World Geography MCQ Questions and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

World Geography MCQ Questions and Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q26. ​Consider the following statements: ​

  1. ​The axis of the Earth’s magnetic field is inclined to the geographic axis of the Earth.
  2. ​The Earth’s magnetic pole in the Northern hemisphere is located on a peninsula in Northern Canada.  ​
  3. ​Earth’s magnetic equator passes through Thumba in South India. ​

Which of the statement(s) given above is/are correct? ​

(a) ​2 only ​

(b) ​1 and 2 only ​

(c) ​2 and 3 only

​(d) ​1, 2, and 3

Answer: (c)​

Explanation: The angle at which the magnetic field lines intersect the surface of the earth. This angle ranges from 0 degrees at the equator to 90 degrees at the poles. Intensity: The magnetic field also varies in strength over the earth’s surface. It is strongest at the poles and weakest at the equator.

Q27. Match column I with column II and select the correct answer using the code given below the columns:

List IList II
(A)  Tropic of cancer(ii) 23½° N
(B)  Tropic of Capricorn(ii) 23½° S
(C)  Arctic circle(iii) 66½° N
(D)  Antarctic circle(iv) 66½° S

​(a) ​A-i, B-ii, C-iii, D-iv ​

(b) ​A-ii, B-iii, C-iv, D-i ​

(c) ​A-iv, B-i, C-iii, D-ii ​

(d) ​A-ii, B-i, C-iv, D-iii

Answer: (a)​

Explanation: The Tropic of Cancer, also referred to as the Northern Tropic is 23°26′13.4″ north of the Equator. It is the most northerly circle of latitude on the Earth at which the Sun can be directly overhead. ​​

The Tropic of Capricorn, or Southern tropic, is one of the five major circles of the latitude of a map of the Earth. It is 23° 26′ 22″ south of the Equator. It marks the most southerly latitude at which the sun can appear directly overhead. ​​

The Arctic Circle is the parallel of latitude that runs 66° 33´ 39” (or 66.56083°) north of the Equator and is one of the five major circles of latitude that mark maps of the Earth. Everything north of this circle is known as the Arctic, and the zone just to the south of this circle is the Northern Temperate Zone. ​​Antarctic Circle: 66° 33’ 39” S.

The Antarctic Circle is the parallel of latitude that runs 66° 33´ 39” (or 66.56083°) south of the Equator and is one of the five major circles of latitude that mark maps of the Earth.

Q28. Comets move around the-

(a) Earth

(b) Venus

(c) Sun

(d) Jupiter

Answer: (c)

Explanation: Comets are produced in an Oort cloud situated on the periphery of the solar system. They are made up of gases, water vapour (ice), & dust particles.

Q29. Consider the following statements and select the correct answer with the help of codes given below:​

Assertion (A): Mercator’s projection has been used for making navigational charts.  ​

Reason (R): Loxodromes are shown as straight lines on this.

(a) ​Both A and R are true and R Explains A

(b) ​Both A and R are true but R does not explain A

(c) ​A is true but R is false

(d) ​A is false but R is true

Answer: (a)

Explanation: Mercator’s projection is used for marine navigation due to the fact that it shows loxodromes as straight lines.

Q30. The standard time of the following countries is ahead of or behind Greenwich Mean Time depending on whether they are East or West of the longitude passing through Greenwich.

  1. Cuba
  2. Greece
  3. Iraq
  4. Costa Rica
  5. Japan

Which one of the following sequential orders gives the correct arrangement of the countries according to their standard time from ahead to behind GMT?

(a) 5, 3, 2, 1, 4

(b) 2, 4, 1, 3, 5

(c) 4, 1, 3, 2, 5

(d) 3, 5, 4, 1, 2

Answer: (a)

Explanation: Greenwich Mean Time is the standard time for time assessment in different countries. The countries which lie east of the Greenwich line are ahead of Greenwich Mean Time while the countries which lie west of Greenwich have their standard time behind the Greenwich Mean Time. So, the correct sequence of the countries is Japan, Iraq, Greece, Cuba, and Costa Rica.

Q31. Which of the following is not related to the solar system?

(a) Small planet

(b) Comets

(c) Planet

(d) Nebula

Answer: (d)

Explanation: A nebula is a dense cloud of gases mainly Helium &Hydrogen, & dust. They occur at primary stages & then from them galaxies are formed.

Q32. Which one of the following countries is the largest producer of fuelwood in the world?

(a) Indonesia

(b) Russia

(c) India

(d) China

Answer: (b)

Explanation: Russia is the largest producer of fuelwood in the world because Russia has the largest cover of forests.

Q33. Consider the following statements and select the correct answer with the help of codes given below:

Assertion (A): Trees in the Mediterranean region have thick bark.  ​

Reason (R): It is an adaptation to long summer drought.

Codes:

(a) ​Both A and R are true and R Explains A

(b) ​Both A and R are true but R does not explain A

(c) ​A is true but R is false

(d) ​A is false but R is true

Answer: ​(a)

Explanation: ​Long roots, thick bark, and small-sized thick leaves are some of the adaptations among the plants to withstand a long dry season. Thick bark and small-sized leaves reduce the rate of transpiration. Long roots enable plants to obtain moisture from great depth. The Mediterranean region does not receive rainfall in summers. During winters when the pressure and wind belts shift towards the equator, these regions come under the influence of westerlies which blows from ocean to land which causes rainfall along the western margins.

Q34. Which one of the following countries has replaced Italy as the major importer of bauxite from India?

(a) Canada

(b) Greece

(c) Ukraine

(d) the United Arab Emirates

Answer: (a)

Explanation: Canada is the largest importer of bauxite from India.

