Modern Indian History MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Modern Indian History MCQ Question with Answer


Q81. In India, the first Bank of limited liability managed by Indians and founded in 1881 was:

(a) Hindustan Commercial Bank

(b) Oudh Commercial Bank

(c) Punjab National Bank

(d) Punjab and Sind Bank

Answer: (b) Oudh Commercial Bank

Explanation: The first entirely Indian joint stock bank was the Oudh Commercial Bank, established in 1881 in Faizabad. It collapsed in 1958. The next was the Punjab National Bank was established in Lahore in 1895, which has survived to the present and is now one of the largest banks in India.

Q82. Which of the following pairs are correctly matched?

List-I (Period)List-II
1. AD 1767–69First Anglo-Maratha War
2. AD 1790–92Third Mysore War
3. AD 1824–26First Anglo-Burmese War
4. AD 1845–46Second Sikh War

Select the correct answer using the codes given below:

Codes:

(a) 2 and 4

(b) 3 and 4

(c) 1 and 2

(d) 2 and 3

Answer:(d) 2 and 3

Explanation: First Anglo-Maratha War – 1775-1782; First Anglo – Sikh War – 1845-1846; Second Anglo – Sikh War – 1848-1849;

Q83. At which place in Bengal was the East India Company given permission to trade and build a factory by the Mughals in 1651?

(a) Calcutta

(b) Qasim Bazar

(c) Singur

(d) Burdwan

Answer: (b)

Explanation: The first factory in the interior of Bengal was established in 1651 at Hughli. This was followed by other factories at Patna and Qasim Bazar. The correct answer of this question should be Hughli, but since the option is not given, the correct answer will be Qasim Bazar. Calcutta was established by Job Charnock, in late 17th century.

Q84. Who gave the slogan “Inquilab Zindabad” ?

(a) Chandrashekhar Azad

(b) Subhash Chandra Bose

(c) Bhagat Singh

(d) Iqbal

Answer: (c)

Explanation: Inquilab Zindabad is an Urdu phrase which translates to “Long Live the Revolution!”It was a revolutionary chant during the British rule over India. It was popularized in the activities of the Hindustan Socialist Republican Association by socialist revolutionaries such as Ashfaqulla Khan, Bhagat Singh and Chandrashekhar Azad, who used it to urge future generations to endorse and support the political party’s rebellious actions. Bhagat Singh’s call, Inquilab Zindabad became the war-cry of the fight for freedom.

Q85. Consider the following Viceroys of India during the British rule:

  1. Lord Curzon
  2. Lord Chelmsford
  3. Lord Hardinge
  4. Lord Irwin

Which one of the following is the correct chronological order of their tenure?

(a) 1, 3, 2, 4

(b) 2, 4, 1, 3

(c) 1, 4, 2, 3

(d) 2, 3, 1, 4

Answer:(a) 1, 3, 2, 4

Explanation: Lord Curzon (1899-1905); Lord Chelmsford (1916- 1921); Lord Hardinge (1910-1916); Lord Irwin (1926-1931)

Q86. Who founded the Ahmedabad Textile Labour Association? [2009]

(a) Mahatma Gandhi

(b) SardarVallabhbhai Patel

(c) N.M. Joshi

(d) J.B. Kripalani

Answer: (a) Mahatma Gandhi

Explanation: Ahmedabad Textile Labour Association was founded in 1917.

Q87. Consider the following statements:

  1. In the Third Battle of Panipat, Ahmed Shah Abdalidefeated Ibrahim Lodi
  2. Tipu Sultan was killed in the Third Anglo-Mysore War
  3. Mir Jafar entered in a conspiracy with the Englishfor the defeat of NawabSiraj-ud-Daulah in the Battle of Plassey

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 3 only

(c) 2 and 3

(d) None

Answer: (b) 3 only

Explanation: In the first Battle of Panipat (1526), Ibrahim Lodi was defeated by Babur. In the Third Battle of Panipat(1761), Ahmed ShahAbdali defeated Marathas. TipuSultan was killed in the fourth Anglo-Mysore War (1799).

Q88. What was the immediate cause for the launch of the Swadeshi movement?

(a) The partition of Bengal done by Lord Curzon

(b) A sentence of 18 months rigorous imprisonment imposed on Lokmanya Tilak

(c) The arrest and deportation of Lala Lajpat Rai and Ajit Singh and passing of the Punjab Colonization Bill

(d) Death sentence pronounced on the Chapekar brothers.

Answer: (a) The partition of Bengal done by Lord Curzon

Explanation: The government’s decision to partition Bengal was made public in December, 1903.The official reason given was that Bengal with a population of 78 million was too big to be administered. The government announced partition in July 1905. To boycott this, on Aug 7, 1905, formal proclamation of Swadeshi movement was made from the Calcutta town hall.

Q89. The System of Dyarchy was introduced in India in

(a) 1909

(b) 1935

(c) 1919

(d) 1945

Answer: (c)

Explanation: The Government of India Act 1919 provided a dual form of government (a “dyarchy”) for the major provinces. In each such province, control of some areas of government, the “transferred list”, were given to a Government of ministers answerable to the Provincial Council. The ‘transferred list’ included Agriculture, supervision of local government, Health and Education. The Provincial Councils were enlarged. At the same time, all other areas of government (the ‘reserved list’) remained under the control of the Viceroy. The ‘reserved list’ included Defence (the military), Foreign Affairs, and Communications.

Q90. The Editor of ‘Young India’ and ‘Harijan’ was

(a) Nehru

(b) Ambedkar

(c) Mahatma Gandhi

(d) Subash Chandra Bose

Answer: (c)

Explanation: Indian Opinion, Young India, Harijan were famous weeklies of Gandhi. Mahatma Gandhi, in a journalistic career spanning nearly four decades, edited six journals. Between 1933 and 1940, Harijan (English), Harijan Bandu (Gujarati) and Harijan Sevak (Hindi) became the Mahatma’s voice to the people of India. These newspapers found the Mahatma concentrating on social and economic problems.

Pages ( 9 of 10 ): « Previous1 ... 8 9 10Next »
error: Content is protected !!