Quiz-2: Medieval Indian History MCQ Questions and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Medieval Indian History MCQ Questions and Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q51. Which sultan of Delhi made a rule that, in any given year, the land revenue can be increased only nominally, viz.  one-tenth or one-eleventh of the fixed revenue? ​

(a) ​Balban ​

(b) ​Alauddin Khilji ​

(c) ​Ghiyasuddin Tughlaq

​(d) ​Firozshah Tughlaq

Answer: ​(c)​

Explanation: Ghiyasuddin Tughlaq came to power in AD 1320 after killing the last Khilji, Khusrau Khan.  He made a rule that, in any given year, the land revenue can be increased only nominally viz-1/10th or 1/11th of the fixed revenue.

Q52. The famous Bhakti Saint who belonged to the royal family of Mewar was

(a) Chaitanya

(b) Andal

(c) Meerabai

(d) Ramabai

Answer: (c)

Explanation: Meerabai was an aristocratic Hindu mystical singer and devotee of Lord Krishna from Rajasthan and one of the most significant figures of the Sant tradition of the Vaishnava bhakti movement. Some 1,200– 1,300 prayerful songs or bhajans attributed to her are popular throughout India and have been published in several translations worldwide.

Q53. Bay of Bengal

The shaded area in the above map shows the empire of:

(a) AlauddinKhalji

(b) Mohammad Tughlaq

(c) Shahjahan

(d) Aurangzeb

Answer:(c) Shahjahan

Explanation: Shah Jahanassumed the Mughal throne on 24 January 1628 in Agra, a few days after the death of Jahangir. He inherited a vast and rich empire; and at mid-century this was perhaps the greatest empire in the world, exhibiting a degree of centralized control rarely matched before. Shah Jahan expanded his empire in all directions: he annexed the Rajput kingdoms of Baglana and Bundelkhand to the west, and in 1635 he captured the kingdoms of Bijapur and Golconda in the Deccan.

Q54. Who was the last ruler of the Lodi Dynasty?

(a) Bahlul Lodi

(b) Ibrahim Lodi

(c) Daulat Khan Lodi

(d) Sikandar Lodi

Answer: (b)

Explanation: Ibrahim Lodi was the Sultan of Delhi in 1526 after the death of his father Sikandar. He became the last ruler of the Lodi dynasty, reigning for nine years between 1517 until being defeated and killed by Babur’s invading army in the First Battle of Panipat 1526.

Q55. The following item consists of two statements: one labeled as the Assertion (A) and the other as Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below:

Assertion (A): Marathas emerged as the strongest native power in India after the decline of the Mughal Empire.

Reason (R): Marathas were the first to have a clear concept of a united Indian nation.

(a) Both A and R are individually true but R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Answer: (c) A is true but R is false

Explanation:  Marathas never had the concept of a United Indian Nation. They are generally criticized for this reason.

Q56. Guerilla warfare was pioneered by

(a) Aurangzeb

(b) Akbar

(c) Shivaji

(d) Balaji Rao

Answer: (c)

Explanation: One of the earliest examples of guerrilla warfare is Shivaji, the Maratha king. He fought several battles in which he used guerrilla tactics to overcome superior forces. He innovated rules of military engagement, pioneering the “Shiva sutra” or gaming kava (guerrilla tactics), which leveraged strategic factors like geography, speed, surprise, and focused pinpoint attacks to defeat his larger and more powerful enemies.

Q57. According to Mimamsa system of philosophy, liberation is possible by means by:

(a) Jana

(b) Bhakti

(c) Yoga

(d) Karma

Answer: (d) Karma

Explanation: It was started by Jaimini.

Q58. Krishnadevaraya maintained friendly relations with the

(a) French

(b) British

(c) Portuguese

(d) Dutch

Answer: (c)

Explanation: Krishna Deva Raya established friendly relations with the Portuguese, who set up the Portuguese Dominion of India in Goa in 1510. The Emperor obtained guns and Arabian horses from the Portuguese merchants. He also utilized Portuguese expertise in improving water supply to Vijayanagara City.

