Indian Geography MCQ Questions with Answer for Competitive Exam

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Indian Geography MCQ Questions with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q26. Which of the following is not produced in the season of Kharif?

(a) Millet and Rice

(b) Maize and Jowar

(c) Jau and Mustard

(d) Jowar and Rice

Answer: (c)

Explanation: Kharif crops are sown when the southwest monsoon reaches India and harvested at the time of its reversal. That means it is sown from the month of May to July and harvested from September to October-November. The main crops of the Kharif season are rice, millet, jute, maize and cotton.

Q27. Consider the following statements:

  1. In India, Red Panda is naturally found in the Western Himalayas only.
  2. In India, Slow Loris lives in the dense forests of the North East.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

Explanation: Red Panda is found in the mountains of Nepal, northeastern India, China, Bhutan and Slow Loris lives in the dense forest of the northeast, dense forest of Assam. Red Panda is found in Eastern Himalayas, China, Bhutan and slow loris in the dense forest of northeast Assam.

Q28. Agricultural commodities are graded with:

(a) ISI

(b) Eco-products

(c) AGMARK

(d) Green Product

Answer: (c)

Explanation: AGMARK is a certification given to agricultural commodities in order to comply with Agricultural Products Act 1986. It is given for the assurance of quality.

Q29. Among the following states, which one has the most suitable climatic conditions for the cultivation of a large variety of orchids with a minimum cost of production and can develop an export-oriented industry in this field? ​

(a) ​Goa ​

(b) ​U. P.

​(c) ​M. P

​(d) ​Arunachal Pradesh

Answer: (d) ​

Explanation: Arunachal’s rich and colourful orchids find a place of pride. Out of about a thousand species of orchids in India, over 600 are to be found in Arunachal alone. Hence this state can rightly be called the “Orchid Paradise” of our country. These are colourful, spectacular and some bear exotic names such as Sita-Pushpa and Draupadi-Pushpa which were believed to have been worn by Sita and Draupadi for ornamentation. Many of these orchids are rare, endangered and highly ornamental with long-lasting flower qualities. Amongst the orchids, as many as 150 species are ornamental and commercially important.

Q30. The soil found in the Eastern and Western coasts of India is _____.

(a) Red Rocky

(b) Laterite

(c) Black Cotton

(d) Alluvial

Answer: (b)

Explanation: Lateritic soil which is formed by the process of leaching is predominant on the Eastern and Western coast of India. This soil is found in regions having high temperatures and high rainfall.

Q31. Which one among the following has the maximum number of National Parks?

(a) Andaman and Nicobar Islands

(b) Arunachal Pradesh

(c) Assam

(d) Meghalaya

Answer: (a)

Explanation: Andaman and Nicobar have 9 national parks; Assam has 6, Arunachal Pradesh and Meghalaya both have 2 each.

Q32. “Tin Bigha” corridor connects-

(a) India and Pakistan

(b) India and China

(c) Bangladesh and Pakistan

(d) Bangladesh and India

Answer: (d)

Explanation: Tin Bigha Corridor is a strip of land in West Bengal on the Indian border which was leased to Bangladesh in 2011 so as to provide it access to its Dahagram–Angarpota enclaves.

Q33. Which of the following statements are correct?

​1. ​Assam produces nearly 80% of jute in India.  ​

2. ​Jute grows well on loamy soil.

​3. ​Hot and humid conditions are ideal for growing jute.  ​

4. ​Jute is commonly cultivated with wheat in rotation. ​

Select the correct answer using the code given below:

​(a) ​1, 2 and 3

​(b) ​2, 3 and 4

​(c) ​2 and 3 only

​(d) ​1 and 4 only

Answer: (c)

Explanation: ​In India, Jute (corchorus spp) is produced in West Bengal (1st rank}, Bihar and Assam mainly. Jute grows well in loamy soils under hot and humid conditions-as ideal climatic conditions. Generally, Maize/Moong/Urd (spring season) -Jute-Rice crop rotation is followed, while Jute rice-wheat rotation is followed on less amount.

