Social Science and Pedagogy MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Social Science and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q31. The earliest manuscript were written on

(a) Palm leaves

(b) Paper

(c) Wood

(d) Stones

Answer: (a) Palm leaves

Q32. Which of the following literary heritage of India means ‘Approaching and sitting near’

(a) Aranyakas

(b) Puranas

(c) Upanishads

(d) Vedas

Answer: (c) Upanishads

Q33. Dharma Thakur is a

(a) Regional deity in Bengal

(b) a folk tales

(c) a fairly tales

(d) a Bengal Literature

Answer: (a) Regional deity in Bengal

Q34. Begum Hazrat Mahal took an active part in organizing the uprising against the British at

(a) Faizabad

(b) Allahabad

(c) Kanpur

(d) Lucknow

Answer: (d) Lucknow

Q35. Uranium found in Ladakh is an example of

(a) actual resources

(b) deposit resources

(c) potential resources

(d) stock resources

Answer: (a) actual resources

Q36. Teachers can challenge the gender bias in seconds through the following:

(a) Unbiased assessment strategies

(b) Unbiased curriculum choices

(c) Unbiased pedagogical

(d) all of the above

Answer: (d) all of the above

Q37. In parliamentary form of government

(a) the legislative and the executive organs are closely associated

(b) Executive is the only organ associated with parliamentary form of government

(c) Only legislature constitutes the parliamentary form of government

(d) None of the above

Answer: (a) the legislative and the executive organs are closely associated

Q38. Which of the following is/are part of a classroom?

(a) Blackboard

(b) Physically disabled learners

(c) Heterogeneous group of learners

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q39. Social Studies is different from other fields of learning because its contents and meaning lay stress on :

(a) Persons and their relationships

(b) Persons and their vulnerable relationships

(c) Persons and their relationships with nature

(d) Persons and their individual relationships

Answer: (a) Persons and their relationships

Q40. A teacher is teaching poverty in IX. Which one of the following probing questions did he ask to develop critical thinking among learners?

(a) Which institution calculates poverty of India

(b) What percent of the population of India is poor

(c) Have you seen the poor around you?

(d) How poverty can be eliminated in India?

Answer: (d) How poverty can be eliminated in India?

Q41. With reference to the Agricultural techniques of Harappa, consider the following statements

I. Terracotta models of the plough have been found at sites in the Cholistan and at Banawali (Haryana).

II. A ploughed field at Kalibangan (Rajasthan), associated with Early Harappan levels.

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only I

(b) Only II

(c) Both I and II

(d) Neither I nor II

Answer: (c) Both I and II

Q42. One of the most famous Neolithic sites, Catal Huyuk was found in ………

(a) Italy

(b) Turkey

(c) Syria

(d) the Brahmaputra

Answer: (b) Turkey

Q43. The planet is known as the ‘Earth’s Twin’ is

(a) Jupiter

(b) Saturn

(c) Venus

(d) Uranus

Answer: (c) Venus

Q44. What was Sangam literature?

(a) Earliest works in Tamil

(b) Earliest works in Sanskrit

(c) Earliest works in Pali

(d) Earliest works in Prakrit

Answer: (a) Earliest works in Tamil

Q45. Which is called an island continent?

(a) South America

(b) Australia

(d) Africa

(c) North America

Answer: (b) Australia

Q46. The outer most Himalayas are known as

(a) Himadri

(b) Western Ghats

(c) Shivalik

(d) Himachal

Answer: (c) Shivaliks

Q47. Where is the deepest mine in the world found?

(a) India

(b) China

(c) Australia

(d) South Africa

Answer: (d) South Africa

Q48. During the medieval period in India, temples were regarded as a hub of

(a) Architecture

(b) Cultural activities

(c) Extensive foreign trade

(d) Sufi movement

Answer: (b) Cultural activities

Q49. Gold, petroleum, and coal are examples of

(a) rocks

(b) minerals

(c) fossils

(d) crust

Answer: (b) minerals

Q50. Consider the following statements

I. Inflation effectively measures the change in the prices of a basket of goods and services in a year.

II. Inflation occurs due to an imbalance between demand and supply of money, changes in production and distribution cost or an increase in taxes on products.

