Social Science and Pedagogy MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Social Science and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q1. Who built the ‘Vishnu Temple‘ of Angkorvat situated in Kambuj?

(a) Suryaverma I

(b) Jaiverma IV

(c) Suryaverma II

(d) Yashoverma III

Answer: (c) Suryaverma II

The builder of Angkorvat in Kambuj was king Suryavarman II, between AD 1113 and 1150. Its name means ‘temple city. The city where the temple was built, Angkor, is located in modern-day Cambodia and was once the capital of the Khmer Empire.

Q2. In which major Rock Edict of the emperor Ashoka, do we find the description of neighbour countries?

(a) First

(b) Fifth

(c) Eighth

(d) Thirteenth

Answer: (d) Thirteenth

On the 13th Rock Edict of emperor Ashoka, there are descriptions of neighbour countries like Greek, Ceylon and Afghanistan.

Q3. Which of the following Novel of Rabindranath Tagore has the main character Nikhil, who believes more in ‘humanity’ than patriotism?

(a) Shesher Kabita

(b) Gora

(c) Yogayog

(d) Ghare Baire

Answer: (d) Ghare Baire

 

Q4. Hindustan Ghadar Party was founded in the year

(a) 1916

(b) 1925

(c) 1913

(d) 1922

Answer: (c) 1913

The Hindustan Ghadar Party (more commonly known as the Ghadar Party) was founded in California with its headquarter in San Francisco in 1913. The founding President of the Ghadar Party was Sohan Singh Bhakna and Lala Hardayal was the co-founder of this party.

Q5. Dirham is

(a) Coin of Gold

(b) Coin of Copper

(c) Coin of Silver

(d) Coin of Alloy

Answer: (c) Coin of Silver

Q6. The last expedition of Shershah Suri was against the ruler of

(a) Kalinjar

(b) Marwar

(c) Ranthambore

(d) Malwa

Answer: (a) Kalinjar

Q7. Under which Act the Sati system was banned in Bengal with the efforts of Raja Ram Mohan Roy?

(a) Regulation XVII AD 1829

(b) Regulation XX AD 1831

(c) Regulation XVIII AD 1856

(d) Regulation XIX AD 1829

Answer: (a) Regulation XVII AD 1829

With the efforts of Raja Ram Mohan Roy, East India Company passed the Bengal Sati Regulation XVII, Actin 1829, during the period of Governor-General Lord William Bentinck.

Q8. In which year the Amendment in Indian Constitution regarding the Preamble was made?

(a) 1975

(b) 1976

(c) 1978

(d) 1992

Answer: (b) 1976

Q9. The Constitution Amendment which is related to Right to Education is

(a) 42th Amendment

(b) 52th Amendment

(c) 61st Amendment

(d) 86th Amendment

Answer: (d) 86th Amendment

The 86th Constitutional Amendment Act, 2002, made education a Fundamental Right under Article 21A. The amendment ensures to provide free and compulsory education to all children in the age group of 6-14 years.

Q10. On the basis of which Committee’s recommendations the fundamental duties have been incorporated in Indian Constitution?

(a) Sardar Sawaran Singh Committee

(b) Ashok Mehta Committee

(c) Sadiq Ali Committee

(d) Hegde Committee

Answer: (a) Sardar Sawaran Singh Committee

The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Sardar Sawaran Singh Committee. The recommendations were passed in 1976 and came into effect on 3rd January 1977. Originally, the Fundamental Duties were ten in number but were increased to eleven by the 86th Amendment in 2002.

 

Q11. The government of India appointed Kaka Kalelkar the Chairman of the Commission for other Backward classes. The year of appointment was

(a) 1951

(b) 1953

(c) 1955

(d) 1957

Answer: (b) 1953

A Backward Classes Commission was appointed by the President of India on 29th January 1953 with Kaka Kalelkar as its Chairman.

Q12. In the Constitution of Indian secularism means

(a) The state has its own religion

(b) The state has no link with religion

(c) The state has no religion of its own

(d) State recognises all the religions but has no its own religion

Answer: (d) State recognises all the religions but has no its own religion

13. A candidate to get elected for the office of Rajya Sabha must be

(a) 25 years old

(b) 35 years old

(c) 30 years old

(d) 21 years old

Answer: (c) 30 years old

The Rajya Sabha or Council of States is the upper House of the Parliament of India. Article 84 of the Constitution lays down that to get membership of the Rajya Sabha, a person must be at least 30 years old.

Q14. 44th Amendment to the Constitution of India was made during the period of which one of the following Prime Ministers?

(a) Indira Gandhi

(b) Chandra Shekhar

(c) Choudhary Charan Singh

(d) Morarji Desai

Answer: (d) Morarji Desai

During the Premiership of Morarji Desai, the 44th Constitutional Amendment Act, 1978 was passed, to restore the pre-1976 position to some extent.

Q15. Who was that Supreme Court Judge against whom the process of impeachment was started but he could not be impeached?