Q59. The Sikh Guru who wrote “Zafar Namah” in Persian was

(a) Guru Har Rai

(b) Guru Har Krishan

(c) Guru Gobind Singh

(d) Guru Tegbahadur

Answer: (c)

Explanation: Known as the Letter of Victory, Zafarnama was written in Persian by Guru Gobind Singh as a letter of defiance and delivered to the Mughal Emperor Aurangzeb in 1707. It was composed by Guru Gobind Singh in one of the darkest times for the Sikhs. Guru Gobind Singh had lost his four sons, while most of the Sikhs had either been scattered or killed on the battlefield. The letter praises God and then outlines the bloody battle of Chamkaur and the treachery of Aurangzeb and the Mughals who broke their oath not to attack the Sikhs.

Q60. Who of the following was responsible for the murder of his father?

​(a) ​Balban ​

(b) ​Mohammad Bin Tughlaq

​(c) ​Alauddin Khilji ​

(d) ​Ghiyasuddin Tughlaq

Answer: ​(b)

Explanation: ​Muhammad Bin Tughlaq was responsible for the murder of his father, Ghiyasuddin Tughlaq.  to welcome the sultan, a temporary wooden pavilion that had been hastily constructed at Afganpur, a village some distance away from Tughlaqabad.  All of a sudden, the Pavillion came crashing down and killing the sultan, Ghiyasuddin.

Q61. Who destroyed Nalanda University in 1202 AD?  ​

(a) ​Muhammad Ghori ​

(b) ​Bakhtiyar Khalji ​

(c) ​Mahmud of Ghazni ​

(d) ​Qutbuddin Aibak

Answer: ​(b)​

Explanation: Bakhtiyar khalji destroyed Nalanda University in 1202 AD.  The prince of perverts – Muhammad Bakhtiyar Khalji – is a blot on the human race.  And yet the town of Bakhtiyarpur in Bihar, close to the site of his cruel depredations, bears his name.  Bakhtiyar Khalji holds a pride of place because, unlike the other Muslim marauders, he was not content with destroying the areas he traversed.

Q62. Who amongst the following was the last Guru of the Sikhs?

(a) Guru Arjun Dev

(b) Guru Teg Bahadur

(c) Guru Gobind Singh

(d) Guru Angad Dev

Answer: (c)

Explanation: Guru Gobind Singh was the Tenth of the Eleven Sikh Gurus. He contributed much to Sikhism; notable was his contribution to the continual formalization of the faith. Guru Gobind Singh, the last of the living Sikh Gurus, initiated the Sikh Khalsa in 1699, passing the Guruship of the Sikhs to the Eleventh and Eternal Guru of the Sikhs, the Guru Granth Sahib.

Q63. Who of the following Sultans of Delhi had abolished the tax on grain (also called Zakat on grain)?  ​

(a) ​Alauddin Khilji

​(b) ​Ghiyasuddin Tughlaq ​

(c) ​Firoz Shah Tughlaq ​

(d) ​Sikandar Lodi

Answer: ​(d)​

Explanation: Sikandar Lodi was the Sultan of Delhi between 1489 to 1517 AD.  He was a laborious, generous, and just ruler.  Owing to a transient shortage of maize, he abolished the Zakat on grain and it was not renewed by any subsequent Sultan.  The prices of all necessary articles remained low during his period.

Q64. The ‘Kirti Stambha’ (Tower of Victory) at Chittor was built by—

(a) Rana Pratap

(b) Rana Kumbha

(c) Rana Sanga

(d) Bappa Raval

Answer: (b)

Explanation: Kirti Stambh is situated at Chittorgarh fort in Rajasthan, India. The 22 meter high tower was built by a Rana Kumbha to commemorate his victory against Mahmud Khilji of Malwa. The tower is built in the Solanki style. It is 30 feet at the base and narrows down to 15 feet at the top. It is dated approximately around the 12th century AD. Kirti Stambh is older than another tower in the same fort, known as the Vijay Stambh (Tower of Victory).

