Modern Indian History MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Modern Indian History MCQ Question with Answer


Q31. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-IList-II
A. Moplah revolt1. Kerala
B. Pabna revolt2. Bihar
C. Eka movement3. Bengal
D. BirsaMunda revolt4. Awadh

Codes:

(a) A – 1; B – 3; C – 4; D – 2

(b) A – 2; B – 3; C – 4; D – 1

(c) A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(d) A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

Answer: (a) A – 1; B – 3; C – 4; D – 2

Explanation: Moplah revolt in Malabar in Kerala in 1921; Pabna revolt in East Bengal (now in Bangladesh) in 1873; Eka movement in 1921-22 in districts of UP; BirsaMunda revolt in 1899 in Ranchi, Bihar (But now part of Jharkhand)

Q32. The paintings of Abanindranath Tagore are classified as:[1999]

(a) Realistic

(b) Socialistic

(c) Revivalist

(d) Impressionistic

Answer: (c) Revivalist

Explanation: Abanindranath Tagore is known as the leader of the Revivalist Movement in the field of modern Indian painting in Bengal.

Q33. Who was the Chairman of the Union Powers Committee of theConstituent Assembly of India?

(a) Sardar Vallabhbahi Patel

(b) Dr. B.R. Ambedkar

(c) Sir Alladi Krishnaswami Ayyar

(d) Pt. Jawaharlal Nehru

Answer: (d)

Explanation: On the 14 August, 1947 meeting of the Assembly, a proposal for forming various committees was presented. Such committees included a Committee on Fundamental Rights, the Union Powers Committee and Union Constitution Committee. The Union Powers Committee and the Union Constitution Committee was headed by Jawaharlal Nehru.

Q34. Consider the following statements:[2005]

  1. Lord Mountbatten was the Viceroy when the Shimla conference took place.
  2. Indian Navy Revolt, 1946 took place when the Indian sailors in the Royal Indian Navy at Bombay and Karachi rose against the Government.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b) 2 only

Explanation: Statement 1 is incorrect as Lord Wavell was the Viceroy when Simla Conference took place in June, 1945.

Q35. There was no independent development of industries in India during British rule because of the:

(a) Absence of heavy industries

(b) Scarcity of foreign capital

(c) Scarcity of natural resources

(d) Preference of the rich to invest in land

Answer: (a) Absence of heavy industries

Explanation: JawaharLal Nehru emphasized on setting up of heavy industries in the second five year plan.

Q36. Which Portfolio was held by Dr. Rajendra Prasad in the Interim Government formed in the year 1946?

(a) Defense

(b) External Affairs and Commonwealth Relations

(c) Food and Agriculture

(d) None of the above

Answer:(c) Food and Agriculture

Explanation: After the Indian independence in 1947, Dr. Rajendra Prasad became the first Indian President of India.

Q37. The issue on which the Civil Disobedience Movement of 1930 was launched was

(a) Equal employment opportunities for Indians

(b) The proposed execution of Bhagat Singh

(c) Salt monopoly exercised by the British Government

(d) Complete freedom

Answer: (c)

Explanation: On the historic day of 12th March 1930, Gandhi inaugurated The Civil Disobedience Movement by conducting the historic Dandi Salt March, where he broke the Salt Laws imposed by the British Government.

Q38. Who was the last Governor-General of India?

(a) Sir Cripps

(b) Lord Mountbatten

(c) C. Rajagopalachari

(d) Sir Attlee

 

Q39. The first feature film (talkie) to be produced in India was:

(a) Hatimtai

(b) Alam Ara

(c) Pundalik

(d) Raja Harishchandra

Answer:(b) Alam Ara

Explanation: AlamAra was the first Indian sound film directed by Ardeshir Irani. The first Indian talkie was so popular that police aid had to be summoned to control the crowds.

Q40. Which one of the following aroused a wave of popular indignation that led to the massacre by the British at Jallianwala Bagh?

(a) The Arms Act

(b) The Public Safety Act

(c) The Rowlatt Act

(d) The Vernacular Press Act

Answer: (c) TheRowlatt Act

Explanation: Jallianwala Bagh massacre took place on 13 April, 1919 during anti-Rowlatt agitation in Amritsar. Rowlatt Act was passed in March 1919 which authorized the government to imprison any person without trial and conviction in a court of law. Tagore renounced his Knighthood in protest against Jallianwala Bagh massacre.

Pages ( 4 of 10 ): « Previous1 ... 3 4 5 ... 10Next »
error: Content is protected !!