Politics MCQ Questions with Answer for all Competitive Exams

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Politics MCQ Questions with Answer

Q41. Consider the following statements:​

  1. ​An amendment of the Constitution of India can be initiated by the introduction of a Bill only in the Lok Sabha. ​
  2. ​The Bill for amendment of the Constitution of India has to be passed in each House by a majority of the total membership of that House and by a majority of not less than two-thirds of the members of that House present and voting. ​

Which of the statements given above is/are correct? ​

(a) ​Only 1

​(b) ​Only 2 ​

(c) ​Both 1 and 2 ​

(d) ​Neither 1 nor 2

Answer: (b) ​

Explanation: An amendment of the constitution can be initiated only by the introduction of a bill for the purpose in either House of Parliament and not in the state legislatures.

Q42. The Planning Commission of India has been constituted

(a) ​Under constitutional provision with a specific mention for it ​

(b) ​Through an Act of Parliament ​

(c) ​Through a cabinet decision in this regard ​

(d) ​Through a constitutional amendment

Answer: (c)​

Explanation: The Planning Commission was established in March 1950 by an executive resolution of the Government of India, on the recommendation of the Advisory Planning Board constituted in 1946, under the chairmanship of KC Neogi. Thus, the Planning Commission is neither constitutional nor a statutory body. The planning commission has been replaced by a new institution namely NITI Aayog.

Q43. The Government of India Act, 1935 was based on:

(a) Simon Commission

(b) Lord Curzon Commission

(c) Dimitrov Thesis

(d) Lord Clive’s report

Answer: (a)

Explanation: The provincial part of the Government of India Act, 1935 basically followed the recommendations of the Simon Commission. Simon Commission had proposed an almost fully responsible government in the provinces. Under the 1935 Act, provincial dyarchy was abolished; i.e. all provincial portfolios were to be placed in charge of ministers enjoying the support of the provincial legislatures.

Q44. ​Who of the following has stated that ‘The Constitution has not been set in a right mold of Federalism’?

​(a) ​D. D.  Basu ​

(b) ​K. M.  Munshi ​

(c) ​B. R.  Ambedkar ​

(d) ​A. K.  Iyer

Answer: (d)

Explanation: ​A. K. Aiyer was a member of the constituent assembly of India from Madras state.

Q45. What are the Terms of the Comptroller and Auditor General of India?

​(a) ​6 years

​(b) ​up to 65 years of age ​

(c) ​6 years or 65 years of age, whichever earlier ​

(d) ​up to 64 years of age

Answer: (c)​

Explanation: CAG of India holds office for 6 years or 65 years of age, whichever earlier.

Q46. ​Consider the following statements: ​

  1. ​There was a special provision for the Anglo-Indian community in certain services. ​
  2. ​The Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act was passed in 1955. ​
  3. ​The Untouchability (Offences) Act, was renamed as the Protection of Civil Rights Act. ​

Which of the statements given above are correct?

​(a) ​1, 2 and 3 ​

(b) ​1 and 2 ​

(c) ​2 and 3

​(d) ​1 and 3

Answer: (d) ​

Explanation: The Scheduled Castes and Tribes (Prevention of Atrocities) Act, 1989 an Act of the Parliament of India enacted to prevent atrocities against scheduled castes and scheduled tribes ​​To, further strengthen the constitutional provision in Article 15 and Article 17, the parliament of India enacted the Untouchability (Offenses) Act in 1955. This act was further amended and renamed in 1976 as the Protection of Civil Rights Act, 1955.

Q47. The Governor may recommend the imposition of the President’s rule in the state

​(a) ​On the recommendation of the State Legislature ​

(b) ​On the recommendation of the President ​

(c) ​On the recommendation of the Chief Minister ​

(d) ​If he is convinced the Government of the State cannot be carried on in accordance with the provisions of the Constitution of India

Answer: (d)

Explanation: ​President’s rule refers to Article 356 of the Constitution of India deals with the failure of the constitutional machinery of an Indian state. In the event that the government in a state is not able to function as per the Constitution, the state comes under the direct control of the central government, with executive authority exercised through the Governor instead of a Council of Ministers headed by an elected Chief Minister accountable to the state legislature. Article 356 is invoked if there has been a failure of the constitutional machinery in any state of India.

Q48. ​In which year, the 73rd Constitutional Amendment Act (1972) was assented by the President? ​

(a) ​1990 ​

(b) ​1991 ​

(c) ​1993

​(d) ​1994

Answer: (c)

Explanation: ​The constitutional 73rd &74th Amendment Acts 1992 received the assent of the President of India on 20th April 1993 and came into force on 24th April and on 1st June 1993 respectively.

Q49. Which party has advocated the coming together of all Left parties? ​

(a) ​CPI ​

(b) ​CPI (M)

​(c) ​NCP ​

(d) ​INC

Answer: (a)

Explanation: ​Communist party if India (CPI) has advocated to coming together all left parties.

Q50. Which among the following is not a part of the electoral reforms? ​

(a) ​Installation of electronic voting machines ​

(b) ​Appointment of election Commissioner ​

(c) ​Registration of Political parties ​

(d) ​Disqualifying the offenders

Answer: (a)​

Explanation: Electoral reforms are changing in electoral systems to improve how public desires are expressed in election results, Installation of electronic voting machines is not the parts of such reforms.

Pages ( 5 of 10 ): « Previous1 ... 4 5 6 ... 10Next »
error: Content is protected !!