Math, Science and Pedagogy MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Math, Science and Pedagogy MCQ Question with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q31. The permanent magnets are kept with soft iron pieces at ends as keepers

(a) to magnetize the soft iron pieces

(b) to avoid self-demagnetization

(c) to increase the strength of pieces

(d) for physical s safety of the magnet

Answer: (b) to avoid self-demagnetization

Q32. An astronaut in a spaceship see outer space as

(a) white

(b) black

(c) blue

(d) red

Answer: (b) black

Q33. One day you wake with a sore throat and runny nose. Your doctor takes a swab from your throat, sent it to a lab and telephones you the next day to say that antibiotics will not help you get better.

Which of the following is the most likely reason for the doctor’s statement?

(a)Having waited a day, it is too late to take an antibiotic

(b) You need an antiseptic, not an antibiotic

(c) You need to be vaccinated instead of taking an antibiotic

(d) You are infected by a virus

Answer: (d) You are infected by a virus

Q34. Teaching a concept of photosynthesis may be taught appropriately by which approach of science teaching?

(a) Teacher centred approach

(b) Learner-centered approach

(c) By both the above approaches

(d) None of the above

Answer: (b) Learner-centered approach

Q35. Consider the following statements

I. Carbon dioxide is one of the greenhouse gases.

II. An increase in the carbon dioxide content in the atmosphere would cause more heat to be retained by the atmosphere and lead to global warming.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only I

(c) I and II

(b) Only II

(d) None of these

Answer: (c) I and II

Q36. “There should be continuous as well as periodic assessment” indicates

(a) unit test and term-end test

(c) only unit test

(b) term end test and unit test

(d) only term-end test.

Answer: (a) unit test and term-end test

Q37. Match the following

AlloyUse
A. Stainless steela. Utensils, pipes, nu
B. Duraluminb. Coins
C. Bronzec. Knives or blades
D. Brassd. Rockets

Codes: A B C D

(a)        a b c d

(b)       a c b d

(c)       d c b a

(d)      c d b a

Answer: (d)

Q38. A teacher wants to show the presence of starch and proteins in different food items. She gathers all the materials required to carry out the test as teaching aids. The learning objectives of the topic she wants to achieve can best be achieved by

(a) performing experiments in front of the class

(b) providing materials to the class students and asking them to test by themselves in the group.

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Answer: (c) Both (a) and (b)

Q39. Other than spreading malaria, anopheles mosquitoes are also vectors of

(a) dengue fever

(b) encephalitis

(c) filariasis

(d) yellow fever

Answer: (c) filariasis

Q40. Which metal is the best conductor of electricity?

(a) Sodium

(b) Gold

(c) Aluminum

(d) Silver

Answer: (d) Silver

Q41. 2KCIO3 → 2KCI+3O2

The above reaction is an example of a

(a) combination reaction

(b) decomposition reaction

(c) displacement reaction

(d) double displacement reaction

Answer: (b) decomposition reaction

Q42. Which of the following is/are the innovations in the teaching of Science?

(a) Interaction analysis and teachers behaviour modifications and T-group training

(b) Simulated teaching and programmed instruction

(c) Microteaching and team teaching

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Q43. By mistake, a voltmeter is connected in series and a meter is connected in parallel with resistance in an electrical circuit, what will happen to the instruments?

(a) Voltmeter is damaged

(b) Ammeter is damaged

(c) Both are damaged

(d) None of them are damaged

Answer: (d) None of them are damaged

Q44. Find out the wrong statement from the following

(a) White revolution is meant for an increase in milk production

(b) Blue revolution is meant for an increase in fish production

(c) Increasing food production without compromising with environmental quality is called sustainable agriculture

(d) None of the above

Answer: (d) None of the above

Q45. How many objectives are there in the cognitive domain of taxonomy given by bloom?

(a) 6

(b) 5

(c) 4

(d) 7

Answer: (a) 6

Q46. Which of the following will be the tools and techniques of formative evaluation under the CCE scheme for the scholastic aspects?