(a) KG Balkrishna

(b) V Ramaswami

(c) Soumitra Sen

(d) Swatantra Kumar

Answer: (b) V Ramaswami

 

Q16. Twelfth Schedule of Indian Constitution deals with

(a) Panchayati Raj System

(b) Nagarpalikas

(c) Languages of Union

(d) Union-State Relations

Answer: (b) Nagarpalikas

Q17. Who was that Vice-President who died during his tenure?

(a) Dr. Radhakrishnan

(b) VV Giri

(c) B D Jati

(d) Krishnakant

Answer: (d) Krishnakant

Krishnakant, the tenth Vice-President of India was the first Vice-President who died during his tenure. He served India as the Vice-President from 21st August 1997 to 27th July 2002.

Q18. The percentage of the total land area of the earth is

(a) 32.0

(b) 30.3

(c) 29.0

(d) 28.4

Answer: (c) 29.0

The Earth’s surface is covered by oceans and land masses. The ocean makes up 71% of the surface of the Earth, with the remaining 29% for the land.

Q19. The lowest layer of the atmosphere is

(a) Stratosphere

(b) Troposphere

(c) Ionosphere

(d) Ozonosphere

Answer: (b) Troposphere

Order of layer is Troposphere  Stratosphere Mesosphere Thermosphere Exosphere

Q20. A common term used for all the exogenic geomorphic processes is

(a) Diastrophism

(b) Weathering

(c) Carbonation

(d) Denudation

Answer: (a) Diastrophism

Diastrophism refers to the deformation of the Earth’s crust and more especially to folding and faulting. All processes that move, elevate or build up portions of the Earth’s crust come under diastrophism. Thus, all the exogenic geographic processes are commonly termed diastrophism.

Q21. The cyclic flow of chemical elements between organism and environment in the biosphere is known as

(a) Gaseous cycle

(b) Biogeochemical cycle

(c) Water cycle

(d) Geomorphic cycle

Answer: (b) Biogeochemical cycle

In ecology, a Biogeochemical cycle is a circuit or pathway by which a chemical element or molecule moves through both biotic and abiotic components of an ecosystem.

Q22. Which one of the following is not a metamorphic rock

(a) Limestone

(b) Marble

(c) Quartzite

(d) Slate

Answer: (a) Limestone

Metamorphic rocks can be formed by pressure deep under the Earth’s surface, from the extreme heat caused by magma or by the intense collisions and friction of tectonic plates. Examples of metamorphic rocks include anthracite, quartzite, marble, slate, granulate, gneiss and schist. Limestone is an example of sedimentary rocks.

Q23. On which objects the inscriptions of Harappan Culture (Indus Valley Civilisation) are chiefly found?

(a) Rocks

(b) Seals

(c) Pillars

(d) Copperplates

Answer: (b) Seals

The inscriptions of Indus Valley Civilisation are chiefly found on the seals’ objects. The seals have images of animals, gods, etc. and inscriptions. Some of the seals were used to stamp clay on trade goods, but they probably had other uses.

Q24. The central place of Aryan Culture during the Later Vedic Age was

(a) Sapt-Saindhav Pradesh

(b) Doab of Ganga-Yamuna

(c) Magadh

(d) Deccan

Answer: (b) Doab of Ganga-Yamuna

 

Q25. The author of the famous book entitled ‘Bharat ka Prachin Nagaron ka patan’ (Urban Decay in India: 300 AD – 1000 AD)is

(a) Radha Kumud Mukherjee

(b) Romila Thapar

(c) D D Koshambi

(d) Rama Sharan Sharma

Answer: (d) Rama Sharan Sharma

 

Q26. When ‘Hindu Married Women’s Right to Separate Residence and Maintenance Act’ was enacted?

(a) 1955

(b) 1956

(c) 1946

(d) 1977

Answer: (c) 1946

Q27. The year 1856 was significant in the history of Indian Society because of

(a) Hindu Widow Remarriage Act was passed

(b) An Act against female infanticide was passed

(c) An Act against Sati System was passed

(d) An Act against Witch-hunting was passed

Answer: (a) Hindu Widow Remarriage Act was passed

Q28. Which period in Indian History has been attributed as the ‘Classic Age’?

(a) The age of Guptas

(b) The age of Kushans

(c) The age of Maurayans

(d) The age of Mughals

Answer: (a) The age of Guptas

 

Q29. Under which dynasty the great sculpture of Bahubali situated at Shravanbelgola was built?

(a) Hoyasalas

(b) Gangs

(c) Rashtrakutas

(d) Chalukyas

Answer: (b) Gangs

Bahubali statue was built by the Western Ganga dynasty minister and commander Chamundraya around in AD 983. It is situated above a hill in Shravanabelagola, in the Hassan district of Karnataka state. It is a 57-foot (17 m) monolith (statue carved from a single piece of rock) and is one of the largest free-standing statues in the world.

Q30. The author of ‘Indica’ is

(a) Kautilya

(b) Megasthenes

(c) Pliny

(d) Vishnugupta

Answer: (b) Megasthenes

Pages ( 1 of 2 ): 1 2Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!