Quiz-2: Medieval Indian History MCQ Questions and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Medieval Indian History MCQ Questions and Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q26. Which of the following Mughal Emperors wrote their own autobiographies?

(a) Shah Alam and Farukh Siyar

(b) Babur and Jahangir

(c) Jahangir and Shah Jahan

(d) Akbar and Aurangzeb

Answer: (b)

Explanation: Babur wrote his memoirs which form the main source for details of his life. They are known as the Baburnama. Jahangir, too, wrote his autobiography entitled Tuzuk-i-Jahangiri.

Q27. Assertion (A): Muhammad bin Tughlaq issued a new gold coin which was called Dinar by Ibn-Battuta.

Reason (R): Muhammad bin Tughlaq wanted to issue token currency in gold coins to promote trade with West Asian and North African countries.

(a) Both A are R are true but R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Answer: (c) A is true but R is false

Explanation: A is correct but R is wrong as he issued bronze coins as the token currency which was a great fiasco.

Q28. Jahandar Shah ascended the throne after the death of ​

(a) ​Azam Shah

​(b) ​Bahadur Shah I ​

(c) ​Farrukh Siyar ​

(d) ​Muhammad Shah

Answer: ​(b)

Explanation: ​Jahandar Shah ascended the throne after the death of Bahadur Shah I.  The death of Bahadur Shah was followed by the usual struggle among his four sons for the throne.  Jahandar Shah, the eldest son of Bahadur Shah, killed his two brothers in the battle which was fought on March 27 to 28, 1712 AD ultimately, Jahandar Shah ascended the throne on March 29, 1712 AD.

Q29. Who was Akbar’s famous revenue minister?

(a) Tansen

(b) Todarmal

(c) Rana Pratap Singh

(d) Humayun

Answer: (b)

Explanation: Raja Todar Mal was a warrior, an able administrator, and an exemplary finance minister. He was one of the ‘Navratnas’ of Akbar’s court. He became the finance officer (Mushrif-i-Diwan) of Akbar in 1575 and Diwan-i-Kul (Chief Finance Minister) in 1582 and introduced the reforms also known as Todar Mal’s rent roll, the book of land records in the Mughal Empire.

Q30. Who applied the concept of guerrilla warfare in India in the 17th Century?

(a) Shivaji

(b) Sher Shah Suri

(c) Genghis Khan

(d) Maharana Pratap

Answer: (a)

Explanation: Chatrapati Shivaji Maharaj is regarded as the first to use guerrilla warfare in its modern form in India. He started guerrilla warfare against the Mughals and other powers in 1645 leading to the establishment of the Maratha state in 1674. Shivaji perfected the art of evasion, retreat, and counterattack and made the Mughal army pay a heavy price for attacking him.

 

Q31. Consider the following statements: ​

Assertion (A):​ Bahlol’s theory was “ kingship is kingship”.

Reason (R):​ Bahlol respected Afghan tribal sentiments.  ​

Select the correct answer from the codes given below:

​(a) ​Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

​(b) ​Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.

​(c) ​A is true, but R is false.  ​

(d) ​A is false, but R is true.

Answer: ​(a)

Explanation: ​Bahlol’s theory was “ Kingship is Kingship” because Bahlol respected Afghan tribal sentiments. The Lodis were Afghans and the character of their kingship strongly reflected the tribal setup of the frontier people.  For instance, the army of the sultanate changed from a king’s army to a sort of locally recruited tribal unit.  It was not centrally recruited, maintained, or even administered, and hence lacked uniformity.  The privilege of using elephants, which was earlier reserved for sultans came to be commonly practised by nobles, who kept and fought on elephants.  It was also during this period that the hub of power began to gradually drift towards Agra; from where it was found that regions of both Doab and Marwar could be better administered.

Q32. Who got the monumental ‘Raya-gopurams’ in front of the temples at Hampi, Tiruvannamalai, Chidambaram, Srirangam, Tirupati, etc., constructed?

(a) Vidyaranya

(b) Krishnadevaraya

(c) Harihara

(d) Rajaraja

Answer: (b)

Explanation: Rajagopuram literally means Royal Tower, an entrance that is fit for royalty but especially for the God in the Temples. Krishnadevaraya is credited with the building of a thousand pillared mandapas and the rayagopurams which were spread out throughout the countryside in South India.