Q34. Which of the following is not correctly matched? ​​​​​Revolution – Related to

(a) ​ Golden – Horticulture

(b) ​ White – Milk

(c) ​ Blue – Poultry

(d) ​ Green – Agriculture

Answer: (c) ​

Explanation: The Blue Revolution envisages the transformation of the fisheries sector with increased investment, better training and development of infrastructure on the lines of the white revolution which transformed India’s dairy sector.

Q35. ​‘Pusa Sindhu Ganga’ is a variety of—

​(a) ​Wheat ​

(b) ​Paddy ​

(c) ​Lentil

​(d) ​Gram

Answer: ​(a)

Explanation: ​‘Pusa Sindhu Ganga’ is a variety of wheat.

Q36. How many islands are there in Lakshadweep?

(a) 17

(b) 27

(c) 36

(d) 47

Answer: (c)

Explanation: Lakshadweep is a coral archipelago that consists of 36 islands. Its capital is Kavaratti. It is separated into two groups of islands namely Amindivi Islands and Laccadives by 10º Channel.

Q37. Consider the following regions:

  1. Eastern Himalayas
  2. Eastern Mediterranean region
  3. North-Western Australia

Which of the above is/are Biodiversity Hotspot(s)?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

Explanation: Eastern Himalayas and Eastern Mediterranean region are Biodiversity hotspots. The Southwest part of Australia has hotspots.

Q38. A pass in Himachal Pradesh is –

(a) Shipkila

(b) Zoji la

(c) Nathula

(d) Jelep la

Answer: (a)

Explanation: Shipkila pass in Himachal Pradesh is a border post on India China border. The penetration of the Sutlej River into India takes place through this pass.

Q39. Following are the characteristics of an area in India:

  1. The hot and humid climate
  2. Annual rainfall 200 cm
  3. Hill slopes up to an altitude of 1100 metres
  4. The annual range of temperature is 15°C to 30°C.

Which one among the following crops is you most likely to find in the area described above?

(a) Mustard

(b) Cotton

(c) Pepper

(d) Virginia tobacco

Answer: (c)

Explanation: Pepper is grown mainly as a rain-fed crop. Pepper requires heavy rainfall (150 – 250 cm) high humidity and a warm climate. Thrives best on virgin soils rich in humus content and the crop can be grown at elevations up to 1500 m.

Q40. Match with correct pairs-

List-1List-2
A. Pulicat Lake1. Orissa
B. Chilka Lake2. Rajasthan
C. Wular Lake3. Tamil Nadu
D. Sambhar Lake4. Kashmir

Codes: A B C D

(a)        3 1 4 2

(b)        3 4 2 1

(c)        4 1 3 2

(d)        1 2 4 3

Answer: (a)

Explanation: Pulicat Lagoon is the second largest brackish water lagoon in India, after Chilika LakePulicat Lagoon is considered to be the second-largest brackish water. It was located on Coromandel Coast, Andhra Pradesh and Tamil Nadu border.

Chilika Lake is a brackish water lagoon, spread over the Puri, Khurda and Ganjam districts of Odisha state on the east coast of India, at the mouth of the Daya River, flowing into the Bay of Bengal, covering an area of over 1,100 km. It is the largest coastal lagoon in India and the second largest brackish water lagoon in the world.

Wular Lake is one of the largest freshwater lakes in Asia. It is sited in Bandipora district in Jammu and Kashmir, India.

The Sambhar Salt Lake, India’s largest inland salt lake, is located 80 km southwest of the city of Jaipur and 64 km northeast of Ajmer, Rajasthan. It surrounds the historical Sambhar Lake Town.

Q41. Which Himalayan peak is also called as Sagarmatha-

(a) Nanga Parvat

(b) Dhaulagiri

(c) Mt. Everest

(d) Kanchenjunga

Answer: (c)

Explanation: Sagarmatha is the Nepalese name of Mount Everest. It is the highest peak in the world with a height of about 8850m.

