Politics MCQ Questions with Answer for all Competitive Exams

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Politics MCQ Questions with Answer

Q21. The National Human Rights Commission can: ​

  1. ​Enquire only on the presentation of a petition of the victim and not suo moto, into the complaint of a violation of human rights. ​
  2. ​Not intervene in any proceeding involving a violation of human rights pending before a court. ​

Which of the statements given above is/are correct? ​

(a) ​1 only ​

(b) ​2 only ​

(c) ​Both 1 and 2 ​

(d) ​Neither 1 nor 2

Answer: (d)

Explanation: ​The commission can inquire suo moto or on a petition presented to it by the victim or any person on his behalf or on a direction into the complaint of a violation of human rights.

Read Also: Modern Indian History MCQ Question with Answer

Q22. ​Proportional representation is NOT necessary for a country where? ​

(a) ​There are no reserved constituencies.  ​

(b) ​A two-party system has developed ​

(c) ​The first past-post system prevails ​

(d) ​There is a fusion of presidential and parliamentary form of government.

Answer: (b)

Explanation: ​In proportional representation, a candidate requires 50% + 1 vote to get elected. In a bi-party system, one automatically secures it. Proportional representation (PR) is a concept in voting systems used to elect an assembly or council. PR means that the number of seats won by a party or group of candidates is proportionate to the number of votes received

Q23. ​What was the duration in the making of the Indian Constitution? ​

(a) ​1 Year 10 Months and 12 Days ​

(b) ​2 Years 10 Months and 5 Days ​

(c) ​2 Years 11 Months and 18 Days

​(d) ​3 Years 6 Months and 7 Days

Answer: (c) ​

Explanation: The Indian Constitution is the world’s longest Constitution. At the time of commencement, the Constitution had 395 articles in 22 parts and 8 schedules. It consists of almost 80,000 words and took 2 years 11 months and 18 days to make.

Q24. Which was described by Dr. B.R. Ambedkar as the ‘heart and soul’ of the Constitution?

(a) Right to Equality

(b) Right against Exploitation

(c) Right to Constitutional Remedies

(d) Right to Freedom of Religion

Answer: (c)

Explanation: Dr. B R Ambedkar, the chairman of the Drafting Committee, called the fundamental right to constitutional remedies as the heart and soul of the Indian constitution. The right to constitutional remedies empowers the citizens to move a court of law in case of any denial of the fundamental rights. The courts can issue various kinds of writs. These writs are habeas corpus, mandamus, prohibition, quo warranto, and certiorari.

Q25. ​The constitutional status has been given to Panchayats under Article.  ​

(a) ​219 ​

(b) ​226

​(c) ​239

​(d) ​243

Answer: (d)​

Explanation: Article 243 gives constitutional status to the Panchayats.

Q26. A political party is recognized as a regional party, if

(a) ​It gets 4% votes in the State either in Lok Sabha or the Assembly election ​

(b) ​It gets 6% votes in the State either in Lok Sabha or the Assembly election ​

(c) ​It gets 8% votes in the State either in Lok Sabha or the Assembly election

​(d) ​None of the above

Answer: (b)

Explanation: ​A political party is entitled to be recognized as a state party only if it secures at least 6% of the valid votes polled in the State at a general election either to the Lok Sabha or to the Legislative Assembly of the State concerned and in addition wins at least 2 seats in the State Legislative Assembly of the concerned state.

Q27. The Constitution of India describes the country as a

(a) Union of States

(b) Federation

(c) Unitary State

(d) Confederation

Answer: (a)

Explanation: Part I of the Constitution of India describes the nation that is Bharat, shall be a Union of States. It also mentions that the states and the territories shall be specified in the First Schedule.

Q28. The Parliament can make any law for the whole or any part of India for implementing international treaties?

(a) ​With the consent of all the states

(b) ​With the consent of the majority of states

(c) ​With the consent of the state concerned

(d) ​Without the consent of any state.

Answer: (d) ​

Explanation: Art 253- Parliament has power to make any law for the whole or any part of the country or territory of India for implementing any treaty, agreement, or convention with any other country or any decision made at any international conference, association, or other body without the consent of any state.

Q29. The power to decide the date of an election to a State Legislative Assembly rests with the

​(a) ​President of India

​(b) ​Chief Minister and his/her Cabinet ​

(c) ​Election Commission of India

​(d) ​Parliament

Answer: (c)​

Explanation: The power to decide the date of an election a state legislative assembly rests with the election commission of India.

Q30. Which one of the following states of India has passed legislation (1996) making the maintenance of one’s parents mandatory? ​

(a) ​Kerala ​

(b) ​West Bengal

​(c) ​Maharashtra ​

(d) ​Himachal Pradesh

Answer: (d)

Explanation: ​Himachal Pradesh passed legislation (1996) making the maintenance of one’s parents mandatory.

Pages ( 3 of 10 ): « Previous12 3 4 ... 10Next »
error: Content is protected !!