Politics MCQ Questions with Answer for all Competitive Exams

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Politics MCQ Questions with Answer

Q11. The Constitution of India was adopted on

(a) 26 January 1950

(b) 26 January 1949

(c) 26 November 1949

(d) 31 December 1949

Answer: (c)

Explanation: The Constitution was enacted/adopted by the Constituent Assembly on 26 November 1949, and came into effect on 26 January 1950. The date 26 January was chosen to commemorate the Purna Swaraj declaration of independence of 1930. With its adoption, the Union of India officially became the modern and contemporary Republic of India and it replaced the Government of India Act 1935 as the country’s fundamental governing document.

Q12. ​Which article of the Indian Constitution provides for the institution of Panchayati Raj? ​

(a) ​Article 36 ​

(b) ​Article 39

​(c) ​Article 40

​(d) ​Article 48

Answer: (c)​

Explanation: Article 40, of the Indian Constitution, provides for the institution of Panchayati Raj. The State shall take steps to organize village panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable them to function as units of self-government. ​​

Article39 – Certain principles of policy to be followed by the state. ​​

Article 36 – Definition of DPSP. ​​

Article 48 – Organisation of agriculture and animal husbandry.

Q13. The Chief Election Commissioner of India holds office for a period of

​(a) ​six years ​

(b) ​During the pleasure of the President ​

(c) ​For 6 years or till the age of 65 years, whichever is earlier

​(d) ​For 5 years or till the age of 60 years, whichever is earlier

Answer: (c)

Explanation: ​The Chief Election Commissioner holds office for a term of six years or until they attain the age of 65 years, whichever is earlier.

Q14. Assertions (a): The word minority is not defined in the Constitution of India.  ​

Reason (R): The Minorities Commission is not a constitutional body.  ​

Which of the following is correct? ​

(a) ​Both A and R true and R is the correct explanation of A.  ​

(b) ​Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

​(c) ​A is true but R is false.

​(d) ​A is false but R is true.

Answer: (b)​

Explanation: The word minority is not defined in the constitution of India, yet it recognizes two types of minorities, based on religion and language. The minority commission is a statutory body constituted in 1993 by an act of Parliament.

Read Also: Indian Geography MCQ Questions with Answer for Competitive Exam

Q15. Indian Penal Code came into operation in

(a) 1858

(b) 1860

(c) 1859

(d) 1862

Answer: (d)

Explanation:  Indian Penal Code is the main criminal code of India. It is a comprehensive code, intended to cover all substantive aspects of criminal law. It was drafted in 1860 and came into force in colonial India during the British Raj in 1862. It has since been amended several times and is now supplemented by other criminal provisions.

Q16. ​Which one among the following statements about the functioning of political parties in a democracy is not correct? ​​​​

​(a) ​Political parties give political education to the people ​

(b) ​Political parties serve as a link between the government and the people ​

(c) ​Political parties fight elections and try to get the maximum number of their candidates elected ​

(d) ​None of the above

Answer: (a)

Explanation: ​“Political parties give political education to the people” is not the function of political parties in a democracy.

Q17. The Ashok Mehta Committee laid greater emphasis on ​

(a) ​Gram Sabha ​

(b) ​Mandal Sabha

​(c) ​Taluka Panchayat Samiti

​(d) ​Zila Parishad

Answer: (d)​

Explanation: Ashok Mehta Committee recommendations put greater emphasis on the Zila Parishad. This committee recommended that a district should be the first point for decentralization under popular supervision below the state level.

Q18. Which of the following are matters on which a constitutional amendment is possible only with the ratification of the legislature of not less than one-half of the states?

  1. ​Election of the president
  2. ​Representation of the states in parliament
  3. ​Any of the lists in the 7th schedule
  4. ​Abolition of the Legislative Council of a State.

(a) ​1, 2, and 3 only

(b) ​1, 2, and 4 only

(c) ​1, 3, and 4 only

(d) ​2, 3, and 4 only

Answer: (a) ​

Explanation: Election of the President representation of the states in Parliament and any of the Lists in the 7th schedule require rectification of the Legislature of not less than one-half of the states for a constitution amendment.

Q19. When was our National Anthem first sung and where?

(a) 24th January 1950 in Allahabad

(b) 24th January 1950 in Delhi

(c) 26th December 1942 in Calcutta

(d) 27th December 1911 in Calcutta

Answer: (d)

Explanation: Written in highly Sanskritised (Tatsama) Bengali, it is the first of five stanzas of a Brahmo hymn composed and scored by Nobel laureate Rabindranath Tagore. It was first sung in Calcutta Session of the Indian National Congress on 27 December 1911.

Q20. The term ‘Caste’ was derived from

(a) Portuguese

(b) Dutch

(c) German

(d) English

Answer: (a)

Explanation: The English word “caste” derives from the Spanish and Portuguese casta, which the Oxford English Dictionary quotes John Minsheu’s Spanish dictionary (1599) to mean, “race, lineage, or breed.” When the Spanish colonized the New World, they used the word to mean a “clan or lineage.” However, it was the Portuguese who employed casta in the primary modern sense when they applied it to the many marrying hereditary Hindu social groups they encountered upon their arrival in India in 1498. The use of the spelling “caste,” with this latter meaning, is first attested to in English in 1613.

Pages ( 2 of 10 ): « Previous1 2 3 ... 10Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!