Q65. In medieval India, the Mansabdari system was introduced for:

(a) Making recruitment to the army

(b) Facilitating revenue collection

(c) Ensuring religious harmony

(d) Effecting clean administration

Answer: (d) Effecting clean administration

Explanation: Mansabdari system was introduced in 1595–96, was a combined status showing a noble’s civil and military capacity.

Q66. Consider the following statements: ​

  1. ​Alauddin Khilji styled himself as the second Alexander (Sikandar-i-Sani).
  2. Jalaluddin Khilji was the first ruler of the Delhi Sultanate to put forward the view that kingship should be based on the willing support of the government.  ​
  3. ​Iltutmish was the first sultan, who requested and obtained letters of investiture from the calipha.
  4. The token currency tanka introduced by Mohammad-bin-Tughlaq was made of bronze.  ​

Which of the statements given above are correct? ​

(a) ​1 and 2

​(b) ​1, 2 and 3 ​

(c) ​1, 3 and 4 ​

(d) ​1, 2, 3 and 4

Answer: ​(d)

Explanation: ​All the given statements regarding the sultan of Delhi are correct.  Alauddin Khilji was the sultan of Delhi He ruled for about twenty years from 1296 to 1316.  Jalaluddin Firoz Khilji (died 20 July 1296) was the first sultan of the Khilji dynasty, who reigned from 1290 to 1296.  Born and raised in Afghanistan, Jalaluddin went to build his capital at Kilughari, a few miles from the city of Delhi and completed the unfinished palace and gardens of Sultan Qaiqabad. Iltutmish belonged to the slave dynasty and succeeded to the throne after Qutub-ud-din-Aibak.  He was one of the leading rulers of the Delhi Sultanate and played a key role in extending the empire to a large part of the country.  Muhammad bin Tughluq was the Turkic Sultan of Delhi from 1325 to 1351.

Q67. The medieval city of Vijayanagar is now known as

(a) Chandragiri

(b) Halebidu

(c) Hampi

(d) Kondavidu

Answer: (c)

Explanation: Vijayanagara is in Bellary District, northern Karnataka. It is the name of the now-ruined capital city that surrounds modern-day Hampi, of the historic Vijayanagara Empire which extended over the southern part of India. The name translates as ‘City of Victory’, from Vijaya (victory) and nagara (city). As the prosperous capital of the largest and most powerful kingdom of its time in all of India, Vijayanagara attracted people from all around the world.

Q68. Assertion (A): The sponsor and the most prominent figure of the Chisti order of Sufis in India is Khwaja Moinuddin Chisti.

Reason (R): The Chisti order takes its name from a village Chisti in Ajmer.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

(a) Both A and R are true but R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Answer: (c) A is true but R is false

Explanation: The Chishti Order is a Sufi order within the mystic branches of Islam which was founded in Chishti, a small town near Herat, Afghanistan about 930 CE. The order was founded by Abu Ishaq Shami (“the Syrian”). The most famous of the Chishti saints is Moinuddin Chishti popularly known as Gharib Nawaz meaning “Benefactor of the Poor” who settled in Ajmer, India.

Q69. The rulers of Vijayanagar promoted

(a) Hindi, Marathi, and Sanskrit

(b) Malayalam, Tamil, and Sanskrit

(c) Tamil, Telugu, and Sanskrit

(d) Telugu, Urdu, and Sanskrit

Answer: (c)

Explanation:  Telugu culture reached its zenith during the Vijayanagara rule under Sri Krishnadevaraya. The rulers patronized Kannada, Telugu and Sanskrit, and Tamil scholars who wrote in the Jain, Virashaiva, and Vaishnava traditions. The Vijayanagar period was the golden age of Telugu literature. Sanskrit literature was given patronage by the Vijayanagar kings. The early kings of the Sangama dynasty patronized the Sringeri saints while the Saluva and Tuluva kings patronized the Madhva saints of Udupi. Krishnadevaraya also patronized Tamil poet Harihara who wrote Irusamaya vilakkam (an exposition on Saivism and Vaishnavism).

