Politics MCQ Questions with Answer for all Competitive Exams

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Politics MCQ Questions with Answer

Q91. Who is the only second Vice–President of India to get a second consecutive term after S. Radhakrishnan?

(a) K.R. Narayanan

(b) B.S. Shekhawat

(c) M.H. Ansari

(d) Dr. Shankar Dayal Sharma

Answer: (c)

Explanation: Mohammad Hamid Ansari is the only second vice-president of India to get a second consecutive term after S. Radhakrishnan. He was elected as Vice President of India on 10 August 2007 and took office on 11 August 2007. He was re-elected on 7 August 2012.

Q92. Which of the following High Courts has the largest number of Benches? ​

(a) ​Kolkata High Court

​(b) ​Madhya Pradesh High Court

​(c) ​Bombay High Court ​

(d) ​Guwahati High Court

Answer: (d)​

Explanation: Guwahati High Court has the largest number of Benches. ​​The principal seat of the Gauhati High Court is at Guwahati in Assam. The court has 3 outlying benches. These are: ​​

The Kohima bench for Nagaland state. ​​

The Aizawl bench for Mizoram state. ​​

The Itanagar bench for Arunachal Pradesh state.

Q93. When was the Public Service Commission, the original version of the U.P.S.C. set up?

(a) 1st October 1926

(b) 1st April 1937

(c) 15th August 1947

(d) 26th January 1950

Answer: (a)

Explanation:  Indianisation of the superior Civil Services became one of the major demands of the political movement compelling the British Indian Government to consider setting up of a Public Service Commission for recruitment to its services in the territory. The first Public Service Commission was set up on October 1, 1926. However, its limited advisory functions failed to satisfy the people’s aspirations and the continued stress on this aspect by the leaders of our freedom movement resulted in the setting up of the Federal Public Service Commission under the Government of India Act 1935. Under this Act, for the first time, provision was also made for the formation of the Public Service Commission at the provincial level. With the promulgation of the new Constitution for independent India on 26th January 1950, the Federal Public Service Commission was accorded a constitutional status as an autonomous entity and given the title – Union Public Service Commission.

Q94. Panchayati Raj is based on the principles of ​

(a) ​Decentralisation ​

(b) ​Deconcentration ​

(c) ​Democratic centralization ​

(d) ​Democratic decentralization

Answer: (d)​

Explanation: The principle of democratic decentralization is very important and forms the basis of Panchayati Raj.

Q95. What is the category in which the negotiating strategy of a strike by the Government employees falls?

(a) Fundamental Rights of freedom of association and expression

(b) Legal Right

(c) Trade Union right as common law

(d) There is no right

Answer: (b)

Explanation:  Indian laws have always recognized the workers’ right to strike. The Supreme Court of India has invariably maintained the “right to strike” as not a fundamental right, but a legal right that workers can exercise as part of collective bargaining, wage bargaining, and dispute resolution. However, several court rulings have also been in opposition to the right to strike, be it by political parties or trade unions. Some favorable court rulings on the workers’ right to strike are the Gujarat Steel Tubes v. Mazdoor Sabha AIR 1980 SC 1896, where the right to strike was held as integral to collective bargaining and as supported by social justice. Indian laws comprising sections 22, 23, and 24 of the Industrial Disputes Act, 1947 imply that industries, such as hospitals, government departments, educational institutions, and clubs, have the right to strike. Strikes may be legal or illegal, based on the procedure for a strike, and it is decided by the judiciary.

Q96. Consider the following statements:

​1. ​The Central Information Commission is a high-powered independent body.

​2. ​The Central Information Commission is a constitutional body.  ​

Which of the statements given above is/are correct? ​

(a) ​Only 1 ​

(b) ​Only 2

​(c) ​Both 1 and 2 ​

(d) ​Neither 1 nor 2

Answer: (a)​

Explanation: Central Information Commission is a High powered independent body and not a Constitutional body.

 

Q97. ​With reference to Lok Adalat, consider the following statements: ​

  1. ​An award made by a Lok Adalat is deemed to be a decree of a Civil Court and no appeal lies against thereto before any court. ​
  2. ​Matrimonial/Family disputes are not covered under Lok Adalat

​Which of the statement(s) given above is/are correct? ​

(a) ​1 only ​

(b) ​2 only ​

(c) ​Both 1 and 2

​(d) ​Neither 1 nor 2

Answer: (a)

Explanation: ​An award made by a Lok Adalat is deemed to be a decree of a Civil Court and no appeal lies against thereto before any court. It was according to the Legal Services Authority Act 1987, which gave statutory status to Lok Adalat.

Q98. Consider the following statements: ​

Assertion (A): The reservation of thirty-three percent of seats for women in parliament and state legislature does not require a constitutional Amendment.  ​

Reason (R): Political parties contesting elections can allocate thirty-three percent of seats they contest to women candidates without any Constitutional Amendment ​

Which one of the following is correct?

​(a) ​Both A and R are true and R is the correct explanation of A.  ​

(b) ​Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.  ​

(c) ​A is true but R is false.  ​

(d) ​A is false but R is true.

Answer: (d)

Explanation: ​The 108th amendment bill or the women’s reservation bill, introduced in 2008, is a lapsed bill. The bill proposed to amend the Indian Constitution to reserve 33 percent of seats for women in the lower house of the Indian Parliament, in the Lok Sabha, and in the state legislative assemblies.

Q99. Which presently serving State Chief Minister has been in office continuously for the longest period?

(a) Sheila Dikshit

(b) Narendra Modi

(c) Bhupinder Singh Hooda

(d) Manik Sarkar

Answer: (d)

Explanation:  Sheila Dikshit has served as Chief Minister of Delhi from 4 December 1998 to 27 December 2013.

Manik Sarkar has been the Chief Minister of Tripura from 11 March 1998 to 8 March 2018,

Narendra Modi has been the Chief Minister of Gujarat from 7 October 2001 to 22 May 2014.

Bhupinder Singh Hooda has been the Chief Minister of Haryana from 5 March 2005 to 26 October 2014

N.B: Longest tenure time Chief Minister of India was Jyoti Basu. CM of WB from 21 June 1977 to 5 November 2000

Q100. Consider the following statement: ​

1.​ No Proclamation of Emergency can be made by the President of India unless the Union Ministers of Cabinet rank, headed by the Prime Minister, recommended to him, in writing, that such a Proclamation should be issued. ​

​2. The President of India must issue a Proclamation of Revocation of Emergency any time that the Lok Sabha passes a resolution disapproving of the proclamation or its continuance. ​

Which of the statements given above is/are correct?

​(a)​ 1 only ​

(b)​ 2 only ​

(c)​ Both 1 and 2 ​

(d)​ Neither 1 nor 2

Answer: (c)

Explanation: ​According to Article 352, the President shall not issue a Proclamation under clause (1) or a Proclamation varying such Proclamation unless the decision of the Union Cabinet (that is to say, the Council consisting of the Prime Minister and other Ministers of Cabinet rank appointed under article 75) that such a Proclamation issued has been communicated to him in writing. Every Proclamation issued under this article shall be laid before each House of Parliament and shall, except where it is a Proclamation revoking a previous Proclamation, cease to operate at the expiration of one month unless before the expiration of that period it has been approved by resolutions of both Houses of Parliament: Provided that if any such Proclamation (not being a Proclamation revoking a previous Proclamation)  is issued at a time when the House of the People has been dissolved, or the dissolution of the House of the People takes place during the period of one month referred to in this clause.

 

Pages ( 10 of 10 ): « Previous1 ... 9 10
error: Content is protected !!