Modern Indian History MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Modern Indian History MCQ Question with Answer

 

Q21. Cabinet Mission came to India in the year

(a) 1946

(b) 1945

(c) 1942

(d) 1940

Answer: (a)

Explanation: The British Cabinet Mission of 1946 to India aimed to discuss and plan for the transfer of power from the British Government to Indian leadership, providing India with independence. Formulated at the initiative of Clement Attlee, the Prime Minister of the United Kingdom, the mission consisted of Lord Pethick-Lawrence, the Secretary of State for India, Sir Stafford Cripps, President of the Board of Trade, and A. V. Alexander, the First Lord of the Admiralty. However, Lord Wavell, the Viceroy of India, did not participate.

Q22. Muslim League was founded in the year

(a) 1900

(b) 1905

(c) 1906

(d) 1902

Answer: (c)

Explanation: The All-India Muslim League was a political party during the period of the British Rule which advocated the creation of a separate Muslim-majority nation. It was founded by the All India Muhammadan Educational Conference at Dhaka (now Bangladesh), in 1906, in the context of the circumstances that were generated over the partition of Bengal in 1905.

Q23. Which one of the following is an important historical novel written during the latter half of the nineteenth century?

(a) RastGoftar

(b) DurgeshNandini

(c) Maratha

(d) Nibandhamala

Answer:(b) DurgeshNandini

Explanation: DurgeshNandini was written by BankimChandra Chatterjee in 1862-1864 in Bangla.

Q24. The famous revolutionary song ‘Sarfaroshi ki tamanna ab hamare dil mein hai …’ was composed by

(a) Bhagat Singh

(b) Khudiram Bose

(c) Chandrasekhar Azad

(d) Ramprasad Bismil

Answer: (d)

Explanation: Sarfaroshi ki Tamanna is a patriotic poem in Urdu, written by Pandit Ram Prasad, (pen name: Bismil) he was an Indian Independence Movement leader, known popularly with Kakori Train Robbery, during British Raj in India.

Q25. Who drafted the resolution on fundamental rights for the Karachi session of Congress in 1931?

(a) Dr. B.R. Ambedkar

(b) Pandit Jawaharlal Nehru

(c) Dr. Rajendra Prasad

(d) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: (b) Pandit Jawaharlal Nehru

Explanation: Nehru drafted the resolution on Fundamental Rights. The Karachi Session was presided over by Sardar Vallabh Bhai Patel.

Q26. Who among the following was associated with suppression of thugs?

(a) General Henry Prendergast

(b) Captain Sleeman

(c) Alexander Burres

(d) Captain Robert Pemberton

Answer: (b) Captain Sleeman

Explanation: Captain William Sleeman was appointed by Lord William Bentick (1828-35) to suppress the thugs.

Q27. The first Viceroy of India was

(a) Lord Canning

(b) Lord Hardinge

(c) Lord Dalhousie

(d) Lord Elgin

Answer: (a)

Explanation: Charles John Canning, known as The Viscount Canning from 1837 to 1859, was an English statesman and Governor-General of India during the Indian Rebellion of 1857. In 1858 he was rewarded by being made the first Viceroy of India. In April 1859 he received the thanks of both Houses of Parliament for his great services during the rebellion. He was also made an extra civil grand cross of the Order of the Bath, and in May of the same year he was raised to the dignity of an Earl, as Earl Canning.

Q28. Where did Aurangzeb die?

(a) Ahmednagar

(b) Aurangabad

(c) Allahabad

(d) Lahore

Answer: (b)

Explanation: Aurangzeb, the last great Mughal emperor, who spent the latter years of his reign, 1681–1707, in the Deccan, died at Khuldabad near Aurangabad in 1707, and a small monument marks the site.

Q29. When was the first train steamed off in India?

(a) 1848

(b) 1853

(c) 1875

(d) 1880

Answer: (b)

Explanation: Two new railway companies, Great Indian Peninsular Railway (GIPR) and East Indian Railway (EIR), were created in 1853-54 to construct and operate two ‘experimental’ lines near Bombay and Calcutta respectively. The first train in India had become operational on 22 December, 1851 for localized hauling of canal construction material in Roorkee. A year and a half later, on 16 April, 1853, the first passenger train service was inaugurated between Bori Bunder in Bombay and Thane. Covering a distance of 34 kilometres, it was hauled by three locomotives, Sahib, Sindh, and Sultan.

Q30. When was first telegraph line started in India?

(a) 1851

(b) 1875

(c) 1884

(d) 1900

Answer: (a)

Explanation: In 1850, the first experimental electric telegraph line was started between Kolkata and Diamond Harbour. In 1851, it was opened for the use of the British East India Company. Subsequently, the construction of 6,400 km of telegraph lines connecting Kolkata (then Calcutta) and Peshawar in the north along with Agra, Mumbai (then Bombay) through Sindwa Ghats, and Chennai (then Madras) in the south, as well as Ootacamund and Bangalore was started in November 1853. William O’Shaughnessy, who pioneered the telegraph and telephone in India, belonged to the Public Works Department, and worked towards the development of telecom throughout this period.

Pages ( 3 of 10 ): « Previous12 3 4 ... 10Next »
error: Content is protected !!