Math, Science and Pedagogy MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Math, Science and Pedagogy MCQ Question with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q61. Carbohydrates are stored in plants and animals in the form of

(a) Cellulose and glucose

(b) Cellulose and glycogen

(c) Starch and glycogen

(d) Starch and glucose

Answer: (c) Starch and glycogen

Q62. Which of the following statement is incorrect for states of matter?

(a) Bose-Einstein condensate is formed by heating gas of extremely low density

(b) The forces of attraction between the gas particles are very less

(c) Plasma consists of super energetic and super excited parties

(d) The plasma glows with a special colour depending on the nature of the gas

Answer: (a) Bose-Einstein condensate is formed by heating gas of extremely low density

Q63. Some acids are strong and some are weak. The strength of an acid depends upon the certain ion produces in water. That ion is

(a) Hydrogen ion

(b) Oxygen ion

(c) Chlorine ion

(d) Metal ion

Answer: (a) Hydrogen ion

Q64. Which among the following is not a single flower, but a group of flowers?

(a) Rose

(b) Datura

(c) China rose

(d) Sunflower

Answer: (d) Sunflower

Q65. The Mountaineers need to carry oxygen cylinders while climbing. This is because with them :

(a) The temperature of the air is much higher than that on the ground level

(b) No air is present at an altitude more than sea level

(c) The amount of air available to a person for breathing is less than that available at ground level

(d) The pressure is extensively lower than that on the ground level

Answer: (c) The amount of air available to a person for breathing is less than that available at ground level

Q66. Pyorrhea is caused by

(a) Bacteria

(b) Fungi

(c) Helminth

(d) Protozoan

Answer: (d) Protozoan

Q67. Which of the following changes when a particle is moving with uniform velocity?

(a) Velocity

(b) Position

(c) Speed

(d) Acceleration

Answer: (b) Position

Q68. Choose the odd one out from the following options.

  1. Receptacle    2. Sepals   3. Self-pollination    4. Pistil      5. Cockroach

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 4 and 5

Answer: (b) 3 and 4

Q69. Which amongst the following statement is incorrect about science?

(a) Science is cumulative and endless series of empirical observations

(b) Science is bringing all phenomena is happening around

(c) Science is based on the formation of concepts and theories

(d) Science is the process of acquiring and defining knowledge

Answer: (c) Science is based on the formation of concepts and theories

Q70. The Aim of science teaching at the primary level are

(a) Knowledge ­­– Comprehension – Application

(b) Abilities – Praises – use of leisure time

(c) Skills – Interests – Articulation

(d) None of the above

Answer: (a) Knowledge ­­– Comprehension – Application

Q71. Which one of the following is a group of oligosaccharides?

(a) Starch, lactose, and maltose

(b) Starch, sucrose, and fructose

(c) Glucose, fructose, and cellulose

(d) Sucrose, lactose, and maltose

Answer: (d) Sucrose, lactose and maltose

Q72. Read the following statement(s)

  1. Gases are soluble in liquids as well as in solids
  2. Gases are which form ions in the solvent are soluble in that solvent
  3. Gases which can be liquefied easily are more soluble in water than the other gases which are not liquefied easily.

Which of statement(s) given is/are correct

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) Only 1

(d) All of the above

Answer: (b) 2 and 3

Q73. HCL acid is produced in our stomach to digest food, still, it is not considered as an organic acid. Why

(a) It does not have a carbon atom

(b) It does not have a carboxylic group

(c) It does not produce H+ ions in water

(d) All of the above

Answer: (a) It does not have a carbon atom

Q74. Which one of the following statements is correct relating to unicellular prokaryotic and Eukaryotes?

(a) Animal and plant cells are Eukaryotes and prokaryotic respectively

(b) The cell was first observed by Louis Pasteur in 1665

(c) Living cells are classified into prokaryotic and Eukaryotes on the basis of mode of nutrition

(d) Prokaryotic lack membrane-bound organelles, while Eukaryotas have well-defined cellular organelles

Answer: (d) Prokaryotic lack membrane-bound organelles, while Eukaryotas have well-defined cellular organelles

Q75. Out of the following polymers identify the one which is made up of at least two types of monomers

(a) Nylon-6

(b) Perspex

(c) Teflon

(d) Melamine

Answer: (d) Melamine

Q76. Which hormone causes the formation of concentrated urine during water scarcity?

(a) ADH

(b) Adrenaline

(c) Thyroxin

(d) Oxytocin

Answer: (a) ADH

Q77. The response generated by our nervous system can be classified into

(a) Reflex action

(b) Voluntary actions

(c) involuntary actions

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q78. Which of the following is the first antibiotic?

(a) Streptomycin

(b) Tetracycline

(c) Penicillin

(d) Erythromycin

Answer: (c) Penicillin

Q79. DPT vaccine is administered to prevent diseases like

(a) Dengue, polio and tetanus

(b) Diphtheria, pertussis and tetanus

(c)  Dengue, pertussis and typhoid

(d) Diphtheria, pertussis and typhoid

Answer: (b) Diphtheria, pertussis and tetanus

Q80. Shape of aeroplanes are defined to reduce

(a) Momentum

(b) Motion

(c) Drag

(d) Energy

Answer: (c) Drag

Q81. Work is the product of

  1. Mass
  2. Velocity
  3. Force
  4. Displacement

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) 1 and 3

Answer: (c) 3 and 4

Q82. A man cannot see an object distinctly at a distance less than 1 meter. He is suffering from

(a) Myopia

(b) Astigmatism

(c) Hypermetropia

(d) Distortion

Answer: (c) Hypermetropia

Q83. The movement of air due to atmospheric pressure is called

(a) Wind

(b) Air current

(c) Cyclone

(d) None of the these

Answer: (a) Wind

Q84. Earthquakes can cause

(a) Land slides

(b) Floods

(c) Tsunamis

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q85. We cannot hear any sound on the moon’s surface because of

(b) Absence of life

(b) ) Absence of material medium

(c) ) Absence of water

(d) Presence of mountains

Answer: (b) Absence of material medium

Q86. Which of the following is not an example of fertilizer?

(a) Potash

(b) NPK

(c) Ferrous Sulphate

(d) Ammonium Sulphate

Answer: (c) Ferrous Sulphate

Q87. The taxonomy of educational objectives is written by

(a) Benjamin S. Bloom

(b) Piaget

(c) Kohlberg

(d) B.F Skinner

Answer: (a) Benjamin S. Bloom

Q88. The best method for developing understanding in children is

(a) Help them carrying out scientific experiments

(b) Stay them away from experiments

(c) Make them busy in social activities

(d) Stay them away from social activities

Answer: (a) Help them carrying out scientific experiments

Q89. Which type of approach should be followed to teach all branches of science?

(a) Spiral approach

(b) Unitary approach

(c) Self-directed approach

(d) None of the above

Answer: (b) Unitary approach

Q90. Teaching science classified into how many types

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 5

Answer: (a) 2

 

 

Pages ( 3 of 3 ): « Previous12 3

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!