Quiz-2: Medieval Indian History MCQ Questions and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Q11. Who wrote Akbarnama?

(a) Akbar

(b)Birbal

(c) Abul Fazal

(d)Bhagavan Das

Answer: (c)

Explanation: The Akbarnama, which literally means Book of Akbar, is the official chronicle of the reign of Akbar, the third Mughal Emperor, commissioned by Akbar himself, by his court historian and biographer, Abul Fazl who was one of the nine jewels in Akbar’s court. It includes vivid and detailed descriptions of his life and times. The first volume of Akbarnama deals with the birth of Akbar, the history of Timur’s family and the reigns of Babur and Humayun, and the Suri sultans of Delhi. The second volume describes the detailed history of the reign of Akbar till 1602 and records the events during Akbar’s reign.

Q12. With reference to Sufism in Indian history, consider the following statements: [2002]

  1. Sheikh AhmadSarhandi was a contemporary of Ibrahim Lodi
  2. Sheikh NasiruddinChirag-I-Dehlavi was a disciple of Sheikh NizamuddinAuliya
  3. Aurangzeb was a contemporary of Sheikh Salim Chisti
  4. Qadiri order of Sufis was first introduced in India by Sheikh Niamutullah and MakhdumMuhammad Jilani

Which of these statements are correct?

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 2 and 4

Answer:(d) 2 and 4

Explanation: Sheikh Ahmad Sarhandi of Naqshbandi order was a contemporary of Akbar and Jahangir. The Qadiri order of Sufis was first introduced in India by Sheikh Nizamatullah (He died in 1430 AD) and Makhdum (or Nasiruddin) Muhammad Jilani (died in 1517).

Q13. The temple built in 1 100 A. D. and dominating all other temples in Bhubaneshwar is

(a) Raja Rani temple

(b) Kandariya Mahadev

(c) Tribhuvaneswara Lingaraja

(d) Mukhteswara

Answer: (c)

Explanation: Lingaraj Temple is a Hindu temple dedicated to Harihara, another name for Shiva, and is one of the oldest temples of Bhubaneswar. Shiva is here worshipped as Tribhuvaneshwara (Master of three worlds, i.e. Heaven, Earth, and Netherworld). The temple is more than 1100 years old, dating back in its present form to the last decade of the eleventh century, though there is evidence that parts of the temple have been there since the sixth century CE as the temple has been emphasized in some of the seventh century Sanskrit texts.

Q14. Nastaliq was:

(a) A Persian script used in medieval India

(b) A raga composed by Tansen

(c) Acess levied by the Mughal rulers

(d) A manual of code of conduct for the Ulemas

Answer: (a) A Persian script used in medieval India

Explanation: It was a Persian script during the Mughal period.

Q15. Who defeated whom in the Second Battle of Tarain (AD 1192)?

(a) Prithviraj defeated Mohammad Ghauri

(b) Mahmud Ghazni defeated Prithviraj

(c) Prithviraj defeated Mahmud Ghazni

(d) Mohammad Ghauri defeated Prithviraj

Answer: (d)

Explanation: In 1192, Ghori after returning to his capital Ghazni challenged Prithviraj at the Second Battle of Tarain where the latter was comprehensively beaten. The victory of Mohammad of Ghur was decisive and laid the foundation of the Sultanate of Delhi.

Q16. Assertion (A): At first the Turkish administration in India was essentially military.

Reason (R): The country was parcelled out as ‘Iqtas‘ among leading military leaders.

(a) Both A and R are true but R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Answer: (a) Both A and R are true but R is the correct explanation of A

Explanation: Iqta is that part of the land granted by the sultan to its military chiefs for maintenance of troopers. The land was taken back when the Iqtadars were not in a position to maintain the army.

Q17. Regarding the Revenue System in the Sultanate period, consider the following statements: ​

  1. ​The revenue system was generally realized at 1/5 of the total produce. ​
  2. ​The Sultans like Ala-ud-Din Khilji and Muhammed Tughlak raised it to 1/2 of the produce. ​

Which of the statements given above is/are correct? ​

(a) ​1 only

​(b) ​2 only ​

(c) ​Both 1 and 2 ​

(d) ​Neither 1 nor 2

Answer: ​(c)

Explanation: ​Land revenue was determined by the different Sultans and ranged from 1/10 to ½ during the Sultanate period.  For example, Ala-ud-Din Khilji charged 50 percent of the agricultural produce as state share.

Q18. In which of the following towns is “Moti Masjid” situated?

(a) Agra

(b) Jaipur

(c) Lahore

(d) Ahmedabad

Answer: (a)

Explanation: The Moti Masjid in Agra was built by Shah Jahan. It earned the epithet Pearl Mosque for it shined like a pearl. It is held that this mosque was constructed by Shah Jahan for his members of royal court.