Q33. The medieval Indian writer who refers to the discovery of America is: [1997]

(a) Malik Muhammad Jayasi

(b) Amir Khusrau

(c) Raskhan

(d) AbulFazl

Answer: (b) Amir Khusrau

Explanation: Amir Khusrau refers to the discovery of America.

Q34. ​In which battle Mohammad Ghori defeated Jaichand?

​(a) ​Battle of Tarain (1191 AD)  ​

(b) ​Battle of Tarain (1192 AD)  ​

(c) ​Battle of Chandawar (1194 AD)  ​

(d) ​Battle of Kannauj (1194 AD)

Answer: ​(c)​

Explanation: After defeating Prithviraj Chauhan Gori also attacked Jayachanda in 1194.  This was fought in chandawar place near Agra.

Q35. Which of the following architectural wonders was not constructed in the 12th A.D.?

(a) Sun-temple of Konark

(b) Temple of Khajuraho

(c) Ankorvat

(d) Notre Dam, the Paris

Answer: (a)

Explanation: Konark Sun Temple is a 13th century Sun Temple (also known as the Black Pagoda), at Konark, in Orissa. It was constructed from oxidized and weathered ferruginous sandstone by King Narasimhadeva-I (1238- 1250 CE) of the Eastern Ganga Dynasty. The temple is an example of the Orissan architecture of the Ganga dynasty. The temple is one of the most renowned temples in India and is a World Heritage Site.

Q36. Which medieval Indian ruler started the system of “Patta” and “Qabuliyat”?​​​

(a) ​Alauddin Khalji ​

(b) ​Mohammad Bin Tughlaq

​(c) ​Sher Shah Suri ​

(d) ​Akbar

Answer: ​(c)​

Explanation: Sher Shah Suri introduced the Patta and Qabuliyat system of land deeds.  Patta was lease-deed to peasants and the peasants gave qabuliyat or deed of acceptance to the Government.

Q37. Where was saint Kabir born?

(a) Delhi

(b) Varanasi

(c) Mathura

(d) Hyderabad

Answer: (b)

Explanation: Not much is known of Kabir’s birth parents, but it is known that he was brought up in a family of Muslim weavers. He was found by a Muslim weaver named Niru and his wife, Nima, in Lehartara, situated in Varanasi. Kabir’s family is believed to have lived in the locality of Kabir Chaura in Varanasi.

Q38. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-IList-II
A. Iqta1. Marathas
B. Jagir2. Delhi Sultans
C. Amaram3. Mughals
D. Mokasa4. Vijayanagara

Codes:

(a) A – 3; B – 2; C – 1; D – 4

(b) A – 2; B – 3; C – 4; D – 1

(c) A – 2; B – 3; C – 1; D – 4

(d) A – 3; B – 2; C – 4; D – 1

Answer: (b) A – 2; B – 3; C – 4; D – 1

Q39. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List-I (Sufi Order)List-II (Sufi Saints)
A.  Qadiriya order1.  Khwaja Nizamuddin
B.  Firdausiya order2.  Shaikh Shahabuddin
C.  Chishtiya order3.  Shaikh Sharfuddin Manairi
D.  Suharawardia order4.  Shaikh Abdul Qadir Gilani

Codes: A B C D

(a)        2 4 3 1

(b)       3 2 4 1

(c)        1 3 2 4

(d)       4 3 1 2

Answer: ​(d)​

Explanation: Shaikh Abdul Qadir Jilani belongs to the Qadiriya order.  Shaikh Sharfuddin Manairi belongs to the Firdausiya order.  Khwaja Nizamuddin belongs to Chishtiya order.  Shaikh Shahabuddin belongs to the Suharawardia order.  Sufi turuq orders may trace many of their original precepts from the Islamic Prophet Muhammad through his cousin and son-in-law Ali ibn Abi Talib, with the notable exception of the Naqshbandi who trace their origins through the first Caliph, Abu Bakr.  Prominent orders include Ba ‘Alawiyya, Chishti, Rifa’i, Khalwati, Mevlevi, Naqshbandi, Nimatullahi, Oveyssi, Qadiria Boutshishia, Qadiriyyah, Qalandariyya, Sarwari Qadiri, Shadhiliyya and Suhrawardiyya.

Q40. Which of the following was not ordered by Alauddin Khalji to control black-marketing and hoarding?

