Modern Indian History MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Modern Indian History MCQ Question with Answer


Q41. Who represented India in the Second Round Table Conference?

(a) Sarojani Nadu

(b) Anne Besaint

(c) Aruna Asaf Ali

(d) None of these

Answer: (a)

Explanation: On August 29, 1931, Gandhi sailed for England in the SS Rajputana to attend the Second Round Table Conference, He went as the sole representative of the Indian National Congress. He was accompanied by Sarojini Naidu and also Madan Mohan Malaviya, Ghanshyam Das Birla, Muhammad Iqbal, Sir Mirza Ismail Diwan of Mysore, S.K. Dutta and Sir Syed Ali Imam. The conference failed to reach agreement, either constitutionally or on communal representation.

Q42. Assertion (A): According to the Wavell Plan, the number of Hindu and Muslim members in the Executive Council were to be equal.

Reason (R): Wavell thought that this arrangement would have avoided the partition of India.

(a) Both A andR are true but R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not a correctexplanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Answer:(c) A is true but R is false

Explanation:  Wavell Plan was proposed in Simla Conference in June 1945.

Q43. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I (Books)List-II (Authors)

 

A. The First IndianWar of Independence1. Rabindranath Tagore
B. Anand Math2. Sri Aurobindo
C. Life Divine3. Bankim Chandra Chatterji
D. Sadhana

Codes:

(a) A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(b) A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(c) A – 4; B – 3; C – 1; D – 2

(d) A – 3; B – 4; C – 2; D – 1

Answer: (a) A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

Explanation: The Life Divine is Sri Aurobindo’s major philosophical opus. It combines a synthesis of western thought and eastern spirituality with Sri Aurobindo’sown original insights, covering topics such as the nature of the Divine (the Absolute, Brahman), how the creation came about, the evolution of consciousness and the cosmos, the spiritual path, and human evolutionary-spiritual destiny.

Q44. In ends and means relationship, Gandhiji believed

(a) Means become good if they serve the end

(b) Means and ends are watertight compartments

(c) Means determine the end

(d) End is everything, no matter what or how the means are

Answer: (c)

Explanation: The theory of Satyagraha sees means and ends as inseparable. The means used to obtain an end are wrapped up in and attached to that end. Therefore, it is contradictory to try to use unjust means to obtain justice or to try to use violence to obtain peace. As Gandhi wrote: “They say, ‘means are, after all, means’. I would say, ‘means are, after all, everything’. As the means so the end’. Gandhi rejected the idea that injustice should, or even could, be fought against “by any means necessary” — if you use violent, coercive, unjust means, whatever ends you produce will necessarily embed that injustice.

Q45. Consider the following events:

  1. Indigo Revolt
  2. Santhal Rebellion
  3. Deccan Riot
  4. Mutiny of the Sepoys

The correct chronological sequence of these events is:

(a) 4, 2, 1, 3

(b) 4, 2, 3, 1

(c) 2, 4, 3, 1

(d) 2, 4, 1, 3

Answer: (a) 4, 2, 1, 3

Explanation: Indigo revolt – 1860; Santhal rebellion – 1855-56; Deccan riot – 1875

Q46. The song ‘Amar Sonar Bangla’ written during the Swadeshi Movement of India inspired the liberation struggle of Bangladesh and was adopted as the National Anthem of Bangladesh. Who wrote this song?

(a) RajniKanta Sen

(b) Dwijendralal Ray

(c) Mukunda Das

(d) Rabindranath Tagore

Answer: (d) Rabindranath Tagore

Explanation: The song was written in 1905 in Bangla. Rabindranath Tagore was the only person to write National Anthem of two countries, i.e. India and Bangladesh.

Q47. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I (Year)List-II (Event)
A. 17751. First Anglo-Burmese War
B. 17802. First Anglo-Afghan War
C. 18243. First Anglo-Maratha War
D. 18384. Second Anglo-Mysore War

 

Codes:

(a) A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(b) A – 4; B – 3; C – 1; D – 2

(c) A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(d) A – 3; B – 4; C – 2; D – 1

Answer: (c) A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

Explanation: First Anglo-Burmese War – Burmese defeated, Treaty of Yandobo (1826);

First Anglo-Afghan War –Afghan defeated (1838);

First Anglo-Maratha War – Started 1975, Britishers were defeated, Treaty of Salbai (1782);

Second Anglo-Mysore War – Haider Ali died and succeeded by Tipu Sultan, Treaty of Mangalore.

Q48. English education was introduced in India by

(a) Lord Curzon

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Lord Macaulay

(d) Lord Dalhousie

Answer: (c)

Explanation: Macaulay was Secretary to the Board of Control under Lord Grey from 1832 until 1833. After the passing of the Government of India Act 1833, he was appointed as the first Law Member of the Governor General’s Council. He went to India in 1834. He served on the Supreme Council of India between 1834 and 1838. He introduced English education in India through his famous minute of February 1835. He called an educational system that would create a class of anglicized Indians who would serve as cultural intermediaries between the British and the Indians.

Q49. The last major extension of British Indian territory took place during the time of : [2000]

(a) Dufferin

(b) Dalhousie

(c) Lytton

(d) Curzon

Answer: (b) Dalhousie

Explanation: The last major extension of British Indian Territory took place during Dalhousie under his Doctrine of Lapse (Jhansi, Satara, Jaitpur, Sambalpur, Udaipur and Nagpur) and on the basis of misgovernance (Awadh).

Q50. Name the important French possession in India.

(a) Goa

(b) Pondicherry

(c) Daman

(d) Cochin

Answer: (b)

Explanation: Pondicherry is a Union Territory of India formed out of four enclaves of former French India and named for the largest, Pondicherry. The French East India Company set up a trading centre at Pondicherry in 1674. This outpost eventually became the chief French settlement in India. The French acquired Mahe in the 1720s, Yanam in 1731, and Karaikal in 1738.

Pages ( 5 of 10 ): « Previous1 ... 4 5 6 ... 10Next »
error: Content is protected !!