Politics MCQ Questions with Answer for all Competitive Exams

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Politics MCQ Questions with Answer

Q31. ​The Election Commissioner can be removed by the

​(a) ​Chief Election Commissioner ​

(b) ​Prime Minister ​

(c) ​President on the recommendation of the Chief Election Commissioner ​

(d) ​Chief Justice of India

Answer: (c)​

Explanation: Election Commissioner/s can be removed by the President of India on the recommendation of the Chief Election Commissioner

Q32. ‘Cabinet system’ and ‘Collective responsibility’ are the contributions of

(a) Ireland

(b) the United States

(c) India

(d) Britain

Answer: (d)

Explanation: Cabinet system and its collective responsibility is a constitutional convention in governments using the Westminster System that members of the Cabinet must publicly support all governmental decisions made in Cabinet, even if they do not privately agree with them. This support includes voting for the government in the legislature. In the United Kingdom, the doctrine applies to all members of the government, from members of the cabinet down to Parliamentary Private Secretaries.

Q33. Which one of the following has been recognized as National Party in 2016?

​(a) ​INLD ​

(b) ​Akali Dal

​(c) ​TMC

​(d) ​AIADMK

Answer: (c)​

Explanation: The All India Trinamool Congress is an Indian political party based in West Bengal. It was founded on 1st January 1998 and has been recognized as National Party in 2016.

Q34. The office of the Comptroller and Auditor General of India was created ​

(a) ​Through an act of the parliament

​(b) ​By the Constitution ​

(c) ​Through a cabinet resolution ​

(d) ​None of the above

Answer: (b)​

Explanation: CAG of India was created by the constitution of India. (Article 148-151)

Q35. ​Elections in the Panchayati Raj Institutions in India are conducted by ​

(a) ​State Election Commissioner ​

(b) ​Election Commission of India ​

(c) ​State Government ​

(d) ​Central Government

Answer: (a)​

Explanation: The superintendence, direction, and control of the preparation of electoral rolls for, and the conduct of, all elections to the Panchayats shall be vested in a State Election Commission consisting of a State Election Commissioner to be appointed by the Governor.

Q36. Which one of the following is not an element of the State?

(a) Population

(b) Land

(c) Army

(d) Government

Answer: (c)

Explanation: The state has four essential elements. These are:

(1) Population,

(2) Territory (land),

(3) Government,

(4) Sovereignty (or independence).

The first two elements constitute the physical or material basis of the state while the last two form its political and spiritual basis. In modern times relations among nations have grown and many international organizations and institutions have come into being. Therefore some scholars have argued that international recognition is an essential element of the state.

Also Read: Economics MCQ Questions with Answer for all Competitive Exams

Q37. When did the Indian Constitute Assembly meet for the first time?

(a) 26 Jan 1950

(b) ​15 Aug 1947

​(c) ​9 Dec 1946 ​

(d) ​19 Nov 1949

Answer: (c)

Explanation: ​The first meeting of the constituent assembly was held on 9 Dec 1946.

Q38. Under which of the following conditions security deposits of a candidate contesting for a Lok Sabha seat is returned to him/her?​​

  1. ​The nomination made by the candidate is found to be invalid. ​
  2. ​The candidate has withdrawn his/her nomination even though it is found valid. ​
  3. ​The candidate lost the polls but secured l/6th of the total number of valid votes polled in that election. ​

Select the correct answer using the codes given below ​

(a) ​1 and 2 ​

(b) ​Only 3 ​

(c) ​2 and 3 ​

(d) ​All of these

Answer: (b)​

Explanation: The deposit made by a candidate shall be returned if the following conditions are satisfied:- ​

(i)​ The candidate is not shown in the list of contesting candidates, that is to say, either his nomination was rejected or after his nomination was accepted, he withdrew his candidature; or ​

(ii) ​He dies before the commencement of the poll; or ​

(iii)​ He is elected; or ​

(iv)​ He is not elected but gets more than 1/6th of the total number of valid votes polled by all the candidates at the election.

Q39. The salaries and allowances of the Council of Ministers of the State Government are paid from the:

​(a) ​Reserve Bank of India ​

(b) ​Treasury of the State Government

​(c) ​Contingency Fund of the State

​(d) ​Consolidated Fund of the State

Answer: (d)​

Explanation: Members of the Legislative Assembly and the Legislative Council of a State shall be entitled to receive such salaries and allowances, as may from time to time be determined, by the Legislature of the State by law and, until provision in that respect, is so made, salaries and allowances at such rates and upon such conditions as were immediately before the commencement of this Constitution applicable in the case of members of the Legislative Assembly of the corresponding province. The salary is paid from the state consolidated fund.

Q40. Who is considered the Architect of the Indian Constitution?

(a) Mahatma Gandhi

(b) B.R. Ambedkar

(c) Jawaharlal Nehru

(d) B.N. Rao

Answer: (b)

Explanation:  B. R. Ambedkar was the chief architect of the Indian Constitution. Granville Austin has described the Indian Constitution drafted by Ambedkar as ‘first and foremost a social document’. … ‘The majority of India’s constitutional provisions are either directly arrived at furthering the aim of social revolution or attempt to foster this revolution by establishing conditions necessary for its achievement.”

Pages ( 4 of 10 ): « Previous1 ... 3 4 5 ... 10Next »
error: Content is protected !!