Medieval Indian History MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Medieval Indian History MCQ Questions with Answer
Quiz-1Quiz-2

 

Q81. Directions: Read the following statements carefully and answer the questions accordingly.

Assertion (A):​ Firoz Tughlaq prohibited Muslim women from worshipping at the graves of the saints.  ​

Reason (R): ​Firoz Tughlaq persecuted a number of Muslim sects which were considered heretical by the theologians.

(a) ​Both A and R are true and R correctly explains A.

(b) ​Both A and R are true but R does not explain A.

(c) ​A is true but R is false.

(d) ​A is false but R is true.

Answer: ​(b)​

Explanation: Firoz Shah Tughlaq was the first ruler to forbid women from worshipping at the graves of the saints.  This prohibition was due to his belief that the Shariat did not prescribe the outdoor movement of the women’s lot.

Q82. Which Sultan of Delhi established an employment bureau, a charity bureau, and a charitable hospital?

(a) Firoz Tughlaq

(b) Mohammad Tughlaq

(c) Alauddin Khilji

(d) Balban

Answer: (a)

Explanation: Firuz Shah Tughlaq instituted economic policies to increase the material welfare of his people. Many rest houses (Sarai), gardens, and tombs were built. A number of Madrasas were opened to encourage literacy. He set up hospitals for the free treatment of the poor and encouraged physicians in the development of Unani medicine. He provided money for the marriage of girls belonging to poor families.

Q83. How did Sultan Qutb-ud-din Aibak die? [2003]

(a) He was treacherously stabbed to death by one of his ambitious nobles

(b) He was killed in a battle with Taj-u-din Yildiz, the ruler of Ghazni who entered into a contest with him over the capture of Punjab

(c) He sustained injuries while besieging the fortress of Kalinjarin Bundelkhand and succumbed to them later

(d) He died after a fall from his horse while playing Chaugan

Answer:(d) He died after a fall from his horse while playing Chaugan

Explanation:  Qutbud-din Aibak died after a fall from his horse while playing chaugan (polo) in 1210. He was succeeded by Aram Shah. Qutbud-din Aibak was the founder of the first independent Turkish kingdom in Northern India in 1206.

Q84. Mughal presence in the Red Fordceased with the fall of

(a) Aurangzeb

(b) Muhammad Shah

(c) Shah Alam

(d) Bahadur Shah ‘Zafar’

Answer: (d)

Explanation: The Red Fort is a 17th-century fort complex constructed by the Mughal emperor, Shah Jahan in the walled city of Old Delhi (in present-day Delhi, India) that served as the residence of the Mughal Emperors. It served as the capital of the Mughals until 1857 when Mughal emperor Bahadur Shah Zafar was exiled by the British Indian government.

Q85. Consider the following statements about Sikh Gurus:

  1. Banda Bahadur was appointed as the military leader of the Sikhs by Guru Tegh Bahadur.
  2. Guru Arjun Devbecame the Sikh Guru after Guru Ram Das.
  3. Guru Arjun Dev gave Sikhs their own script Guru Mukhi.

Which of the statements given above is/are correct? [2004]

(a) 1 only

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1 and 2

Answer:(b) 2 and 3

Explanation:  Banda Bahadur was appointed as the military leader of the Sikhs by Guru Gobind Singh and not Guru Tegh Bahadur.

Q86. The famous Hazara Ram temple was built by whom? ​

(a) ​Harihara I ​

(b) ​Devaraya I ​

(c) ​Narshimha Salva ​

(d) ​Krishnadeva Raya

Answer: ​(b)​

Explanation: Hazara Rama Temple was built in the early part of the 15th century by the then king of Vijayanagara, Devaraya II.  The temple is dedicated to Lord Rama, a Hindu deity.

Q87. The Delhi General who successfully advanced up to Madurai was

(a) Khizr Khan

(b) Muhammad Ghori

(c) Malik Kafur

(d) Muhammad bin Tughlaq

Answer:(c)

Explanation: Malik Kafur was a slave who became a head general in the army of Alauddin Khilji, ruler of the Delhi sultanate from 1296 to 1316 AD. Between 1309 and 1311, Malik Kafur led two campaigns in South India. The first was against Warangal and other against Dwar Samudra, Mabar and Madurai.

Q88. In the year 1613, where was the English East India Company given permission to set up a factory (trading post)?

(a) Bangalore

(b) Madras

(c) Masulipattam

(d) Surat

Answer:(d) Surat

Explanation: In 1612 Sir Thomas Roe visited Mughal Emperor Jahangir to arrange for a commercial treaty that would give the company exclusive rights to reside and build factories in Surat and other areas. In return, the company offered to provide the Emperor with goods and rarities from the European market. Jahangir accepted the proposal and the company created trading posts in Surat (where a factory was built in 1613), Madras (1639), Bombay (1668), and Calcutta (1690).

Q89. The founder of the Bahmani Kingdom was

​(a) ​Alauddin Mujahid Shah ​

(b) ​Ahmed Shah ​

(c) ​Alauddin Bahaman Shah ​

(d) ​Tajuddin Firoz Shah

Answer: ​(c)​

Explanation: Alauddin Bahaman Shah was the founder of the Bahmani kingdom.  The Bahmani kingdom was founded in 1347 by Hasan Gangu who revolted and proclaimed his independence from the Sultanate.  He assumed the title of Alauddin Bahmani.  Gulbarga was his capital.

Q90. The foreign traveler who visited India during the Mughal period and who left us an expert’s description of the Peacock Throne was

(a) Geronimo Verroneo

(b) ‘Omrah’ Danishmand Khan

(c) Tavernier

(d) Austin of Bordeaux

Answer:(c)

Explanation: Tavernier gives a detailed and vivid description of the “Peacock Throne” in his book Le Six Voyages de J. B. Tavernier- The Six Voyages of J. B. Tavernier. It was during Tavernier’s sixth voyage to India, which he undertook between 1663 and 1668, he had the privilege of visiting the court of the great Mughal Emperor Aurangzeb, at Jahanabad, at the invitation of the Emperor himself. The main purpose of Tavernier’s invitation to the Emperor’s court, was for the Emperor to inspect whatever jewels Tavernier had brought from the west, with a view of purchasing them. The description of the throne appears in Chapter VIII of Volume II of his book, which concerns preparations for the Emperor’s annual birthday festival, during which he is solemnly weighed every year, and also about the splendor of his thrones and the magnificence of his court. Tavernier’s account of the Peacock Throne is the most comprehensive account of the throne available to modern historians.

Pages ( 9 of 10 ): « Previous1 ... 8 9 10Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!