Q35. A class of animals known as Marsupials is a characteristic feature of:

(a) Africa

(b) Australia

(c) South America

(d) South-east Asia

Answer: (b)

Explanation: Marsupials are a group of mammals that commonly have pouches or pockets of skin, where the mother nurses their young. These marsupials are found in Australia. The common example of marsupians is Kangaroo and Koala.

Q36. Consider the following statements and select the correct answer with the help of codes given below:

Assertion (A): Yak is an important animal of the Tibetan Highlands.  ​

Reason (R): This is a small animal requiring less grazing.

Codes:

(a) ​Both A and R are true and R Explains A

(b) ​Both A and R are true but R does not explain A

(c) ​A is true but R is false

(d) ​A is false but R is true

Answer: (c)

Explanation: Yak is an animal with a large body. It is reared in cold regions as it can withstand the cold climates.

Q37. Which one of the following is the continent with the highest mean elevation in the world?

(a) Antarctica

(b) North America

(c) Asia

(d) South America

Answer: (a)

Explanation: Continent Antarctica has the highest mean elevation in the world. This is because it is covered by a thick layer of ice, about 7,100 feet (2,200 m) thick.

Q37. Which one of the following is the continent with the highest mean elevation in the world?

(a) Antarctica

(b) North America

(c) Asia

(d) South America

Answer: (a)

Explanation: Continent Antarctica has the highest mean elevation in the world. This is because it is covered by a thick layer of ice, about 7,100 feet (2,200 m) thick.

Q38. Which of the following is the largest planet?

(a) Jupiter

(b) Venus

(c) Saturn

(d) Uranus

Answer: (a)

Explanation: With a diameter of 142796 km Jupiter stands as the largest planet of the solar system. Its mass is 2.5 times of all other planets in the solar system combined.

Q39. The intersection point of the Prime Meridian and the Equator lies in ​

(a) ​Atlantic ocean ​

(b) ​Ghana

​(c) ​Morocco ​

(d) ​Pacific ocean

Answer: ​(a)​

Explanation: The Intersection point of the Prime Meridian and the Equator lies in the Gulf of Guinea which is located in the middle of the Atlantic Ocean.

Q40. Pulsar is-

(a) Stars moving towards Earth

(b) Stars moving away from Earth

(c) Rapidly rotating stars

(d) Stars with high temperature

Answer: (c)

Explanation: Medium-sized star after disintegration forms a rapidly rotating neutron star, emitting pulses of radio waves &electromagnetic radiations.

Q41. Which river of Africa crosses the Tropic of Capricorn twice? ​

(a) ​Congo

​(b) ​Limpopo ​

(c) ​Niger ​

(d) ​Zambezi

Answer: ​(b)​

Explanation: Limpopo, River of Africa crosses the tropic of Capricorn twice. The Limpopo River rises in central southern Africa and flows generally eastwards to the Indian Ocean.

Q42. Which one of the following regions of India is now regarded as an ‘ecological hot spot’?

(a) Western Himalayas

(b) Eastern Himalayas

(c) the Western Ghats

(d) the Eastern Ghats

Answer: (c)

Explanation: Western Ghat is known as an ecological hot spot in India notified under the Wild Life Act of 1972.

Q43. Which of the following is not a satellite of Jupiter?

(a) Europa

(b) Ganymede

(c) Callisto

(d) Deimos

Answer: (d)

Explanation: Mars has two satellites Deimos & Phobos. AlthoughJupiter has 63 satellites but none of them is named Deimos.

Q44. Which is the nearest planet to Sun?

(a) Earth

(b) Mercury

(c) Mars

(d) Venus

Answer: (b)

Explanation: Nearest planet to the Sun is Mercury.

Q45. ​The equator passes through ​

(a) ​Cameroon

​(b) ​Costa Rica ​

(c) ​Kenya ​

(d) ​Venezuela

Answer: (c)​

Explanation: The Equator passes through Kenya.

Q46. Which of the following celestial bodies is located farthermost to the Earth?

(a) Saturn

(b) Uranus

(c) Neptune

(d) Pluto

Answer: (d)

Explanation: After the 26th General Assembly of the International Astronomical Union held in 2006 in Prague (Czech Republic), Pluto was categorized as ‘Dwarf Planet’. Its orbit around the Sun is larger than the other 3 given planets.

Q47. The Palk Bay lies between:

(a) Gulf of Kutch and Gulf of Khambhat

(b) Gulf of Mannar and Bay of Bengal

(c) Lakshadweep and Maldive Islands

(d) Andaman and Nicobar Islands

Answer: (b)

Explanation: The Palk Strait separates India and Sri Lanka. It lies between the Gulf of Manner and the Bay of Bengal.

Q48. About 50% of the world population is concentrated between the latitudes of:

(a) 5°N and 20° N

(b) 20°N and 40°N

(c) 40ºN and 60ºN

(d) 20ºS and 40ºS

Answer: (b)

Explanation: About 50% of the world population is concentrated between the latitude of 20°N and 40°N because most populous countries and areas like Asia, the U.S.A, Europe, and India lie within this latitude.

Q49. Which of the following two countries are separated by the 49th parallel?

​(a) ​France and Germany ​

(b) ​the USA and Canada ​

(c) ​North Korea and South Korea ​

(d) ​Mexico and the USA

Answer: (b)

Explanation: It is the boundary between the USA and Canada.

Q50. The mass of Jupiter is almost-

(a) Tenth of the mass of the Sun

(b) One-Thousandth of the mass of the Sun

(c) Hundred of the mass of the Sun

(d) Half of the mass of the Sun

Answer: (b)

Explanation: Being the largest planet in the solar system, its mass is one-thousandth of the mass of the Sun. Its mass comprises many gases & dust.

Pages ( 2 of 4 ): « Previous1 2 34Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!