(a) Projects, surveys, exploration

(b) Observations, experimentation

(c) Anecdotal records & portfolios

(d)  All of the above

Answer: (d)  All of the above

Q47. Tincture of iodine has antiseptic properties. This solution is made by dissolving

(a) iodine in potassium iodide

(b) iodine in Vaseline

(c) iodine in water

(d) iodine in alcohol

Answer: (d) iodine in alcohol

Q48. Which of the following cell organelle is without a cell membrane?

(a) Ribosome

(c) Chloroplast

(b) Golgi apparatus

(d) Nucleus

Answer: (a) Ribosome

Q49. A person met with an accident in which two long bones of hand were dislocated. Which among the following may be the possible reason?

(a) Tendon break

(b) Ligament break

(c) Break of skeletal muscle

(d) Areolar tissue break

Answer: (b) Ligament break

Q50. Continuous and comprehensive evaluation refers to

(a) school-based evaluation of teachers

(b) school-based evaluation of students

(c) school-based evaluation that covers all aspects of teachers and students development

(d) school-based evaluation that covers all aspects of students development

Answer: (d) school-based evaluation that covers all aspects of students development

Q51. Pine, fir, spruce, cedar, larch, and cypress are the famous timber yielding plants of which several also occur widely in the hilly regions of India. All these belong to

(a) angiosperms

(b) monocotyledon

(c) gymnosperms

(d) dicotyledons

Answer: (c) gymnosperms

Q52. Most fish do not sink in water because of the presence of

I. Swim bladder

II. Air sacs

III.  The air in spongy bones

Which of the statements given above is/are correct?

(a) I and II

(b) II and III

(c) I, II and III

(d) Only I

Answer: (d) Only I

Q53. Which of the following chemicals are not used for glazing ceramics?

I. Calcium oxide

II. Magnesium oxide

III. Tin oxide

IV. Iron oxide

(a) I and II

(c) I, II and III

(b) II and III

(d) I, II and IV

Answer: (d) I, II and IV

Q54. Hoshangabad Science Teaching Project (HSTP) was based on which of the following method of teaching Science?

(a) Lecture method

(b) Discovery method

(c) Lecture-demonstration

(d) Programmed learning

Answer: (b) Discovery method

Q55. Our skin, when exposed to excess sunlight become dark. This is because our skin p pigments called

(a) flavoxanthin

(b) carotene

(c) melanin

(d) xanthophylls

Answer: (c) melanin

Q56. People are appropriately regarded as mentally retarded if

I. They obtain IQs below 70 of an appropriate intelligence test.

II. They have damaged the brain.

III. Their adaptive skills are inadequate to cope with ordinary daily task codes:

(a) I and true

(b) I and III are true

(d) All are true

(c) III alone is true

Answer: (b) I and III are true

Q57. A positive charge enters a uniform magnetic field as shown. What is the direction of the magnetic force?

×       ×       ×       ×       ×

×       ×       ×       ×       ×

Q0 ——->

×       ×       ×       ×       ×

(a) Out of the page

(c) Downwards

(b) Into the page

(d) Upwards

Answer: (d) Upwards

Q58. The curriculum of the teaching of Science in Eklavya Project was based on

(a) Product approach

(b) Process approach

(c) Process and Product approach

(d) Teacher centred approach

Answer: (b) Process approach

Q59. When seen in a green light, the saffron and green portions of our national flag will appear as

(a) black and green respectively

(b) black

(c) green

(d) green and yellow respectively

Answer: (a) black and green respectively

Q60. Match the following

List-II (Type of Reaction)List I (Example of Reaction)
A. Fe(s) + CuSO4 (ag) → FeSO4(aq) + Cu(s)a. Decomposition Reaction
B. AgNO3 + HCl → AgCI+HNO3b. Precipitation Reaction
C. CH4 (g)+ 2O2(g) → CO2 (g) + 2H2O(g)c. Combustion Reaction
D. 2AgCl(s) → 2Ag(s)+ Cl2(g)d. Displacement Reaction

Codes:     A   B   C   D

(a)            a   b   c   d

(b)            d   b   c  a

(c)            d   c    b  a

(d)            a   c   b   d

Answer: (b)

Pages ( 2 of 3 ): « Previous1 2 3Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!