Spotting Errors or Common Errors MCQ Question and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

DIRECTIONS (Qs. 21-30): In the following questions, a sentence has been divided into four parts and marked a, b, c and d. One of these parts contains a mistake in grammar Idiom or syntax. Identify that part and mark it as the answer.

Q21. (a) Each of the speakers whom I invited

(b) to participate in the debate

(c) has indicated their unwillingness

(d) because of the short notice

 Answer: (c)

Explanation: has indicated his unwillingness

In referring to anybody, everybody, everyone, anyone, each etc., the pronoun of the masculine or the feminine gender is used according to the context but when the sex is not determined, we use the pronoun of the masculine gender, as there is no singular pronoun of the third person to represent both male and female, as, Each must do his best.

Q22. (a) The creature on Mars, if any

(b) are bound to be very different from us

(c) not only in shape but also in size

(d) because of different gravitational conditions

 Answer: (a)

Explanation: The creatures on Mars, if any,

The plural of ‘creatures’ is used to agree with the verb ‘are’.

Q23. (a) In order to identify a bird

(b) you must note it’s peculiar marking

(c) and then refer to a guide book

(d) and match them with those of different birds

 Answer: (b)

Explanation: …. Note its peculiar

The third person, neuter gender, possessive case is ‘its’. There is no need for the apostrophe unless one says “the bird’s markings”.

Q24. (a) My friend who returned from Florida

(b) after a stay of many years there said

(c) that the climate of Florida is

(d) very much like Madras in summer

 Answer: (c)

Explanation: ….of Florida was

The sentence is in Indirect Speech (as the reporting verb “said” indicates) and hence a past tense in the principal clause is followed by a past tense in the subordinate clause.

Q25. (a) The set of enactments passed by the assembly

(b) have been sent to the Council

(c) for consideration by its members

(d) before being notified in the gazette

 Answer: (b)

Explanation: has been sent..

Some nouns which are plural in form, but singular in meaning, take a Singular verb; as, The news is true.

Q26. (a) Much of the students in the class

(b) are weak in Mathematics and therefore

(c) the Headmaster has arranged for special tuition

(d) in the evening after class-hours

 Answer: (a)

Explanation: Many of the

‘Many’ and ‘much’ both are comparative adjectives but the adjective ‘many’ is generally used for number and the adjective ‘much’ for quantity.

Q27. (a) The speaker gave a lucid exposition of

(b) the butterfly, its evolution

(c) its growth, its varieties

(d) and how it is used to eat

 Answer:  (d)

Explanation: how it eats

The simple present is used to express habitual actions.

Q28. (a) He is so versatile

(b) that he is capable of beating

(c) all his other classmates

(d) both in studies, public speaking and sports

 Answer: (d)

Explanation: in studies, public speaking and sports.

The word ‘both’ is used to refer to two things.

Q29. (a) It was the drug and not the disease

(b) that killed him

(c) he would have been alive today

(d) if he did not take the drug

 Answer: (d)

Explanation: if he had not taken the drug

The action of taking the drug occurred before he died.

Q30. (a) Neither the warning of his father

(b) nor the punishment by his teacher

(c) have had any effect on Ramu, who

(d) continues to be absent from classes frequently

 Answer: (c)

Explanation: has had any …….

The singular form ‘has’ is to be used as both his father and his teacher refer to the singular (third person) Two or more singular subjects connected by or, nor, neither – nor, either— or, take a verb in the singular.

Pages ( 3 of 10 ): « Previous12 3 4 ... 10Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!