Q42. Consider the following statements:

  1. The boundaries of a National Park are defined by legislation.
  2. A Biosphere Reserve is declared to conserve a few specific species of flora and fauna.
  3. In a Wildlife Sanctuary, limited biotic interference is permitted.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

Explanation: The fixed boundary of a National Park is described in the Wildlife Protection Act, 1972. The legislation states the actual area of the National Park which is notified by the state government. A biosphere reserve conserves an ecosystem and not just a few specific species of plants and animals.

Q43. Green Revolution was the result of the adoption of the New Agricultural Strategy which was introduced in the 20th Century during the decade of​​​

(a) ​Fifties ​

(b) ​the Sixties

​(c) ​the Seventies

(d) ​the Eighties

Answer: (b)

Explanation: The Green Revolution, or the Third Agricultural Revolution, is a set of research technology transfer initiatives occurring between 1950 and the late 1960s, that increased agricultural production worldwide, beginning most markedly in the late 1960s. The initiatives resulted in the adoption of new technologies, including high-yielding varieties (HYVs) of cereals, especially dwarf wheat and rice.

Q44. Which is the easternmost peak of Himalaya?

(a) Namcha Barwa

(b) Annapurna

(c) Kanchenjunga

(d) Mt.Everest

Answer: (a)

Explanation: The easternmost peak of the Himalayas is Namcha Barwa from where the Brahmaputra River enters India. The westernmost peak is Nanga Parbat.

Q45. India is a party to the Ramsar Convention and has declared many areas as Ramsar sites. Which of the following statements best describes how we should maintain these sites in the context of this convention?

(a) Keep all the sites completely inaccessible to man so that they will not be exploited.

(b) Conserve all the sites through an ecosystem approach and permit tourism and recreation only.

(c) Conserve all the sites through ecosystem approach for a period without any exploitation, with specific criteria and specific period for each site, and then allow sustainable use of them by future generations.

(d) Conserve all the sites through an ecosystem approach and allow their simultaneous sustainable use.

Answer: (d)

Explanation: Ramsar convention describes conserving all the sites through an ecosystem approach and allows their simultaneous sustainable use.

Q46. Saffron is produced in U.P in–​​

​(a) ​Tarai Region ​

(b) ​Hilly Region ​

(c) ​Plain Area ​

(d) ​Plateau Area

Answer: ​(c)

Explanation: ​Saffron (Kesar) Farming in Aligarh which is a plain region in a district in Uttar Pradesh.

Q47. Which statement is correct?

(a) Mahadev Mountains are in the west of the Maikal Mountains

(b) Mahadev Mountains are the part of the Karnataka Plateau

(c) Mahadev Mountains are in the East of the Plateau of Chotanagpur

(d) Mahadev Mountains are part of the Aravalli Range.

Answer: (a)

Explanation: Mahadeo hills are in Madhya Pradesh which lies on the west of Maikal Mountains located in Chhattisgarh. Both of these hills are a part of the Satpura range.

Q48. Tamil Nadu is a leading producer of mill-made cotton yarn in the country. What could be the reason?

  1. Black cotton soil is the predominant type of soil in the State.
  2. A rich pool of skilled labour is available.

Which of the above is/are the correct reasons?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

Explanation: The predominant soil in Tamil Nadu is red which supports cotton cultivation and a rich pool of skilled labour is available in Tamil Nadu.

Q49. Which is the highest river basin of Peninsular India-

(a) Mahanadi

(b) Godavari

(c) Krishna

(d) Narmada

Answer: (c)

Explanation: It originates from mount Mahabaleshwar from a height of about 1738m. It is a 1300km long river also known as Krishnaveni.

Q50. The lower Gangetic plain is characterized by a humid climate with high temperatures throughout the year.

Which one among the following pairs of crops is most suitable for this region?

(a) Paddy and Cotton

(b) Wheat and Jute

(c) Paddy and Jute

(d) Wheat and Cotton

Answer: (c)

Explanation: The low and deltaic plains of the Ganges is characterized by swamps and Sundarbans. So, the people out there grow Paddy and Jute.

 

Pages ( 2 of 2 ): « Previous1 2

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!