Politics MCQ Questions with Answer for all Competitive Exams

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Politics MCQ Questions with Answer

Q71. Article 30 of the Indian Constitution deals with the

(a) ​Freedom of consciences ​

(b) ​Right to propagate religion ​

(c) ​Right of minorities to establish and manage an educational institution

​(d) ​Cultural and educational rights of the majority community

Answer: (c) ​

Explanation: Under article 30 right of minorities to establish and manage educational institutions is mentioned.

Q72. Which article of the Indian Constitution declares Devnagri Hindi as an official language of India? ​

(a) ​Article 343

​(b) ​Article 348 ​

(c) ​Article 154 ​

(d) ​Article 156

Answer: (a)

Explanation:Article 343 declares Devnagri Hindi as an official language of India.

Article 348 is about the language used in the Supreme Court and High Courts.

Article 154 deals with the executive power of the state.

Article 156 declares term of office of Governor.

Q73. Rajya Sabha can delay the Finance bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of

​(a) ​One month ​

(b) ​One Year

(c) ​Seven days

​(d) ​Fourteen days

Answer: (d)

Explanation: ​Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of fourteen days.

Q74. Who was the Speaker of the First Elected Legislative Assembly of Uttarakhand?​

​(a) ​Prakash Pant

​(b) ​HarbanshKapur

​(c) ​Govind Singh Kunjwal

​(d) ​Yashpal Arya

Answer: (d)

Explanation: ​Yashpal Arya was the speaker of the First Elected Legislative Assembly of Uttrakhand.

Q75. The Municipal Commissioner is appointed by ​

(a) ​Member of Legislative Assembly ​

(b) ​Zila Parishad ​

(c) ​State Government ​

(d) ​District Magistrate

Answer: (c)​

Explanation: A municipal commissioner is appointed by the state government from the Indian Administrative Service and mostly from Provincial Civil Service to head the administrative staff of the Municipal Corporation, implement the decisions of the Corporation and prepare its annual budget.

Q76. The main purpose of including the Directive Principles of State Policy in the Indian Constitution is to

(a) Establish a welfare State

(b) Establish a secular State

(c) Check the arbitrary action of the Government

(d) Provide best opportunities for development by the Government

Answer: (a)

Explanation: The Directive Principles of State Policy are guidelines to the central and state governments of India to establish a just society in the country. The principles relate to social justice, economic welfare, foreign policy, and legal and administrative matters.

Q77. ​A college student desires to get elected to the municipal council of his city. The validity of his nomination would depend on the important condition, among others, that? ​

(a) ​He obtains permission from the principal of his college.  ​

(b) ​He is a member of a political party.

​(c) ​His name figures in the voter’s list.  ​

(d) ​He files a declaration owing allegiance to the constitution of India.

Answer: (c)​

Explanation: The validity of the nomination of a person to get elected to the municipal council would depend on the condition that his name should be figured in the voter’s list.

Q78. Money bill has been defined in ​

(a) ​Article 110 ​

(b) ​Article 111

​(c) ​Article 112

(d) ​Article 113

Answer: (a)

Explanation: ​Article 110 – definition of money bills ​​​

Article 111 – Assent to Bills ​​​

Article 112 – Annual financial statement ​​​

Article 113 – Procedure in Parliament with respect to estimates

Q79. The right to free education within certain limits is

(a) Guaranteed as a Fundamental Right

(b) Enshrined in the Directive Principles of State Policy

(c) Outlined in the Preamble of the Constitution

(d) Ignored by the Constitution

Answer: (a)

Explanation: The Right of Children to Free and Compulsory Education Act or Right to Education Act (RTE), which was passed by the Indian parliament on 4 August 2009, describes the modalities of the importance of free and compulsory education for children between 6 and 14 in India under Article 21A of the Indian Constitution. India became one of 135 countries to make education a fundamental right of every child when the act came into force on 1 April 2010.

Q80. What is the qualification to contest the election of the Municipal Council?

​(i) ​For the office of the President, his age should not be less than 25 years.  ​

(ii) ​For the office of the councilor, his age should not be less than 21 years.  ​

(iii) ​Whose name is in the voter list, he can contest the election.  ​

(iv) ​A person can contest the election of a councilor from two wards simultaneously.  ​

(v) ​A person can contest the election of president and councilor simultaneously.

​(a) ​(i) , (ii) , (iii)

​(b) ​(i) , (ii) , (v)  ​

(c) ​(ii) , (iv) , (v)  ​

(d) ​(iii) , (iv) , (v)

Answer: (b)​

Explanation: The qualification to contest the election of Municipal Corporation are

(I)​ For the office of the President, his age should not be less than 25 years.

​(II)​ For the office of Councillor his age should not be less than 21 years. ​

(V)​ A person can contest the election of president and councilor simultaneously.

Pages ( 8 of 10 ): « Previous1 ... 7 8 910Next »
error: Content is protected !!