Indian Geography MCQ Questions with Answer for Competitive Exam

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Indian Geography MCQ Questions with Answer

 

Q41. Which Himalayan peak is also called as Sagarmatha-

(a) Nanga Parvat

(b) Dhaulagiri

(c) Mt. Everest

(d) Kanchenjunga

Answer: (c)

Explanation: Sagarmatha is the Nepalese name of Mount Everest. It is the highest peak in world with a height of about 8850m.

Q42. Consider the following statements:

  1. The boundaries of a National Park are defined by legislation.
  2. A Biosphere Reserve is declared to conserve a few specific species of flora and fauna.
  3. In a Wildlife Sanctuary, limited biotic interference is permitted.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

Explanation: The fix boundary of a National Park is described in the Wildlife Protection Act, 1972. The legislation states the actual area of the National Park which is notified by the state government. A biosphere reserve conserves an ecosystem and not just few specific species of plants and animals.

Q43. Green Revolution was the result of adoption of New Agricultural Strategy which was introduced in 20th Century during decade of​​​

(a) ​Fifties ​

(b) ​Sixties

​(c) ​Seventies

(d) ​Eighties

Answer: (b)

Explanation: The Green Revolution, or the Third Agricultural Revolution, is a set of research technology transfer initiatives occurring between 1950 and the late 1960s, that increased agricultural production worldwide, beginning most markedly in the late 1960s. The initiatives resulted in the adoption of new technologies, including high-yielding varieties (HYVs) of cereals, especially dwarf wheat and rice.

Q44. Which is the eastern most peak of Himalaya?

(a) Namcha Barwa

(b) Annapurna

(c) Kanchenjunga

(d) Mt.Everest

Answer: (a)

Explanation: The eastern most peak of Himalaya is Namcha Barwa from where Brahmaputra River enters India. The westernmost peak is Nangaparbat.

Q45. India is a party to the Ramsar Convention and has declared many areas as Ramsar sites. Which of the following statements best describes as to how we should maintain these sites in the context of this convention?

(a) Keep all the sites completely inaccessible to man so that they will not be exploited.

(b) Conserve all the sites through ecosystem approach and permit tourism and recreation only.

(c) Conserve all the sites through ecosystem approach for a period without any exploitation, with specific criteria and specific period for each site, and then allow sustainable use of them by future generations.

(d) Conserve all the sites through ecosystem approach and allow their simultaneous sustainable use.

Answer: (d)

Explanation: Ramsar convention describes to conserve all the sites through ecosystem approach and allow their simultaneous sustainable use.

Q46. Saffron is produced in U.P in–​​

​(a) ​Tarai Region ​

(b) ​Hilly Region ​

(c) ​Plain Area ​

(d) ​Plateau Area

Answer: ​(c)

Explanation: ​Saffron (Kesar) Farming in Aligarh which is a plain region is district in Uttar Pradesh.

Q47. Which statement is correct?

(a) Mahadev Mountains are in the west of Maikal Mountains

(b) Mahadev Mountains are the part of Karnataka Plateau

(c) Mahadev Mountains are in the East of Plateau of Chotanagpur

(d) Mahadev Mountains are part of Aravalli Range.

Answer: (a)

Explanation: Mahadeo hills are in Madhya Pradesh which lies on the west of Maikal Mountains located in Chhattisgarh. Both of these hills are a part of Satpura range.

Q48. Tamil Nadu is a leading producer of mill-made cotton yarn in the country. What could be the reason?

  1. Black cotton soil is the predominant type of soil in the State.
  2. Rich pool of skilled labor is available.

Which of the above is/are the correct reasons?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

Explanation: The predominant soil in Tamil Nadu is red which supports cotton cultivation and a rich pool of skilled labour is available in Tamil Nadu.

Q49. Which is the highest river basin of Peninsular India-

(a) Mahanadi

(b) Godavari

(c) Krishna

(d) Narmada

Answer: (c)

Explanation: It originates from mount Mahabaleshwar from a height of about 1738m. It is a 1300km long river also known as Krishnaveni.

Q50. The lower Gangetic plain is characterized by humid climate with high temperature throughout the year.

Which one among the following pairs of crops is most suitable for this region?

(a) Paddy and Cotton

(b) Wheat and Jute

(c) Paddy and Jute

(d) Wheat and Cotton

Answer: (c)

Explanation: The low and deltaic plains of the Ganges is characterized by swamps and Sundarbans. So, the people out there grow Paddy and Jute.

 

Pages ( 5 of 5 ): « Previous1 ... 4 5
error: Content is protected !!