Medieval Indian History MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Medieval Indian History MCQ Questions with Answer

 

Q71. Which type of work was looked after by the department of Diwan-i-Kohi under Muhammad Tughlaq?

(a) ​Agriculture

​(b) ​Army ​

(c) ​Justice ​

(d) ​Royal correspondence

Answer: ​(a)​

Explanation: Agriculture was looked after by the department of Diwan-i-kohi under Muhammad Tughlaq.

Q72. The Sikh military sect ‘the Khalsa’ was introduced by—

(a) Har Rai

(b) Harkishan

(c) Gobind Singh

(d) Tegh Bahadur

Answer: (c)

Explanation: Khalsa is the collective body of Singhs and Kaurs represented by the five beloved-ones and is the final temporal Guru/leader of the Sikhs. It was inaugurated on March 30, 1699, by Guru Gobind Singh, the tenth Sikh Guru. The Khalsa is responsible for all executive, military and civil authority.

Q73. Assertion (A): Emperor Akbar marched towards Afghanistan in 1581 with a huge army.

Reason (R): He was on his way to reclaim his ancestral country of Ferghana in Central Asia. [2003]

(a) Both A and R are individually true but R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are individually true but R is not thecorrect explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Answer:(c) A is true but R is false

Explanation: A is correct as Akbar marched towards Afghanistan in 1581 to conquer Kabul to expand his kingdom. R is incorrect as he had no intention to reclaim his ancestral country of Ferghana.

Q74. Shivaji ceded the forts to the Mughals by the treaty of—

(a) Chittor

(b) Pune

(c) Purandar

(d) Torna

Answer: (c)

Explanation: The Treaty of Purandar was signed on June 11, 1665, between the Rajput ruler Jai Singh-I, who was commander of the Mughal Empire, and Maratha Chhatrapati Shivaji Maharaj. According to this treaty, Shivaji kept twelve forts, along with an area worth an income of one lakh hun, while rest of his forts were ceded to the Mughals. Along with these requirements, Shivaji agreed to visit Agra to meet Aurangzeb for further political talks.

Q75. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List-IList-II
A.  Alauddin Khilji1.  Agra
B.  Ghiyasuddin Tughlaq2.  Siri Fort
C.  Feroz Shah Tughlaq3.  Tughlaqabad
D.  Sikander Lodi4.  Hissar

Codes: A B C D

(a)        1 2 3 4

(b)       2 1 3 4

(c)        2 3 4 1

(d)       2 4 3 1

Answer: ​(c)​

Explanation: Alauddin Khilji built the Siri Fort.  Ghiyasuddin Tughlaq established Tughlaqa-bad.  Feroz Shah Tughlaq established Hiaar.  Sikander Lodi established the Agra city.  Siri Fort, in the city of New Delhi, was built during the rule of Ala-ud-Din Khalji of the Delhi Sultanate to defend the city from the onslaught of the Mongols.  Tughlaqabad Fort is a ruined fort in Delhi, stretching across 6. 5 km, built by Ghiyas-ud-din Tughlaq, the founder of Tughlaq dynasty, of the Delhi Sultanate of India in 1321, as he established the fifth historic city of Delhi, which was later abandoned in 1327.

Q76. Who was the Guru of Kabir?

(a) Ramanuja

(b) Ramananda

(c) Vallabhacharya

(d) Namadeva

Answer: (b)

Explanation: The early spiritual training of Kabir came from Ramananda, who became his guru when Kabir was still a child. There are various versions of how Ramananda came to accept Kabir as his disciple. What all the versions agree is that Kabir tricked Ramananda into giving him a mantra for meditation, which forced him to accept Kabir as his disciple.

Q77. Which crops were not cultivated in India during the Sultanate period? ​

  1. ​Potato
  2. ​​Barley ​
  3. ​Sesame
  4. ​​Maize ​

Select your answer using the codes given below:

Codes: ​

(a) ​1, 2, 3 ​

(b) ​1, 2 ​

(c) ​1, 4

​(d) ​3, 4

Answer: (c)

Q78. . Battle of Dharmat was fought between: [2003]

(a) Muhammad Ghori and Jai Chand

(b) Babur and Afghans

(c) Aurangzeb and Dara Shikoh

(d) Ahmad Shah Durrani and the Marathas

Answer:(c) Aurangzeb and Dara Shikoh

Explanation:  The battle of Dharmat was fought between Aurangzeb and DaraShikoh in 1658 for Shahjahan’sthrone. Dara Shikoh was defeated by Aurangzeb.

Q79. The reputed musician duo, Tansen and Baiju Bawra, flourished during the reign of—

(a) Jahangir

(b) Bahadur Shah Zafar

(c) Akbar

(d) Shah Jahan

Answer: (c)

Explanation: Tansen was among the Navaratnas (nine jewels) at the court of the Mughal Emperor Akbar. Like Tansen, the musician at the court of Mughal Emperor Akbar, Bawra was a disciple of Swami Haridas (1512– 1607). He was the court musician of Raja Mansingh of Gwalior.

Q80. How did the Mughal Emperor Jahandarshah’s reign, come to an early end? [2003]

(a) He was deposed by his Wazir

(b) He died due to a slip while climbing down the steps

(c) He was defeated by his nephew in a battle

(d) He died of sickness due to drinking

Answer:(c) He was defeated by his nephew in a battle

Explanation:  He was defeated by his nephew, Farrukh Siyyar with the help of Sayyid Brothers.

Pages ( 8 of 10 ): « Previous1 ... 7 8 910Next »
error: Content is protected !!