Q19. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists: [2001]

List-I (Bhakti Saint)List-II (Profession)
A. Namdev1. Barber
B. Kabir2. Weaver
C. Ravidas3. Tailor
D. Sena4. Cobbler

Codes:

(a) A – 2; B – 3; C – 1; D – 4

(b) A – 3; B – 2; C – 4; D – 1

(c) A – 3; B – 2; C – 1; D – 4

(d) A – 2; B – 3; C – 4; D – 1

Answer: (b) A – 3; B – 2; C – 4; D – 1

Explanation: These Bhakti saints were disciples of Saint Ramananda.

Q20. The Horse-Shoe arch was first introduced in the-

​(a) ​Tomb of Iltumish ​

(b) ​Tomb of Ghiyas-ud-din tughlaq ​

(c) ​Alai Darwazah ​

(d) ​Quwwat-ul-islam Mosque

Answer: ​(c)​

Explanation: The Alai Darwaza is a perfect specimen of architecture belonging to the period of the Delhi Sultanate.  The three doorways on the east, west, and south are lofty pointed arches, in the shape of a horseshoe, which rises above the flanking side bays.  It is the first example of this type of architect in India.

Q21. Which Sultan received a robe of honour from the caliph?

(a) Ala-ud-din Khilji

(b) Iltutmish

(c) Balban

(d) Qutub-ud-din Aibak

Answer: (b)

Explanation: Iltutmish received confirmation of his robe of honour and title Nasir Amir al-mu’minin (Helper of the Commander of the Faithful) from the ‘Abbasid Caliph al-Mustansir in 626 (1229) and remained on the throne for twenty-six years. This added an element of strength to Iltutmish’s authority and gave him status in the Muslim world.

Q22. Consider the following statements:

  1. Kitab-i-Nauras, a collection of songs in praise of Hindu deities and Muslim saints, was written by Ibrahim Adil Shah II
  2. Amir Khusrau was the originator in India of the early form of the musical style known as Qawali

Which of these statements is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c) Both 1 and 2

Explanation:  Ibrahim Adil Shah II was the ruler of Bijapur and wrote Kitab-i-Nauras. Amir Khusrau is popularly known as the ‘Father of Qawali‘ in India.

Q23. Which one of the following was the capital of the sultanate during the reign of Iltutmish?

​(a) ​Agra

​(b) ​Lahore

​(c) ​Badaun ​

(d) ​Delhi

Answer: ​(d)​

Explanation: Iltutmish was a slave of Qutb-ud-din Aibak.  He was also his son-in-law and the governor of Badaun.  In AD 1211, he deposed Aram Shah, the successor of Qutb-ud-din, and become king himself.  Iltutmish made Delhi his capital on the place of Lahore.

Q24. The initial design and construction of which massive temple took place during the reign of SuryavarmanII?

(a) Sri Mariamman Temple

(b) Angkor Vat Temple

(c) Batu Caves Temple

(d) Kamakhya Temple

Answer: (b) Angkor Vat Temple

Explanation: Angkorvat temple is the first Hindu temple, dedicated to the god Vishnu. The Buddhist temple was built during the reign of Suryavarman II. It is the world’s largest religious building.

Q25. Consider the following statements: ​

  1. ​Krishnadeva Raya was known as Andhra Bhoja. ​
  2. ​He authored Amuktamalyada’s book on polity in Telugu and also a Sanskrit drama called Jambavati Kalyanam. ​
  3. ​His court was adorned by eight celebrated poets called ‘Ashtadiggajas’. ​

Which of the above statements is/are correct? ​

(a) ​1 and 2 only

​(b) ​3 only ​

(c) ​2 and 3 only

​(d) ​1, 2 and 3

Answer: ​(d)

Explanation: ​Krishnadeva Raya was also known as Andhra Bhoja.  He authored a book named Amuktamalyada and Jambavati Kalyanam.  The group of poets was named ‘Ashtadiggajas’ in his court.  Krishna Deva Raya was an emperor of the Vijayanagara Empire who reigned from 1509–1529 CE.  He is the third ruler of the Tuluva Dynasty.  Presiding over the empire at its zenith, he is regarded as an icon by many Indians.  Krishna Deva Raya earned the titles Kannada Rajya Rama Ramana (lit, “Lord of the Kannada empire”), Andhra Bhoja, and Mooru Rayara Ganda (“King of three Kings”). The emperor obliged and composed Amuktamalyada which is one of the most famous poetic works in the entire Telugu literature.

Pages ( 2 of 5 ): « Previous1 2 3 ... 5Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!