Politics MCQ Questions with Answer for all Competitive Exams

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Politics MCQ Questions with Answer

Q51. The First Five Year Plan (1951-1956) was drafted by:

​(a) ​P C Mahalanobis ​

(b) ​K N Raj

​(c) ​J C Kumarappa ​

(d) ​Jawaharlal Nehru

Answer: (b)

Explanation: ​Kakkadan Nandanath Raj was a veteran Indian economist. He is popularly known as K. N. Raj. He played an important role in India’s planned development, drafting sections of India’s first Five Year Plan.

Q52. Which is the most important system in Democracy?

(a) Social

(b) Political

(c) Economic

(d) Governmental

Answer: (b)

Explanation: Democracy is a form of government in which all eligible citizens have an equal say in the decisions that affect their lives. Democracy allows eligible citizens to participate equally in the creation of laws and enables the free and equal practice of political self-determination. So the political aspect can be considered to the most important.

Q53. Where do we find the ideals of Indian democracy in the Constitution?

(a) The Preamble

(b) Part III

(c) Part IV

(d) Part I

Answer: (a)

Explanation: The Preamble to the Constitution of India is the ‘Declaration of Independence’ statement & a brief introduction that sets out the guiding principles & purpose of the document as well as Indian democracy. It describes the state as a “sovereign democratic republic”. The first part of the preamble “We, the people of India” and, it’s last part “give to ourselves this Constitution” clearly indicate the democratic spirit.

Q54. Who is the highest civil servant of the Union Government? ​

(a) ​Attorney General ​

(b) ​Cabinet Secretary ​

(c) ​Home Secretary ​

(d) ​Principal Secretary of the P. M.

Answer: (b)

Explanation: ​Cabinet Secretary is the highest civil servant of the Union Government. The Cabinet Secretary is the senior-most civil servant in the Government of India. Cabinet Secretary has been less than 3 years. His or her tenure, however, can be extended.

Q55. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:

List-I (Constituent Assembly Committee)List-II (Chairman)
A.  Steering Committee1.  Sardar Vallabhbai Patel
B.  Fundamental Rights sub-Committee2.  Dr.  Rajendra Prasad
C.  Union Constitution Committee3.  J. B.  Kripalani
D.  Provincial Constitution Committee4.  Jawaharlal Nehru

​Codes: A B C D

(a)        2 3 4 1

(b)        1 4 3 2

(c)        2 4 3 1

(d)        1 3 4 2

Answer: (a) ​

Explanation: Steering Committee – Rajendra Prasad ​​

Fundamental Rights Sub-Committee – J.B. Kripalani ​​

Union Constitution Committee – Jawaharlal Nehru.

​​Provincial Constitution Committee – SardarVallabhbai Patel

Q56. ​The right to vote and to be elected in India is a ​

(a) ​Fundamental Right

(b) ​Natural Right ​

(c) ​Constitutional Right ​

(d) ​Legal Right

Answer: (c)

Explanation: One of the important decisions of the framers of the India Constitution was to guarantee every adult citizen in India, the right to vote. [Article 326] ​​Combining the interpretation of both.

Q57. The Constituent Assembly of India convened to prepare the Constitution of India appointed a sub-committee headed by Gopinath Bordoloi.

Which of the following recommendations was/were made by the committee? ​

  1. ​Fifth Schedule for the North-East Frontier (Asom) Tribal and Excluded Areas. ​
  2. ​Constitution of District Councils in all autonomous districts of Asom. ​
  3. ​Sixth Schedule for the North-East Frontier (Asom) Tribal and Excluded Areas. ​
  4. ​Demarcation of territories in North-East India.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only

(b) 1, 2 and 3

(c) 2 and 3

(d) 4 only

Answer: (d)

Explanation: ​Sub-committee headed by Gopinath Bordoloi was appointed by the constituent Assembly of India to recommend the future pattern of administration of the North-Eastern Frontiers Areas.

Q58. By which of the following Act the system of Diarchy was introduced at the center?

(a) 1909

(b) 1919

(c) 1935

(d) 1947

Answer: (c)

Explanation: The Government of India Act 1935 provided for dyarchy at the Centre. Under this act, the executive authority of the center was vested in the Governor. It ended the system of dyarchy at the provincial level introduced by the Government of India Act 1919.

Q59. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the list:

List-I (Local Bodies)List-II (State as 1999)
A. ZillaParishads at the subdivisional level1.  Andhra Pradesh
B.  Mandal Praja Parishad2.  Assam
C.  Tribal Councils3.  Mizoram
D.  Absence of village Panchayats4.  Meghalaya

Codes: A B C D

(a)        2 1 4 3

(b)        1 2 4 3

(c)        3 2 1 4

(b)        2 1 3 4

Answer: (a)

Explanation: ​Zilla Parishad at the sub-divisional level-Assam Mandal Praja Parishad-Andhra Pradesh, Tribal Councils-Meghalaya and Absence of village panchayats-Mizoram

Q60. Which one among the following is not an attribute of sustainability of the Indian democratic model?

​(a) ​Unity in diversity in socio-cultural patterns ​

(b) ​Sustained economic growth especially after the 1990s ​

(c) ​Regular elections in the center and states since the 1950s

​(d) ​A strong industrial base with a vibrant federal structure

Answer: (b)​

Explanation: Sustained economic growth especially after the 1990s, is not an attribute of sustainability of the Indian democratic model.

Pages ( 6 of 10 ): « Previous1 ... 5 6 7 ... 10Next »
error: Content is protected !!