Select the correct answer by using the codes given below

(a) Only I

(b) Only II

(c) Both I and II

(d) Neither I nor II

Answer: (c) Both I and II

Q51. The Sunderbans is the largest delta in

(a) Eastern region

(b) India

(c) the world

(d) Asia

Answer: (c) the world

Q52. Which is the oldest oil field in India?

(a) Digboi

(b) Ankleshwar

(c) Khambhat

(d) Nahan Katiya

Answer: (a) Digboi

Q53. How many members are nominated by President in Rajya Sabha?

(a) 14

(b) 10

(c) 12

(d) 8

Answer: (c) 12

Q54. Babur defeated the Sultan of Delhi, Ibrahim Lodi in

(a) 1526

(b) 1520

(c) 1518

(d) 1510

Answer: (a) 1526

Q55. The largest coal field in India is

(a) Durgapur

(b) Bokar

(c) Jharia

(d) Raniganj

Answer: (c) Jharia

Q56. The state where the first Non-congress Government was formed after Independence

(a) Tamil Nadu

(b) Kerala

(c) West Bengal

(d) Bihar

Answer: (b) Kerala

Q57. Consider the following statements regarding the Fa-Hien.

I. He was a famous Chinese pilgrim who visited India during the rule of Chandra Gupta II.

II. He spent 10 years in India alone. For three years, he was in Patliputra, learning Sanskrit and writing his memories of the journey.

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only I

(c) Both I and II

(b) Only

(d) Neither I nor II

Answer: (a) Only I

Q58. The Mohammedan Anglo-Oriental College founded by Sayyid Ahmed Khan in 1875 at Aligarh, later became known as

(a) Aligarh Muslim College

(b) Aligarh Muslim University

(c) All India Muslim University

(d) All India Mohammedan University

Answer: (b) Aligarh Muslim University

Q59. Article 40 which requires the state to organize village Panchayats and Authority to enable them to function as units of self-government is part of

(a) Directive principle of State Policy

(b) Right to Constitutional Remedies

(c) Right to Freedom of Conscience

(d) None of the above

Answer: (a) Directive principle of State Policy

Q60. Who was the leader of the Young Bengal Move

(a) HL Vivian Derozio

(b) Swami Vivekananda

(c) Sister Nivedita

(d) Netaji Subhash Chandra Bose

Answer: (a) HL Vivian Derozio

Q61. Which one of the following is not needed for learning activities outside the classroom?

(a) Teacher preparation

(b) Execution of the activity

(c) Evaluation

(d) Publishing

Answer: (d) Publishing

Q62. When did John Carroll propose a model of school learning?

(a) 1993

(b) 1983

(c) 1963

(d) 1973

Answer: (c) 1963

Q63. …….. learning activities are similar to case studies but usually focus on qualitative problems and gives students a deeper learning opportunity.

(a) Problem- based

(b) Think-pair-share

(c) Freewriting

(d) None of these

Answer: (a) Problem- based

Q64. A teacher can make the explaining technique more effective

(a) by command over the language

(b) by command over the content

(c) by explaining the content with the help of concrete examples

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q65. Development is a process of observable social interaction. This is the opinion of

(a) Skinner

(b) Erikson

(c) Robert Sears

(d) None of these

Answer: (c) Robert Sears

Q66. The quality of supervised study strategy is to

(a) develop reading habits among the students

(b) develop reading methods for the students

(c) develop problem-solving skills in students

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q67. Which one of the following is not a major type of student evaluation?

(a) Summative

(b) Formative

(c) Cognitive

(d) None of these

Answer: (c) Cognitive

Q68. How many languages are mentioned in the eighth list of the Indian Constitution?

(a) 22

(b) 18

(c) 25

(d) 14

Answer: (a) 22

Q69. The sheep of which region are producing Pashmina wool?

(a) Nepal

(b) Tibet

(c) Ladakh

(d) Leh

Answer: (c) Ladakh

Q70. Which article contains the provision of a national emergency?

(a) Article 350

(b) Article 356

(c) Article 368

(d) Article 352

Answer: (d) Article 352

Pages ( 2 of 2 ): « Previous1 2

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!