moon

(c) Jupiter and Sun

(d) Pluto and Sun

Answer: (a)

Explanation: One astronomical unit is the unit of distance in space. It is almost equivalent to 149597870.7 km. Distance between Earth & Sun is considered unity i.e. 1 & distances of other heavenly bodies are measured in respect to this from the Sun.

Q54. Daily weather map showing isobars is an example of:

(a) Choropleth map

(b) Isopleth map

(c) Chorochromatic map

(d) Choroschematic map

Answer: (b)

Explanation: Daily weather map showing isobars is an example of an isopleths map. Isopleths map shows an imaginary surface by means of lines joining points of equal values.

Q55. International Date Line is ​

(a) ​equator ​

(b) ​0° longitude ​

(c) ​90° east longitude

​(d) ​180° east-west longitude

Answer: ​(d)​

Explanation: The international data line is located about 180°E (or 180° W) of Greenwich.

Q56. The number of satellites of mercury is/are-

(a) 0

(b) 1

(c) 2

(d) 16

Answer: (a)

Explanation: Mercury, the planet nearest to the Sun has no satellite (Moon).

Q57. Consider the geographical details given in the following figure:

WG_Quiz-1_Q57

The point marked by A in the above figure indicates the countries in:

(a) North America

(b) South America

(c) Europe

(d) Asia

Answer: (c)

Explanation: The geographical details given in the figure indicate England, which is situated in Europe.

Q58. Asia has large areas of inland drainage.  Why is it so

(a) ​Rainfall is seasonal and scanty ​

(b) ​There are a number of intermountain plateaus ​

(c) ​River channels are obstructed by lava flows ​

(d) ​It is a very large continent

Answer: ​(a)​

Explanation: Asia has large areas of inland drainage because rainfall is seasonal and scanty.

Q59. Which of the following scientist had proven that every planet has an elongated path?

(a) Galileo

(b) Newton

(c) Copernicus

(d) Kepler

Answer: (d)

Explanation: Kepler through his ‘planetary law of motion’ proved that every planet has an elongated path.

Q60. “…..They are people of yellow complexion, oblique eyes, high cheekbones, sparse hair, and medium height.”

The reference here is to:

(a) Nordic Aryans

(b) Austria

(c) Negroids

(d) Mongoloids

Answer: (d)

Explanation: Mongloids are inhabitants of northern, eastern, and south-east Asia. Their eyes have a characteristic fold of skin on the upper lid, hair is lank and straight and the height is medium. The group also includes the Chinese, Japanese, Burmese, Thais, Vietnamese, and Malays.

Q61. ​Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below–

Assertion (A): Maps that are usually referring to various attributes information are called complex thematic maps.

Reason (R): Complex Thematic Maps are used to show locations of the earth’s different features and activities.  ​

Codes: ​

(a) ​Both (A) and (R) are true and (R) is the correct​​​explanation of (A)

​(b) ​Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)  ​

(c) ​(A) is true, but (R) is false ​

(d) ​(A) is false, but (R) is true

Answer: (b)

Explanation: Maps that are usually referring to various attributes information are called complex thematic maps and are used to show locations of the earth’s different features and activities.

Q62. Why do stars look more in the west than the east?

(a) Universe is moving from east to west

(b) Earth is moving around the Sun

(c) Earth is moving from east to west

(d) Earth is moving from west to east

Answer: (d)

Explanation: As Earth moves (rotates) from West to East, so stars appear to be more in West than East.

Q63. During a flight from Delhi to Tokyo, the following are the landing airport.

  1. Hong Kong
  2. Hanoi
  3. Taipei
  4. Bangkok

(a) 1, 2, 3, 4

(b) 4, 2, 1, 3

(c) 2, 4, 3, 1

(d) 3, 2, 1, 4

Answer: (b)

Explanation: During a flight from Delhi to Tokyo the respective airports are Bangkok → Hanoi → Hong Kong → Taipei.

Q64. The equatorial circumference of the Earth is near—

​(a) ​31,000 km

​(b) ​40,000 km ​

(c) ​50,000 km

​(d) ​64,000 km

Answer: (b)​

Explanation: The equatorial Circumference of the Earth is nearly 40,000 km.

Q65. Which is the brightest planet of the solar system?

(a) Jupiter

(b) Mercury

(c) Uranus

(d) Venus

Answer: (d)

Explanation: Being closer to Earth, Venus appears to be the brightest. It is the hottest planet in the solar system due to the presence of excess CO2, in its atmosphere. It is also known as ‘Earth’s twin’, the ‘Morning star’ & ‘Evening star’.