(a) Land revenue should be collected in kind

(b) Cultivators should sell the harvested crops on the field only

(c) Merchants should sell all commodities in the open

(d) More privileges should be given to Khuts and Muqaddams

Answer: (d)

Explanation: In order to accomplish his price control measure, Alauddin promulgated the following seven ordinances according to the Tarikh-i-Firuzhshai:

(i) All food prices were to be fixed;

(ii) A high ranking official was to ensure that no tampering was done;

(iii) Large storages of grain were established in Delhi;

(iv) Grain trade and transport were controlled by the government;

(v) Peasants and traders were prohibited from hoarding grains;

(vi) The collection of revenue was to be made in kind and the government procurement of grain was to be done in the field to eliminate the private storage of grain; and

(vii) A daily status report on market prices had to be submitted to the Sultan.

Q41. Select the correct chronological order of the following reformers of the medieval Bhakti movements by using the code given below:

  1.  Namadeva
  2. ​Vallabhacharya ​
  3. ​Ramananda ​
  4. ​Kabir

Codes:

(a) ​1, 2, 3, 4 ​

(b) ​2, 3, 4, 1 ​

(c) ​3, 4, 1, 2 ​

(d) ​4, 1, 2, 3

Answer: ​(c)

Explanation: The correct chronological order of the reformers of the medieval Bhakti movements is: Ramananda, Kabir, Namdeva, and Vallabhacharya.  Bhakti movement in Medieval India is responsible for the many rites and rituals associated with the worship of God by Hindus, Muslims, and Sikhs of the Indian subcontinent.  For example, Kirtan at a Hindu Temple, Qawalli at a Dargah (by Muslims), and singing of Gurbani at a Gurdwara are all derived from the Bhakti movement of medieval India (800-1700).  “The word bhakti is derived from Bhakta meaning to serve, honour, revere, love, and adore.  Bhakti movement in the twelfth and thirteenth Centuries included the saints such as Bhagat Namdev and Saint Kabir das who insisted on the devotional singing of praises of the lord through their own compositions.

Q42. ​What is the correct chronological sequence of the following saints? ​

  1. ​Ramanuja ​
  2. ​Shankaracharya
  3. Shankaradeva
  4. Dadu ​

(a) ​1, 2, 3, 4 ​

(b) ​4, 3, 2, 1 ​

(c) ​3, 1, 4, 2

​(d) ​2, 1, 3, 4

Answer: ​(d)

Explanation: ​The correct chronological sequences of the saints are: Sankaracharya, Ramanuja, Shankaradeva, and Dadu.  The earliest exponent of the Bhakti movement was Ramanuja who was appointed the successor of his teacher Yamunamuni.  He travelled all over India and ultimately settled down at Srirangam. Namadeva, who flourished in the first part of the fourteenth century, was a tailor who had taken to banditry before he became a saint.  Other Nirguna saints were Dadu Dayal, who founded the Brahma Sampradaya or Parabrahma Sampradaya, Malukdasa a follower of Kabir, Sundardasa and Dharanidasa.

Q43. Who like Dara Shikoh considered Vedas as the revealed book? ​

(a) ​Sheikh Abdul Haqq (Qadiriya)  ​

(b) ​Mirza Mazhar Jan-i-Jahan (Naqshbandiya)  ​

(c) ​Sheikh Kalimuddin (Chistiya)  ​

(d) ​None of these

Answer: ​(b)

Explanation: ​Mirra Marhar Jan-i-Jahan (Naqshbandiya) like Dara Shikoh considered Vedas as the revealed book.

Q44. Which of the following pairs is correctly matched?

(a) Dewan-i-Bandagani – Tughlaq

(b) Dewan-i-Mustakhraj – Balban

(c) Dewan-i-Kohi – AlauddinKhilji

(d) Dewan-i-Arz – Muhammad Tughlaq

Answer: (a) Dewan-i-Bandagani – Tughlaq

Explanation: Dewan-i-Bandagani (Department of Slaves) was constituted by FirozTughlaq;

Dewan-i-Mustakhraj(Dept of Arrears) – AlauddinKhalji;

Dewan-i-Kohi(Dept of Agriculture) – Muhammad Bin Tughlaq; Dewan-i-Arz (Dept of Military) – Balban.

