Politics MCQ Questions with Answer for all Competitive Exams

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Politics MCQ Questions with Answer

Q81. ​The forms of oaths or affirmations for which of the following officials are mentioned in the third schedule of the Indian constitution? ​

1. ​The Comptroller and Auditor General
​2. ​The Chief Election Commissioner ​
3. ​The Chief Justice of a High Court ​
​4. The Attorney General ​

Select the correct answer using the codes given below: ​

(a) ​1 and 2 only

​(b) ​1, 2, and 3 only ​

(c) ​2, 3, and 4 only ​

(d) ​1 and 3 only

Answer: (d) ​

Explanation: The forms of oaths or affirmations, in the third schedule of the Indian constitution, are mentioned for the given officials. Third Schedule–(Articles 75(4), 99, 124(6), 148(2), 164(3), 188, and 219).

Q82. The financial distribution between the Union and the State takes place on the basis of the recommendations of which one of the following?​​

​(a) ​The National Development Council ​

(b) ​The Inter-State Council

(c) ​The Planning Commission ​

(d) ​The Finance Commission

Answer: (d)

Explanation: ​The Finance Commission is constituted by the President under article 280 of the Constitution, mainly to give its recommendations on the distribution of tax revenues between the Union and the States and amongst the States themselves.

Q83. ​According to our Constitution, the Rajya Sabha

​(a) ​is dissolved once in two years.

​(b) ​is dissolved every five years.  ​

(c) ​is dissolved every six years.  ​

(d) ​is not subject of dissolution

Answer: (d) ​

Explanation: Rajya Sabha is not a subject of dissolution. Lok Sabha dissolved on every five years.

Q84. The writ of ‘Habeas Corpus’ is issued in the event of

(a) Loss of property

(b) Refund of excess taxes

(c) Wrongful police detention

(d) Violation of the freedom of speech

Answer: (c)

Explanation: Habeas corpus means “you must present the person in court”. It is a writ (legal action) that requires a person under arrest to be brought before a judge or into court. This ensures that a prisoner can be released from unlawful detention, in other words, detention lacking sufficient cause or evidence.

Q85. Political equality is found in

(a) The absence of privileges

(b) Universal adult suffrage

(c) Equal distribution of wealth

(d) The rationality of the individual

Answer: (b)

Explanation:  Political Equality means granting equal citizenship to all members of the state, and also, to ensure conditions that allow the citizens to participate in the affairs of the state. Political equality brings along with it certain rights such as the right to vote, right to contest elections, right to criticize the government etc. Political equality is based on the idea of Universal Adult Franchise.

Q86. The source of authority of the Indian Constitution is:

(a) The Supreme Court

(b) The Government

(c) The People of India

(d) The President

Answer: (c)

Explanation: The preamble of the Indian Constitution mentions that the Constitution derives its authority from the people of India. The words in the preamble- “We, the people of India. Adopt, enact and give to ourselves this Constitution” declare the ultimate sovereignty of the people of India and that the constitution rests on their authority.

Q87. The members of the Estimates Committee are

(a) Elected from Lok Sabha only

(b) Elected from Rajya Sabha only

(c) Elected from both Lok Sabha and Rajya Sabha

(d) Nominated by the Speaker of the Lok Sabha

Answer: (a)

Explanation: Among the Standing Committees, the three Financial Committees – Committees on Estimates, Public Accounts, and Public Undertakings – constitute a distinct group as they keep an unremitting vigil over Government expenditure and performance. While members of the Rajya Sabha are associated with Committees on Public Accounts and Public Undertakings, the members of the Committee on Estimates are drawn entirely from the Lok Sabha.

Q88. Which of the following Articles cannot be suspended during the national emergency?​​

(a) ​Articles 14 and 15 ​

(b) ​Articles 19 and 20 ​

(c) ​Articles 21 and 22 ​

(d) ​Articles 20 and 21

Answer: (d) ​

Explanation: Article 20 and 21 cannot be suspended during a national emergency.

Q89. The salary of the Members of Parliament is decided by

(a) The Parliament

(b) The Central Cabinet

(c) The President

(d) The Speaker

Answer: (a)

Explanation: The amenities provided to the members of parliament relating to salaries and allowances, traveling facilities, medical facilities, accommodation, telephones, etc. These are governed by the Salary, Allowances, and Pension of Members of Parliament Act, 1954, and the rules made thereunder.

Q90. The subject matter of an adjournment motion in the Parliament

  1. ​Must be directly related to the conduct of the Union Government. ​
  2. ​May involve the failure of the Government of India to perform its duties in accordance with the Constitution. ​

Select the correct answer using the codes given below ​

(a) ​Only 1 ​

(b) ​Only 2

​(c) ​Both 1 and 2

​(d) ​Neither 1 nor 2

Answer: (b) ​

Explanation: The subject matter of the motion must have a direct or indirect relation to the conduct or default on the part of the Union Government and must precisely pinpoint the failure of the Government of India in the performance of its duties in accordance with the provisions of the Constitution and Law.

Pages ( 9 of 10 ): « Previous1 ... 8 9 10Next »
error: Content is protected !!