Q66. The satellites of which one of the following countries have helped in the preparation of a detailed and complete map of Antarctica?

(a) Canada

(b) France

(c) Russia

(d) U.S.A

Answer: (a)

Explanation: The satellite launched by Canada has helped in the preparation of a complete and high-resolution map of Antarctica.

Q67. Isopleths depicting the same mean value of sunshine is termed ​

(a) ​Isonephs ​

(b) ​Isorums ​

(c) ​Isohels ​

(d) ​Isohyets

Answer: ​(c)

Explanation:​Isohels represent points receiving equal amounts of Sunshine.

Q68. Which star is nearest to the Earth?

(a) Sun

(b) Alpha Centauri

(c) Pole star

(d) Chitra

Answer: (a)

Explanation: Sun which is also a star is the nearest star to Earth. Besides Sun, Proxima Centauri is the nearest star to the solar system.

Q69. Match the rivers labelled A, B, C, and D on the given map with their names given in the list and select the correct answer using the codes given below the lists:

WG_Quiz-1_Q69

Codes:

(a) A-4; B-3; C-2; D-1

(b) A-5; B-3; C-1; D-2

(c) A-5; B-4; C-1; D-3

(d) A-3; B-1; C-4; D-2

Answer: (b)

Explanation: In the given diagram of North America and South America.

‘A’ marked river in Yukon

‘B’ marked river in Mackenzie

‘C’ marked river in St. Lawrence

‘D’ marked river in the Orinoco.

Q70. Which of the following statements is incorrect about ‘great circle’? ​

(a) ​the Equator is a great circle

​(b) ​A ship can save fuel and time by following the great circle arc between two points ​

(c) ​Only one great circle can be drawn on a sphere ​

(d) ​A great circle results when a plane passes through​​​the centre of a sphere

Answer: (c)

Explanation: There can be more than one great circle that can be drawn on a sphere.

Q71. The outermost layer of the Sun is called?

(a)Chromospheres

(b) Photosphere

(c) Corona

(d) Lithosphere

Answer: (c)

Explanation: Outermost layer of the Sun is Corona. It is visible only during solar eclipses as plumes of burning gases from the sides of the Moon are seen when total solar Eclipse occurs.

Q72. Match column I with column II and select the correct answer using the code given below the columns:

Column IColumn II
A.  Argentina(i)  Down
B.  Australia(ii)  Pampas
C.  North America(iii)  Veld
D.  South Africa(iv)  Prairie

​(a) ​A-(ii), B-(i), C-(iv), D-(iii)

​(b) ​A-(iii), B-(i), C-(iii), D-(iv)

​(c) ​A-(i), B-(ii), C-(iii), D-(iv)

​(d) ​A-(iv), B-(i), C-(ii), D-(iii)

Answer: ​(a)

Explanation:​  The Pampas are fertile South American lowlands, covering more than 750,000 km², that include the Argentine provinces of Buenos Aires, La Pampa, Santa Fe, Entre Ríos, and Córdoba; most of Uruguay. ​​

The Darling Downs is a farming region on the western slopes of the Great Dividing Range in southern Queensland, Australia. ​​

Prairies are ecosystems considered part of the temperate grasslands, savannas, and Lands typically referred to as “prairie” tend to be in North America. ​​

Veld is the name given to various types of open country in Southern Africa that is used for pasturage and farmland. To most South African farmers today the “veld” refers to the land they work, much of which has long since ceased to be “natural.”

Q73. Which one of the following port cities in Venezuela has been developed as an oil port?

(a) Caracas

(b) Maracaibo

(c) Maracay

(d) Carupano

Answer: (b)

Explanation: Maracaibo is an oil port of Venezuela as it has an oil-rich basis.

Q74. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List-I(Country)List-II (Oil field)
A.  Iran1. Bargain
B.  Iraq2.  Dammam
C.  Kuwait3.  Kirkuk
D.  Saudi Arabia4.  Masjid Sulaiman

​Codes: A B C D

(a) ​       4 3 2 1

(b) ​      3 4 1 2

(c) ​       2 3 4 1

(d) ​      4 3 1 2

Answer: (d)

Explanation: Masjid-e-Suleiman is the oil field of Iran. Kirkuk is the oil field of Iraq. Bargain is the oil field of Kuwait. Dammam is the oil field of Saudi Arabia.

Q75. A person of mixed European and Indian blood in Latin America a called a:

(a) Mulatto

(b) Mestizo

(c) Meiji

(d) Mau Mau

Answer: (b)

Explanation: Mestizo is a type of person with mixed racial ancestry, especially of mixed European and Indian ancestry.

Pages ( 3 of 4 ): « Previous12 3 4Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!