Q45. Who among the following Sufis is known as Mujaddid or reformer? ​

(a) ​Dara Shikoh ​

(b) ​Khwaja Baqi Billah ​

(c) ​Shah Waliullah ​

(d) ​Sheikh Ahmad Sirhindi

Answer: ​(d)​

Explanation: Sheikh Ahmad Sirhindi is known as Mujaddid or reformer.  He is described as Mujaddid Alf Thani meaning the “reviver of the second millennium”, for his work in rejuvenating Islam and opposing the heterodoxies prevalent in the time of Mughal emperor Akbar.

Q46. Guru Granth Sahib in its present form was compiled by

​(a) ​Guru Nanak Dev ​

(b) ​Guru Ramdas ​

(c) ​Guru Arjun Dev

​(d) ​Guru Gobind Singh

Answer: ​(c)

Explanation: The Guru Granth Sahib is the central religious scripture of Sikhism, regarded by Sikhs as the final, sovereign, and eternal Guru following the lineage of the ten human Gurus of the religion. The Adi Granth, its first rendition, was compiled by the fifth guru, Guru Arjan Dev (1564–1606).

Q47. The Qutub Minar was completed by the famous ruler

(a) Qutub-ud-din Aibak

(b) Iltutmish

(c) Firoz Shah Tughlaq

(d) Alauddin Khilji

Answer: (b)

Explanation: The construction of Qutb Minar was begun by Qutub-ud-din Aibak in 1192 and was completed by Iltutmish. The soaring conical tower is an exquisite example of Indo-Islamic Afghan architecture. It is a UNESCO World Heritage Site in Delhi.

Q48. Who was the last ruler of Jaunpur State? ​

(a) ​Muhammad Shah ​

(b) ​Hussain Shah ​

(c) ​Mubarak Shah ​

(d) ​Ibrahim Shah

Answer: ​(b)​

Explanation: Hussain Shah was the last ruler of the Jaunpur State.  During the reign of Husain Shah (1456–76), the Jaunpur army was perhaps the biggest in India, and Husain decided to attempt a conquest of Delhi.  However, he was defeated on three successive attempts by Bahlol Khan Lodi.  Finally, under Sikandar Lodi, the Delhi Sultanate was able to reconquer Jaunpur in 1493, bringing that sultanate to an end.

Q49. Tarikh-e-Ferozshahi was written by ​

(a) ​Al-Utbi

​(b) ​Barni & Afif ​

(c) ​Roomi ​

(d) ​Amir Khusro

Answer: ​(b)​

Explanation: Tarikh-e-Firozshahi was written by Jiyauddin Barni and Afif.  This book gives details from the throating of Balban to the decline of the Tughlaq dynasty.  ​​

Al-Kitāb al-Yamīnī is a history of the early Ghaznavid dynasty, composed in Arabic sometime after 1020 by Al-Utbi.  ​​

Rūmī, also known as Jalālaluddin Muhammad Balkhī, was a 13th-century Persian Sunni Muslim poet, jurist, Islamic scholar, theologian, and Sufi mystic.  His important books are, Early Islamic Mysticism, A Poet and a Mystic: Jalaluddin Rumi, and much more.  ​​Amir Khusrow, was a South Asian Sufi musician, poet, and scholar.  His famous writings are Hasht-Bihisht, The Tale of the Four Dervishes, and The Bag̲ẖ O Bahār: Or, The Garden and the Spring.

Q50. The following item consists of two statements. One labelled the ‘Assertion A’ and the other as ‘Reason R’. You are to examine these two statements carefully and decide if the ‘Assertion A’ and the ‘Reason R’ are individually true and if so, whether the ‘Reason R’ is the correct explanation of the given ‘Assertion A’. Mark your Answer-Sheet accordingly.

Assertion (A): The battle of Khanua was certainly more decisive and significant than the First Battle of Panipat

Reason (R): RanaSanga, the Rajput hero, was certainly a more formidable adversary than Ibrahim Lodi.

Codes:

(a) Both A and R are individually true but R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are individually true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Answer:(a) Both A and R are individually true but R is the correct explanation of A

Explanation: Battle of Khanua (1527, Rana Sanga was defeated by Babar); First Battle of Panipat (1526, Ibrahim Lodhi was defeated by Babur). RanaSangha once defeated Ibrahim Lodhi so R explains A.

Pages ( 3 of 5 ): « Previous12 3 45Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!