Q70. For the first time, the token currency in India was introduced by ​

(a) ​Iltutmish ​

(b) ​Alauddin Khilji ​

(c) ​Muhammad Bin Tughlaq

​(d) ​Sher Shah Suri

Answer: ​(c)​

Explanation: For the first time, the token currency in India was introduced by Muhammad Bin Tughlaq.  Muhammad Tughlaq decided to introduce bronze coins, which were to have the same value as the silver coins.  Muhammad Tughlaq might have been successful if he could prevent people from forging the new coins.  He was not able to do so and so on the new coins began to be greatly devalued in markets.

Q71. The original name of Tansen, the most famous musician at the court of Akbar was

(a) Lal Kalwant

(b) Banda Bahadur

(c) Ramatanu Pande

(d) Markandey Pande

Answer: (c)

Explanation: Mia Tansen (born Ramtanu Pandey) was a prominent Hindustani classical music composer and musician. He was an extraordinarily gifted vocalist, known for a large number of compositions, and also an instrumentalist who popularized and improved the plucked rabab (of Central Asian origin). He was among the Navaratnas (nine jewels) at the court of the Mughal Emperor Akbar. Akbar gave him the title Miyan (an honorific, meaning learned man).

Q72. Which Muslim ruler enforced the price control system for the first time? ​

(a) ​Iltutmish

​(b) ​Balban

​(c) ​Muhammad Bin Tughlaq ​

(d) ​Alauddin Khilji

Answer: ​(d)​

Explanation: Alauddin Khilji, the Muslim ruler, enforced the price control system for the first time.  The primary reason for controlling the market by Alauddin was not to reduce the salary of his soldiers but to check the rising prices of different articles in terms of inflation.  Alauddin did not fix the prices of different articles lower than the prevalent prices of those articles in places around Delhi.  Besides, the prices fixed by Alauddin were not very different from what we found then afterwards during the reign of Firoz Shah Tughlaq.

Q73. Which one of the following was not a slave of Muhammad Ghori?

​(a) ​Ikhtiyaruddin Bakhtiyar Khilji ​

(b) ​Tajuddin Yaldauz ​

(c) ​Qutbuddin Aibak

​(d) ​Shamsuddin Iltutmish

Answer: ​(a)​

Explanation: Ikhtiyaruddin Bakhtiyar Khilji was a Turkish military general of Qutubuddin Aibak.  He was not a slave of Muhammad Ghori.

Q74. Where did Babar die?

(a) Agra

(b) Kabul

(c) Lahore

(d) Delhi

Answer: (a)

Explanation: Baur died on December 26, 1530, at Agra. Though he wished to be buried in his favorite garden in Kabul, a city he had always loved, he was first buried in a mausoleum in the capital city of Agra. His remains were later moved to Bagh-e Babur (Babur Gardens) in Kabul, Afghanistan. The Persian inscription on his tomb there translates as “If there is a paradise on earth, it is this, it is this, it is this!

Q75. Consider the following statements:

The striking feature of the Jama Masjid in Kashmir completed by Zain-ul-Abdin includes (s):

  1. Turret
  2. Similarity with Buddhist pagodas
  3. Persian style

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 alone

(b) 1, 2 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1 and 3

Answer: (b) 1, 2 and 3

Explanation: Jama Masjid is a mosque in Srinagar, Jammu &Kashmir, India. The Jama Masjid of Srinagar is situated at Nowhatta, in the middle of the old city. It was built by Sultan Sikandar in 1400 AD. Later, the son of Sultan Sikandar, Zain-ul-Abidin had the mosque extended.

Pages ( 4 of 5 ): « Previous1 ... 3 4 5Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!