Medieval Indian History MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Medieval Indian History MCQ Questions with Answer

 

Q51. Head of the military department under the recognized central machinery of administration during Akbar’s reign was:

(a) Diwan

(b) Mir Bakshi

(c) Mir Saman

(d) Bakshi

Answer:(b) Mir Bakshi

Explanation: He was the head of the military and intelligence department. He was not the Commander-in-Chief but was the paymaster-general. All intelligence officers (bands) and news-reporters (Waqia-navis) reported to him.

Q52. The dead body of Babar by his own choice lies buried in

(a) Agra

(b) Farghana

(c) Samarqand

(d) Kabul

Answer: (d)

Explanation: Babur died at the age of 47 in 1531. Though he wished to be buried in his favourite garden in Kabul, a city he had always loved, he was first buried in a mausoleum in the capital city of Agra. His remains were later moved to Bagh-e Babur (Babur Gardens) in Kabul, Afghanistan.

Q53. Which one of the following pairs of composers in different languages and their works on the Mahabharata theme is correctly matched?

(a) Sarladasa–Bengali

(b) Kasirama–Oriya

(c) Tikkana–Marathi

(d) Pampa–Kannada

Answer:(d) Pampa–Kannada

Explanation: Pampa was a Kannada poet whose works reflected his philosophical beliefs. VikramarjunaVijaya, also known as Pampa Bharata, is a Kannada version of the Mahabharata of Vyasa.

Q54. Who among the following had joined Akbar’s Din-i-Ilahi?

​(a) ​Birbal ​

(b) ​Bhagwan Das

​(c) ​Man Singh ​

(d) ​Surjan Rai

Answer: ​(a)​

Explanation: Birbal had joined Akbar’s Din-i-Ilahi.  Akbar had started a religion called Din-i-Ilahi, which acknowledges Akbar as God’s representative on earth and had a combination of Hindu and Muslim beliefs.  In the Ain-i-Akbari (The Institutes of Akbar), it is mentioned that Birbal was one of the few people other than Akbar who were its followers, besides being the only Hindu.

Q55. . Match the capitals of the ruling dynasties of early Medieval India:

I                                         II

A. Pratiharas               1. Kannauj

B. Chandellas              2. Khajuraho

C. Parmars                   3. Dhar

D. Chalukyas               4. Anhilwad

(a) A-1, B-2, C-3, D-4

(b) A-1, B-3, C-4, D-2

(c) A-2, B-4, C-1, D-3

(d) A-2, B-1, C-3, D-4

Answer: (a)

Explanation: Kannauj: Kannuaj remained a focal point for the three powerful dynasties, namely the Gurjara Pratiharas, Palas and Rashtrakutas, between the 8th and 10th centuries; Khaujraho: was the cultural capital of Chandel Rajputs, a Hindu dynasty that ruled this part of India from the 10-12th centuries; Dhar: seat of rule of the Parmar Rajputs; and Ahilwara: Chalukyas.

Q56. Who among the following was the first Bhakti saint to use Hindi for the propagation of his message?

(a) Dadu

(b) Kabir

(c) Ramananda

(d) Tulsidas

Answer:(c) Ramananda

Explanation: Ramananda (1360-1470) was the first Bhakti saint to use Hindi for the propagation of his message.

Q57. The famous ‘Jama-Masjid’ of Delhi was built by ​

(a) ​Humayun ​

(b) ​Akbar

​(c) ​Shahjahan ​

(d) ​Aurangzeb

Answer: ​(c)

Explanation: ​The largest mosque in India, Jama Masjid in Delhi, was built by Mughal emperor, Shahjahan in 1656 AD.  The mosque in Old Delhi, displaying both Hindu and Islamic styles of architecture, was built to replicate Moti Masjid at Red Fort in Agra.

Q58. Before assuming the office of the Sultan of Delhi Balban was the Prime Minister of Sultan

(a) Nasir-ud-din

(b) Qutub-ud-din-Aibak

(c) Bahram Shah

(d) Aram Shah

Answer: (a)

Explanation: Balban was initially the Prime Minister of Sultan Nasiruddin Mahmud from 1246 to 1266 and married his daughter. Since Sultan Nasiruddin did not have male heir, after his death, Balban declared himself the Sultan of Delhi. Balban ascended the throne in 1266.

Q59. Which is the holy book of the Sikh religion?

(a) Bhagwad Gita

(b) Baani

(c) Gurmukhi

(d) Guru Granth Sahib

Answer: (d)

Explanation: Guru Granth Sahib is the central religious text of Sikhism, considered by Sikhs to be the final, sovereign guru among the lineage of 11 Sikh Gurus of the religion. It is a voluminous text of 1430 pages, compiled and composed during the period of Sikh gurus from 1469 to 1708.

Q60. Which among the following was also known as bandobast system? ​

(a) ​Zabti

​(b) ​Dahsala

​(c) ​Nasaq ​

(d) ​Kankut

Answer: ​(b)

Explanation: ​Dahsala was also known as bandobast system.  In 1580, Akbar instituted a new system called the Dahsala or the Bandobast Arazi or the Zabti system.  Under this, the average produce of different crops as well as the average prices prevailing over the last ten years was calculated.  One-third of the average produce was the state share, which was, however, stated in cash.

Pages ( 6 of 10 ): « Previous1 ... 5 6 7 ... 10Next »
error: Content is protected !!