Spotting Errors or Common Errors MCQ Question and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

DIRECTIONS(Qs. 51–60): Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake  error in it. The error if any, will be any part of the sentence. Make the number of that part with error as your answer. If there is ‘No error’ , mark

Q51. (a) An unit is an abstract idea,

(b) defined either by reference to

(c) a randomly chosen material standard or to a natural phenomenon.

(d) No error.

 Answer: (a)

Explanation: In the following question the use of article ‘an’ before ‘unit’ is wrong. The letter under this part is (a) ; so (a) is the correct answer. The reason being ‘an’ is used before singular countable nouns which begin with a vowel sound (a, e, i, o, u). The vowel ‘u’ in unit sound like ‘you’ i.e. this word sounds as if it begins with the consonant ‘y’. So we use ‘a’ before them

Q52. (a) A major contribution of Mathura sculptors

(b) of that period were the creation and popularization

(c)  of the Buddha’s image in human form.

(d)  No error.

 Answer: (b)

Explanation: The word ‘were’ is wrongly used. The letter under this part is (b), therefore, (b) is the correct answer. The correct form would be ‘ of that period was the creation and popularization’ the reason being the subject of ‘were’ in the sentence is ‘A major contribution’, which is singular. So, ‘was’ should be used to make the sentence grammatically correct.

Q53. (a)The two books are the same

(b)  except for the fact that his

(c)  has an answer in the back

(d)  No error

 Answer: (c)

Explanation: The preposition ‘in’ is wrongly used. The letter under this part is (c), therefore, (c) is the correct answer. The correct form will be – “has an answer at the back”.

Q54. (a) The Prime Minister’s good looks won him

(b)  the election but he has still to prove

(c)  that he’s not a just pretty face.

(d)  No error.

 Answer: (c)

Explanation: The error lies in part (c) of the sentence, therefore, (c) is the correct answer. The correct form will be – that he’s not just a pretty face”.

Q55. (a) There is a beautiful moon out tonight

(b)  and Neeta and I are going for a stroll

(c)  would you like to come along with she and I ?

(d)  No error

 Answer: (c)

Explanation: In this particular question, the phrase ‘she and I’ it wrongly used. The letter under this part is (c), therefore, (c) is the correct answer. The correct sentence will be. “There is beautiful moon out tonight and Neeta and I are going for a stroll would you like to come along with us?”

Q56. (a) Some women admit that

(b)  their principle goal in life

(c)  is to marry a wealthy man.

(d)  No error

 Answer: (b)

Explanation: Here word ‘principle’ in option (b) need to be replaced by ‘principal’ since, this principal indicates main aim which suggests the right meaning of the sentence.

Q57. (a) Take two spoonsful

(b)  of this medicine

(c)  every three hours.

(d)  No error

 Answer: (a)

Explanation: Here ‘spoonsful’ word need to be replaced with ‘spoonfuls’. Since there is no word like spoonsful, it does not make any sense in the sentence.

Q58. (a) Credit cards have

(b)  brought about a revolutions

(c)  in people’s spending habits.

(d)  No error.

 Answer: (b)

Explanation: revolutions should be replaced with revolution

Q59. (a) I informed the principal

(b) that I was running temperature

(c) and therefore could not attend the meeting.

(d)  No error

 Answer: (b)

Explanation: It should be ‘that I was running a temperature’.

Q60. (a) The farmer is irrigating

(b) his fields

(c) since morning.

(d) No error

 Answer: (a)

Explanation: It should be ‘has been irrigating’ in present perfect continuous tense.

Pages ( 6 of 10 ): « Previous1 ... 5 6 7 ... 10Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!